Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому достатньої кількості F-16 не буде ні цього, ні наступного року: пояснення експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому достатньої кількості F-16 не буде ні цього, ні наступного року: пояснення експертів

Україні потрібно достатньо пілотів, аеродромів та ППО для захисту

3 серпня 2024, 15:30
Поділіться публікацією:

Українцям не варто будувати завищених очікувань від появи винищувачів F-16. Як не варто покладатися на Захід, який нібито може невдовзі передати нам необхідну кількість літаків. Навіть теоретично Україна не матиме достатньої кількості F-16 у найближчі роки. Як повідомляє портал "Коментарі", таку думку в ефірі Radio NV висловив головний редактор Defense Express Олег Катков.

Чому достатньої кількості F-16 не буде ні цього, ні наступного року: пояснення експертів

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

Експерт пояснив, теоретично США має достатню кількість літаків, щоб ЗСУ мали у своєму арсеналі 128 винищувачів, про необхідність яких говорив президент Володимир Зеленський. Однак на практиці цього не буде.

"І навіть, якби була якась інша позиція, м'якша у Вашингтоні, вони не можуть [цього зробити], бо зараз у США критичний брак самої авіації. Конгрес проти списання машин. І те, що вони списують, це вже той мотлох, який навіть не завжди годиться для того, щоб бути мішенню", — зазначив Катков.

Крім того, для цих винищувачів потрібно ще й 128 пілотів. Однак підготовка авіаторів триває багато місяців.

"Для розуміння: буквально декілька днів тому у Румунії завершився перший випуск румунських пілотів на новому і єдиному в Європі тепер Центру підготовки пілотів F-16. Їх готували вісім місяців. Сім пілотів готували в окремому новоствореному центрі вісім місяців", — додав він.

За словами Каткова, теоретично можна було б залучити іноземних добровольців, але й це не вирішило жодної з головних проблем – де базувалися б в Україні 128 винищувачів.

Крім того, щоб захистити таку кількість F-16, потрібно 20 ЗРК Patriot — оскільки вони мають кут огляду 120 градусів, то для кругової оборони на кожен аеродром треба буде помістити по дві такі системи ППО.

"Тому ось ці 128 винищувачів, які є нагальною потребою, тому що ворог використовує до 300 машин своєї авіації кожного дня… Чи є можливість в Україні навіть теоретично [мати 128 винищувачів F-16]? Окей, є. Чи є можливість дістати пілотів? Окей, є. Чи є можливість розмістити [літаки] так, щоб вони не були знищені у перший день? Навіть у теорії — ні", — підсумував Катков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що важливо розуміти появу винищувачів F-16: чи буде новий поворот у війні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини