Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Лукашенко відкладає офіційний вступ у війну – хто ще може стати союзником Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Лукашенко відкладає офіційний вступ у війну – хто ще може стати союзником Путіна

Білорусь - такий же агресор, як і Росія, починаючи з 24 лютого. Інших союзників Путін не може знайти навіть серед членів ОДКБ

4 липня 2022, 14:20
Поділіться публікацією:

Наскільки небезпечним є "білоруський фактор" у ракурсі залучення Республіки Білорусь (РБ) у війну Росії проти України? Чи може Путін залучити до своєї кривавої авантюри ще когось, окрім Лукашенка? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Лукашенко відкладає офіційний вступ у війну – хто ще може стати союзником Путіна

Путін та Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Білорусь уже давно у війні, а додаткових союзників Росії не спостерігається

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, екс-голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 рр.), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука розмірковує так:

"Білорусь є такою самою країною-агресором, як РФ, з 24 лютого цього року. Мені незрозумілі сентенції деяких наших політиків, які намагаються якимось чином відкинути РБ від агресивних дій РФ. Забуваючи, що і вторгнення відбувалося з території Білорусі, і ракетні обстріли йшли та йдуть звідти, і літаки піднімаються з території РБ, щоб бомбити наші міста. А після 24 лютого наші бійці, які працювали на Чернігівщині, неодноразово розповідали, що саме білоруські поліцейські підрозділи нишпорили українськими селами у пошуках ветеранів АТО, ветеранів збройних сил".

Георгій Тука акцентує, що саме тому Білорусь – така сама країна-агресор як Росія.

"І якщо буде ухвалено рішення про використання сухопутних сил РБ проти нашої держави, особисто для мене це не стане несподіванкою. Сподіваюся, наші збройні сили готові до такого перебігу подій. І білоруси в результаті отримають те, на що заслуговують – а саме ешелони трупів своїх вояків", – зазначає експерт.

За його словами, Путін мав спроби втягнути у свою військову авантюру інших союзників з ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку, куди на даний момент входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан). Але Кремль, наголошує він, отримав несподівану для себе відсіч і відверте небажання брати участь у російській агресії.

"Отже додаткових так званих союзників у Росії на даний момент я не спостерігаю", — резюмує Георгій Тука.

Лукашенко натякає на ймовірність вторгнення, сипле антиукраїнськими, антизахідними заявами та брязкає зброєю біля наших кордонів

На думку Ігоря Рейтеровича, керівника політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку, Білорусь на сьогодні є єдиною країною, яка потенційно може бути прямо втягнута у війну з Україною.

"Непрямо Білорусь і так бере у цьому участь. Це і надання території для розміщення російських військ, і завдання ракетно-бомбових ударів по Україні, і безпосередньо вторгнення росіян з території РБ. Але поки що білоруська армія прямо у війні не задіяна. І, судячи з заяв Лукашенка, він петлятиме до останнього", – зазначає експерт.

Він наголошує, що Лукашенка фактично загнали у кут вимогою почати воювати на боці Росії.

"Але він намагається всіляко викрутитись – і не зробити останнього кроку. Бо розуміє, що якщо це станеться – тут же буде поставлено хрест на його навіть номінальній владі в Білорусі. За такого розкладу, його чи швиденько зрушать самі росіяни на більш керованого, русифікованого політика. Або режим Лукашенка буде зметений самими білорусами внаслідок прогнозованого провалу невмотивованої армії РБ в Україні, яка не має бойового досвіду", – пояснює Ігор Рейтерович.

Розуміючи це, Лукашенко всіляко відкладає офіційний вступ РБ у війну, упевнений експерт. І це робитиме, наскільки в нього вистачи сил, вміння та часу.

"Водночас, він постійно натякає на ймовірність такого розвитку подій, сипле антиукраїнськими, антизахідними заявами і брязкає зброєю біля наших кордонів", – нагадує Ігор Рейтерович.

Він упевнений, що знімати з порядку денного загрозу білоруського вторгнення не можна. Але станом на сьогодні оцінює її ймовірність у 30%.

"Однак ситуація може кардинально змінитися найближчим часом, якщо Росія, бажаючи досягти хоч якихось успіхів, задіяє всі важелі тиску на Лукашенка, по суті, поставивши йому ультиматум, – попереджає експерт. – Залучити до війни ще когось, якісь незалежні країни, визнані такими на рівні міжнародної спільноти, у Кремля не вдасться. Окрім, зрозуміло, РБ. Навіть найбільш віддані РФ союзники з ОДКБ (та сама вірменська влада) категорично відмовилися підігравати імперським амбіціям Путіна. По-перше, тому що в результаті це лише підірве їхні власні внутрішні проблеми і спалахне старі конфлікти (а вони є практично у всіх). По-друге, вони розуміють, що відразу виявляться під ударом серйозних санкцій із боку Заходу. По-третє, думаю, вони не вірять у успіх путінської авантюри. Відповідно – не бажають вплутуватися в свідомо програшну справу".

Читайте також на порталі "Коментарі" – відновлення України – питання зрушило з мертвої точки: з чого починаємо – чому саме зараз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини