Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому до 8-го "Рамштайну" так багато уваги - які рішення можуть бути ухвалені
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому до 8-го "Рамштайну" так багато уваги - які рішення можуть бути ухвалені

Партнери вчасно не забезпечили ЗСУ ні БМП, ні БТР, ні танками, ні деякими іншими видами озброєнь, про які ми давно просили, від цього маємо і Соледар, і Бахмут

13 січня 2023, 15:22 comments1435
Поділіться публікацією:

За тиждень, 20 січня, представники майже 50 країн візьмуть участь у засіданні Контактної групи "Рамштайн" у Німеччині, щоб вирішити питання оборони України. Про це повідомив голова Пентагону Ллойд Остін. Які очікування від цієї зустрічі? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чому до 8-го "Рамштайну" так багато уваги - які рішення можуть бути ухвалені

Засідання Контактної групи Рамштайн. Фото: з відкритих джерел

Все ще є недостатня динаміка у переході від надання допомоги за логікою "щоб Україна не програла" до логіки "щоб Україна скоріше перемогла"

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко розмірковує так:

"Ситуація в районі Бахмута та Соледара не була б такою тяжкою для нас, якби західні партнери не займалися, як кажуть ППОшники, стріляниною наздогін, а оперативно реагували на всі наші прохання про необхідне озброєння. Тоді наші війська почувалися б набагато впевненіше, було б менше втрат. Безумовно, є позитив, що зрушили з місця бойовими броньованими машинами. Але поки немає потрібної нам кількості, так само як немає швидкості поставок".

На думку генерала, добре, якщо на "Рамштайні" вдасться прорвати ситуацію, пов'язану із постачанням ЗСУ танків.

"Французи це вже зробили, заявивши про те, що нададуть нам легкі танки AMX-10RC. Але це, по суті, бронемашина, яка найбільше підходить для розвідки. Однак це називають "колісним танком". І тут більше символічного значення – що танки. Що – треба продовжувати далі. Продовжили цього тижня поляки, заявивши, що нададуть нам німецькі важчі танки "Леопард". Сподіваємося, підхоплять почин також інші, у тому числі оформивши відповідні рішення під час зустрічі у Німеччині за тиждень, – зазначає Ігор Романенко. – На жаль, партнери вчасно не забезпечили ЗСУ ні БМП, ні БТР, ні танками, ні деякими іншими видами озброєнь, про які ми давно просили. На щастя, у головах наших союзників відбуваються серйозні трансформації у сприйнятті того, що відбувається".

Але, на жаль, робить висновок експерт, все ще є великий консерватизм і недостатня динаміка в переході від надання допомоги за логікою "щоб Україна не програла" до логіки "щоб Україна скоріше перемогла".

"Сподіваємося побачити на восьмому "Рамштайні" більше розуміння необхідності прискорити нашу перемогу – і ухвалення відповідних рішень" – резюмує генерал.

Восьма зустріч у форматі "Рамштайн" стане черговим підтвердженням того, що лід зрушив за багатьма важливими для нас напрямками

Політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких вважає, що питання щодо постачання нам усіх необхідних видів боєприпасів, військової техніки було вирішено після двох важливих подій.

Перше – тріумфальний грудневий візит президента України Володимира Зеленського до США, який став його першим закордонним виїздом із початку широкомасштабної російської агресії.

Друге – відвідування Києва американськими сенаторами, які поставили крапку в дискусії про те, чи належним чином наша країна розпоряджається озброєнням, яке отримує від західних партнерів.

"Думаю, восьма зустріч у форматі "Рамштайн" стане черговим підтвердженням того, що лід зрушив за багатьма важливими для нас напрямками. Європейські країни вже почали ухвалювати рішення про передачу Україні танків. І це лише перші ластівки, – прогнозує Валентин Гладких. – Найважливіше, що політичне рішення про необхідність передавати нам ВСЕ, про що ми просимо (включаючи важку бронетехніку та нові системи ППО), вже прийнято. Залишилися лише технічні аспекти. Як це краще зробити, де краще взяти, як краще підготувати ЗСУ для ефективного використання нових видів озброєння. Саме це і обговорять на "Рамштайні", прискорюючи просування України до неминучої перемоги над російським агресором".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Інституті вивчення війни розповіли, чим закінчилася битва за Соледар: хто контролює місто.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини