Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Білорусь може стати союзником України – чим закінчиться прямий вступ РБ у війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Білорусь може стати союзником України – чим закінчиться прямий вступ РБ у війну

ЗСУ тримають значні сили та засоби в районі білорусько-українського кордону та готові до найнепередбачуваніших сценаріїв

27 грудня 2022, 13:10 comments3155
Поділіться публікацією:

Російський та білоруський диктатори – Путін та Лукашенко – знову проводять очні переговори (напевно, десяті за рік). Тепер спілкуються на неформальному саміті глав СНД у Санкт-Петербурзі. Тим часом стало відомо, що частини російської танкової армії перекинуто до Республіки Білорусь (РБ) – нібито для навчання. Які прогнози щодо подальшого залучення Білорусі у війну проти України? Чи піде на це Лукашенко? Чи ми готові? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Білорусь може стати союзником України – чим закінчиться прямий вступ РБ у війну

Путін та Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Якщо Лукашенко ризикне напасти, якщо не витримає путінського тиску, то війська РБ будуть швидко розгромлені

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж розмірковує так:

"Якщо Лукашенко провокуватиме вступ Білорусі у відкриту війну проти України, це стане початком швидкого краху його режиму. Більше того – такий поворот подій може вдарити по Росії. І військові, і цивільні можуть піднятись проти Лукашенка. А Білорусь стане об'єктивним союзником і України, і Заходу – проти Росії, яка зрештою отримає удар з тилу".

На думку генерала, Лукашенко це розуміє, тому так посилено лавірує, намагаючись не втягнутися у глобальну війну. Хоч і надаючи росіянам білоруські аеродроми, полігони, озброєння, боєприпаси.

"І він тягнутиме до останнього, щоб зберегти себе, свій режим до переломного моменту в цьому конфлікті, – вважає Микола Маломуж. – А коли неминучу перемогу України буде закріплено нашими черговими успіхами на фронті, Лукашенко може почати виторговувати собі індульгенції – за підтримки Туреччини та Китаю. Намагаючись зберегтися після цієї війни. Шанс невеликий (ми не забудемо, що 24 лютого російські війська вторглися до нас, у тому числі з території РБ, а також, що звідти по нам періодично летіли ракети), але є".

Якщо ж він ризикне напасти, якщо не витримає путінського тиску, то війська РБ (або їхнє змішане з росіянами угруповання) будуть швидко розгромлені, упевнений генерал. Нагадуючи, що ЗСУ тримають значні сили та засоби у районі білорусько-українського кордону. До того ж, частина білоруської армії та суспільства, які не бажають воювати з Україною, зметуть лукашенківський режим, упевнений експерт.

"Оскільки прямий вступ РБ у війну стане детонатором масових виступів проти Лукашенка всередині Білорусі", – прогнозує Микола Маломуж.

Мінськом та Москвою ще не ухвалено остаточне рішення

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що зараз відбувається залучення РБ до військового простору РФ. На його думку, говорити про те, що готується більший наступ на Україну з боку Білорусі – передчасно. Йдеться швидше про відволікаючі маневри, щоб ми тримали на північному кордоні велике боєздатне військове угруповання.

"Але головний пріоритет сьогодні у Лукашенка – одержати для РБ газ на 2023 рік за середньоросійською ціною. Він завжди казав, що мріє, щоб ціна на газ у Могильові була такою самою, як у Смоленській області. Звідси й переговори. Поки що згоди РФ на втілення цього плану Лукашенку немає", – зазначає експерт.

Щодо військового союзу РБ і РФ, треба розуміти, пояснює він, що йдеться про військове зміцнення Білорусі, але не так на українському напрямі (південному), як на півночі РБ (Литва, Польща).

"І Лукашенко, і Путін тримають в голові проблему Калінінграда. На випадок непередбачених обставин, пов'язаних із блокуванням транзиту через Калінінградську область, а також з огляду на те, що відбувається серйозне посилення північно-східного флангу НАТО (насамперед Польщі, де збільшується військове угруповання, у тому числі за рахунок американських солдатів), зміцнюється на відповідному напрямку – північно-західному – і Білорусь. Саме в цьому ракурсі варто розглядати постачання до РБ комплексу протиракетної оборони С-400. Так, вони можуть бути перекинуті у разі нападу на Україну на південний напрямок, щоб з повітря прикривати наступ російських та білоруських частин. Але поки що, схоже, пріоритет – Польща, Литва, заради Калінінградської області РФ", – пояснює Вадим Карасьов.

Плюс, наголошує він, продовжується в РБ історія з літаками МіГ. Їхня модернізація, переобладнання для несення потужних боєзарядів, про що йшлося під час недавнього візиту Путіна до Білорусі .

"Безумовно, є побоювання, що будь-якої миті з боку РБ може розпочатися новий наступ. Про це свідчить і нещодавня інформація про перекидання до Білорусі частини російської танкової армії. Але зараз угруповання, зосереджене там, не настільки боєздатне та численне, щоб прогнозувати наступ найближчим часом, – вважає експерт. – Поки що більше схоже на зміцнення позицій, накопичення резерву, щоб після завершення переговорів між Мінськом та Москвою щодо всього комплексу проблем (військових, військово-технічних, військово-оперативних, енергетичних) приймати остаточне рішення. Але це вже буде на початку 2023 року".

На сьогоднішній день загрози відкриття другого фронту з північного спрямування немає

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович вважає, що ситуація довкола можливості вступу Білорусі у війну залишилася такою, як і раніше.

"На Лукашенка тиснуть із Кремля, але він чинить опір і всіляко відтягує момент відкритого залучення у війну, – пояснює експерт. – На сьогоднішній день загрози відкриття другого фронту з північного напрямку немає, бо немає військ, які б могли розпочати такий наступ. Коли вони там почнуть збиратися, тоді і можна буде робити прогнози".

У той же час Денис Попович упевнений, що ігнорувати небезпеку з боку Білорусі не можна, навіть якщо зараз вона невелика. ЗСУ, акцентує він, про це знають – і готуються.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Бундестазі обрушилися з критикою на Шольца: зробив грубу помилку із відмовою передати танки Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини