Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Кремль знову включив ядерну істерику та розмови про мир – чим відповідати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Кремль знову включив ядерну істерику та розмови про мир – чим відповідати Україні

Щоб досягти справедливого миру, потрібно посилювати санкції проти Росії, давати Україні більше сучасної зброї – і позбавити РФ привілеїв постійного члена Ради безпеки ООН

4 квітня 2023, 15:50 comments1885
Поділіться публікацією:

Російська ядерна істерика та масові спроби "миротворчості" (то Китай, то Білорусь, то низка європейських країн) явно "заточені" під майбутній український наступ, про який так багато говорять останнім часом. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ігри Москви та Пекіна, а також розповіли, як слід діяти Україні та Заходу.

Чому Кремль знову включив ядерну істерику та розмови про мир – чим відповідати Україні

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Вся кремлівська машина намагається натиснути на світових лідерів, щоб нав'язати свій варіант миру

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков пояснює:

"Росія намагається залякувати світ своєю прогнилою ядерною палицею. Але замість переляку та відступу – отримує глузування та посилення підтримки України. Росія програє війну – і в Кремлі це чудово розуміють".

Тому, продовжує експерт, вся кремлівська машина намагається натиснути на світових лідерів, щоб нав'язати свій варіант миру, який допоможе Росії перегрупуватись, накопичити сили та завдати нового удару.

"Інакше РФ чекає неминуча поразка на полі бою, – підкреслює Сергій Биков. – Україна відновить контроль над усією територією. І вже в самій країні-агресорі побачать недугу Путіна, що запустить відцентрові процеси в Росії".

На думку експерта, щоб домогтися справедливого миру, потрібно посилювати санкції проти Росії, давати Україні більше сучасної зброї – і позбавити РФ привілеїв постійного члена Ради безпеки ООН. Це, наголошує Сергій Биков, головна запорука справедливого миру та глобальної безпеки.

Україні слід продовжувати виконувати завдання з оборони та підготовки до наступу

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник упевнений, що РФ боїться українського контрнаступу. Насамперед через нерозуміння, скільки сил буде в цьому задіяно, яку ділянку фронту буде атаковано, які засоби поразки є в України.

"Створено потужний інформаційний шум навколо тієї зброї, яку можуть отримати (або вже отримали) ЗСУ. Враховуючи таку кількість факторів, що складно прораховуються, Росія застосовує певні дії, намагаючись звузити фронт українського наступу", – пояснює експерт.

Метою заяви про розміщення російської ядерної зброї в Республіці Білорусь Микола Мельник називає бажання агресора мати запобіжник від можливого українського наступу на РБ, якщо звідти відбудеться чергове вторгнення. Або – щоб не дати ЗСУ прийти на допомогу білорусам, які можуть повстати проти лукашенківсько-путінського режиму.

"Україні не потрібно на це реагувати, – вважає експерт. – Слід продовжувати виконувати завдання з оборони та підготовки до наступу. І в потрібний момент необхідними силами атакувати саме там, де це буде найперспективніше".

Те, що Китай намагається виступати з такими собі миротворчими ініціативами – це пробні кроки до зміни парадигми глобальної політики, припускає Микола Мельник.

"Якщо раніше були два великі полюси – Вашингтон та Москва, то тепер Пекін наполегливо дає зрозуміти, що є ще й він. І що будь-які геополітичні моменти мають вирішуватись з урахуванням голосу Китаю, – зазначає експерт. – Я впевнений, що китайське керівництво розуміє – Росія не переможе у цій війні. Тому Пекін готується зайняти місце Москви у полярному світі. При цьому допомагаючи зараз росіянам. Насамперед, щоб показати, що тоталітарні режими можуть ефективно протистояти демократичному світу. Але це короткострокові завдання. Довгостроково Китай серйозно націлений на те, щоб спочатку стати геополітичним гравцем не тільки в економічному, а й у військово-політичному плані. А надалі зайняти роль РФ, що стрімко слабшає, в протистоянні зі США".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Росії не вдалося перешкодити розширенню НАТО – чого чекати далі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини