Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому битва за Бахмут така важлива перед контрнаступом ЗСУ – що вже показали ці бої
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому битва за Бахмут така важлива перед контрнаступом ЗСУ – що вже показали ці бої

Бої за Бахмут та інші міста Донбасу дають Україні, союзникам час, щоб максимально укомплектувати озброєнням і технікою наші війська перед майбутнім контрнаступом

24 квітня 2023, 16:32 comments1517
Поділіться публікацією:

Топ-темою залишається битва за Бахмут, який безперестанку атакують війська окупаційної російської армії, посилені "вагнерівцями". Незважаючи на поради Заходу, українська влада не здає місто, яке, на думку американських та європейських аналітиків, мало пасти ще пару-трійку місяців тому. Що вже показала битва за Бахмут та загалом за Донбас? Як події на фронті можуть розвиватися в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому битва за Бахмут така важлива перед контрнаступом ЗСУ – що вже показали ці бої

Бахмут. Фото: з відкритих джерел

Агресору доводиться раз у раз зміщувати наступальні акценти. З Бахмута – на Авдіївку та Мар'їнку, потім – знову на Бахмут

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко наголошує, що Бахмут, серед іншого, виконує найважливіше значення тактичного та оперативного рівня.

"Якщо росіяни його захоплять, отримають можливість просування на Краматорськ, Костянтинівку, Слов'янськ, Часовий Яр. Але головне, що ці бої (Бахмут і всієї лінії оборони), крім завдань оборонної стратегічної операції, виконують ще й іншу найважливішу функцію. Вони дають Україні, союзникам час, щоб максимально укомплектувати озброєнням і технікою наші війська, здійснити їхнє навчання для майбутніх контрнаступальних дій. Поки що погода ще не дозволяє їх проводити. Земля має просохнути для можливості застосовувати важке озброєння, включаючи бронетехніку", – пояснює генерал.

Він зазначає, що запеклі бої точаться не лише навколо Бахмута, а й у районі Мар'їнки, Авдіївки, Вугледара.

"З воєнної точки зору все це – бої тактичного значення. При цьому спочатку супротивник розпочинав саме стратегічну наступальну операцію. Адже фронт понад 1,2 тисячі км! Від Харківської до Запорізької областей. Проте основні дії зосереджено зараз навколо міст-фортець Донецької області, зазначених вище. Насамперед – у Бахмуті. З нашого боку йде стратегічна оборонна операція на сході, яка проводиться Силами оборони. Причому, це вже друга така операція. Перша була на півночі, на початку широкомасштбаного російського вторгнення", – розповідає експерт.

За його словами, така операція має низку цілей.

Перша – призупинити наступальні дії супротивника. Не дати росіянам можливості територіально просуватися.

"Деякі тактичного рівня успіхи, дрібні поступи у загарбників були. На Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Шахтарському напрямках. Але з військової точки зору вони не досягли навіть оперативних успіхів, не кажучи вже про стратегічні, – запевняє Ігор Романенко. – Створивши угруповання на Лиманському (Кремінна) та Шахтарському (Вугледар) напрямках, росіяни мали намір вбити клин у нашу оборону та провести оперативне охоплення (по народному – "котел") українських частин, зосереджених у Донецькій області. Нічого подібного окупантам не вдалося. Не кажучи про наступ широким фронтом. Так, у Мар'їнці ми контролюємо лише близько 15%, у Бахмуті – близько 20%. При тому, що обидва міста фактично знищені. Противник не припиняє спроб перебити наші логістичні шляхи. Ми ж "перемелюємо" дедалі більше сил та засобів загарбників. І це – друге завдання нашої оборонної операції. З якої випливає наступне – змусити ворога перейти до оборони".

Генерал звертає увагу, що, незважаючи на активізацію на окремих ділянках, на спроби штурмувати і просуватися вперед, сил у росіян вже не вистачає, бо друге завдання своєї стратегічної оборонної операції ми виконуємо відмінно.

"Як наслідок – агресору доводиться раз у раз зміщувати наступальні акценти. З Бахмута – на Авдіївку та Мар'їнку, потім – знову на Бахмут. Останній уже котрий місяць штурмують "вагнерівці", втративши величезну кількість людей. На допомогу їм підтягнули елітні частини росармії (повітряний десант), вогнемети ТОС-1А ("Сонцепек"), у хід все частіше йдуть керовані авіабомби. Але досягти потрібного Кремлю результату вони не можуть. Тому ватажок ПВК "Вагнер" Пригожин починає залякувати, що полонених більше не братимуть. Хоча відомо, що вони й так часто вбивали-катували полонених, а також цивільне населення, навіть дітей. Тож у нас із цього приводу ілюзій немає. Такого ворога треба знищувати. А якщо комусь із них вдасться вижити – будуть відповідати за українським та міжнародним законодавством", – констатує Ігор Романенко.

Битва за Бахмут і загалом за Донбас продемонструвала тактичні, операційні, стратегічні помилки російської армії

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Агресор планував захопити Бахмут спочатку до нового року, потім – до кінця зими, потім – до кінця березня. На даний момент, схоже, є новий дедлайн – до початку українського контрнаступу. При тому, що цей початок прорахувати неможливо. Як би там не було, битва за Бахмут і загалом за Донбас наочно продемонструвала тактичні, операційні, стратегічні помилки російської загарбницької армії. Вона виснажена, дезорієнтована. Що особливо помітно на тлі професіоналізму, мотивації, високого рівня підготовки ЗСУ загалом. Від найвищого військового керівництва – до рядового складу. Звідси з нашого боку – ефективні рішення та ефективне їх здійснення".

Зрозуміло, продовжує експерт, що росіяни продовжуватимуть атакувати там, де зможуть. Особливо на Донеччині.

"Але, крім виснаження сил, вони ще й не є ефективними, у тому числі в сенсі оборонних дій. Підготовка росармії явно однобічна, планування їх операцій їх виконання – вкрай неякісні. Згадаймо успішну операцію ЗСУ влітку-восени минулого року, коли фронт росіян буквально посипався, коли вони бігли, кидаючи озброєння, техніку та боєприпаси. Провести щось подібне у рамках свого анонсованого на зиму-весну "Великого наступу" агресор не зміг і близько", – наголошує Катерина Коваль.

В найближчому майбутньому, зазначає вона, настає вже наш "Великий наступ" (у тому чи іншому вигляді, у потрібному місці та у потрібний час), який ми активно готуємо.

"І, – впевнена експерт, – воно виявиться значно успішнішим за те, що продемонстрували загарбницькі війська".

Читайте також на порталі "Коментарі" — президент Володимир Зеленський розповів, чому РФ каже, що воює в Україні з НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини