Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому блеф Путіна не спрацював: до якого рішення дозрів Захід, які наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому блеф Путіна не спрацював: до якого рішення дозрів Захід, які наслідки

Захід поступово прощається з своїми страхами

4 червня 2024, 16:44
Поділіться публікацією:

Видання "Financial Times" опублікувало матеріал про те, що головний козир Путіна втрачає свою силу. Мова про ядерні погрози, якими диктатор періодично тисне на Захід, змушуючи ослабити підтримку України. А, виходячи з того, що все більше партнерів України дають згоду на удари по території РФ і Україна продовжує працювати в цьому напрямку, то чи дійсно Захід перестає зважати на ядерні страшилки Кремля? Чи справді союзники починають розуміти, що "червоні лінії" у цій війні потрібно змінювати? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чому блеф Путіна не спрацював: до якого рішення дозрів Захід, які наслідки

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Зараз у Заходу є страх поразки України у війні і це десь нам на руку

Екс-дипломат, політичний експерт, колишній заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1, керуючий партнер консалтингової компанії "Crowe Michailenko" Вадим Трюхан акцентував увагу на трьох моментах. 

На думку Вадима Трюхана, перша теза полягає в тому, що Путін не відмовився від ядерного шантажу. 

"Навпаки, останні заяви, в тому числі і представників Білорусії, про те, що вони там навчання провели, про те, що вони там Кузькину мать… свідчать, що й надалі ця тема буде просуватися. Але проблема в іншому – його (Володимира Путіна – ред.) ядерний шантаж показує його ж слабкість. Це фактично останній аргумент, причому аргумент самогубці. Всі ж розуміють, що перемогти в ядерній війні не можна. І от, розуміючи його слабкість, змінюється позиція наших західних партнерів", – зазначив експерт.

Він зауважив, що друга теза полягає в тому, що на Заході нікуди не зник страх, який стосується загрози переростання російсько-української війни у Третю світову чи навіть у Третю світову з застосуванням ядерної зброї. 

"Але цей страх балансується зі страхом отримати непрогнозовану путінську Росію на власних кордонах. Звичайно, що найбільш уражененими себе відчувають ті ж самі естонці, інші країни Балтії, поляки, фіни, норвежці, шведи, тобто ті країни, які поруч з Росією. Членство Швеції і Фінляндії в НАТО нікуди не усунуло загрозу путінської Росії. І чим далі, тим більше держав на Заході розуміють, що страх гіпотетичної поразки України виходить на перший план і він затьмарює страх від ядерної ескалації. Тому й приймаються ці рішення про надання більш технологічних видів зброї Україні, про дозволи бити по території Росії, принаймні частково", – зазначив Вадим Трюхан. 

В цьому ж ракурсі, зауважує екс-дипломат, заяви, які зробили поляки і ще декілька країн про те, що вони взагалі ніколи не забороняли бити по території Росії. 

Експерт вважає, що в подальшому розвиток ситуації може протікати у декількох варіантах. І вони пов'язані, в першу чергу, з виборами в США. 

"Якщо залишиться в Білому домі, і це третя теза, Джо Байден, скоріше за все, політика цієї країни й далі буде дрейфувати в напрямку до більш технологічної підтримки України, але дозовано. А, якщо, в Білому домі опиниться Дональд Трамп чи, якщо його гіпотетично не висунуть 15 липня кандидатом в президенти, а хтось інший, то там можуть бути варіанти. І варіант, що Україна може бути позбавлена допомоги не є безальтернативним. Може бути навпаки,  коли Трамп чи умовно інший представник Республіканської партії, грюкне по столу і вирішить, що настав час стерти з політичної мапи Росію, тоді Україна може отримати навіть "Томагавки". Це теж може бути", – зазначив Вадим Трюхан.

При цьому він закликав не забувати, що європейці багато в чому орієнтуються  на те, що відбувається в США. З одного боку вони консолідуються, надають більше допомоги, намагаючись компенсувати втрати від затягування допомоги з боку США. З іншого боку, якщо США ще більше включаться, то вони ще більше всебічної допомоги будуть надавати Києву. 

"Так що наступний рік для нас може бути визначальним. Є обґрунтовані підстави вважати, що нам вдасться утримати фронт у цьому році і поступово за зиму підготуватися до рішучих дій у наступному. І успішність наступного року буде залежати від того, кого оберуть президентом в США, як динамічно буде розвиватися питання надання нам зброї і як буде розвиватися власний ВПК. Адже він теж не стоїть на місці: дрони ракети бронетехніка… Все те, що ми можемо виготовляти на своїх потужностях. Так що страх ядерної війни перестав бути домінуючим. Зараз є страх поразки України у війні і це десь нам на руку, тому що цей страх штовхає Захід до більш рішучих дій", – підсумував експерт.

Захід побачив несерйозність ядерного шантажу Росії

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок, коментуючи ситуацію зазначив, що досить складно залізти в голови європейським і американським політикам і чим власне обґрунтоване рішення дозволити бити їх зброєю по території Росії, проте, зауважив експерт, можна зробити деякі припущення. 

"По-перше, дійсно впродовж попереднього періоду Захід боявся ядерних погроз Путіна і риторика, яка була системною з Кремля, що вони можуть використати цю зброю і бити навіть і по Берліну, і по Лондону, вона лякала і політиків, і їх виборців у країнах Європи, і в Америці в тому числі. Тому я не виключаю і, навіть переконаний в тому, що вони не дозволяли саме через це.  Необхідна була демонстрація для Заходу якихось певних дій, які б їх переконали в зворотньому. Тобто, за умови, наприклад, знищення якихось там об'єктів на території Росії, Москва у відповідь не використає ядерну зброю.  Яскравим тому свідченням стало знищення загоризонтних радіолокаційних станцій в Росії. Загоризонтна радіолокаційна станція (ЗГ РЛС; англ. Over-the-horizon radar, OTHR) дуже глибоко в Росії. На відстані 1800 км остання станція Воронеж-М була знищена в Орську. Це ніяк не змінило позицію Кремля", – зауважив Валерій Клочок. 

Він додав, що росіяни багато чого говорили, що Україна вдарила дуже глибоко і що Москва може використати ядерну зброю. Вони навіть почали навчання з використанням тактичної ядерної зброї. Загрозлива риторика Кремля продовжилася. Вона є й нині, але вона не несе безпосередньої загрози Заходу. Все тому, наголошує Валерій Клочок, що Захід зрозумів, що Росія блефує. 

"Чому вона блефує? Причини наступні – недосконалий ядерний арсенал РФ. Він не обслужений. Він застарілий. Друге: знищені РЛС зменшують спроможності виявлення на ранніх етапах ядерної зброї, або якихось цілей, які можуть запускати наші союзники з Північноатлантичного Альянсу. Тобто є низка питань. Але, як на мене, позиція України і, в тому числі треба додати її знищення нафтопереробних заводів на території Росії, в великій мірі переконала наших західних партнерів у тому, що можна бити по території Росії, це не смертельно. Принаймні для них, так точно. І Росія не буде використовувати ядерну зброю по території країн НАТО. Це вже очевидно", – прокоментував співбесідник "Коментарі".

Валерій Клочок зазначає, друга версія, яка сьогодні не надто публічна, але про яку говорять принаймні закулісно, це зміна позиції самого Кремля.

"Коли з якихось джерел, так поки що ми не можемо сказати верифікованих чи ні, стало відомо і зрозуміло, що Кремль ніколи не буде використовувати цю зброю, особливо після чергових так званих виборів Путіна. І це суттєво змінило позицію Заходу. Тому ми зараз і бачимо заяви, які демонструють, що ми можемо використовувати їхню зброю по території Росії", – зазначив експерт. 

Валерій Клочок наголошує, якщо зараз ми дійсно побачимо готовність країн Заходу передавати Україні більше зброї для використання по території Росії, то можна припустити, що ситуація і сценарій щодо припинення війни Росії проти України буде суттєво відкоригуваний на користь України.

"Справа в тому, що риторика останніх днів, яка стосується саме відносин Заходу з Китаєм мені особисто засвідчує, що Захід, все ж таки, сформував свою переговорну позицію у війні Росії проти України на більш сильних умовах. Нещодавній візит Сі Цзіньпіна до Європи ймовірніше за все дав підґрунтя для наших союзників в Європейському Союзі та США, в тому числі, за можливе тиснути на партнерство Росії та Китаю за допомогою саме конвенційного протистояння. І, демонструючи успішність, в такий спосіб покажуть Китаю, що  не може він вирішувати свої інтереси на полі бою в Україні, підтримуючи Росію постачанням товарів подвійного призначення, мікроелектронікою, яку росіяни використовують для виготовлення зброї, для продовження війни в Україні. Це якраз таки суттєвий момент протистояння", – зазначив експерт.

На думку Валерія Клочка, невдовзі ми побачимо масоване збиття повітряних цілей на території Росії, знищення складів боєкомплектів, знищення особового складу росіян у Бєлгородскій та Курській областях, тих угруповань, які готуються до наступу на Харківщину та Сумщину.

"Це серйозно збавить пил Китаю у його зухвалій, агресивній позиції щодо Заходу. Остання відмова Пекіна від участю в саміті миру засвідчила, що Китай, все ж таки, вирішив зберегти всі свої позиції у відносинах з Росією. Він хотів в односторонньому порядку скасувати санкції, але останнім часом зникають всі ці його вимоги. Тому розцінюю рішення Заходу бити по Росії  саме з огляду на ці моменти. Перше – це несерйозність ядерного шантажу Росії, тому що це блеф. І друге – тиск на Китай. Я думаю, що ми побачимо результати найближчим часом", – підсумував Валерій Клочок.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Пекін посилює тиск на Москву: що почало відбуватися між двома країнами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини