Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Abrams так довго не передають Україні – чи можуть ці танки змінити хід війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Abrams так довго не передають Україні – чи можуть ці танки змінити хід війни

Обслуговувати танки Abrams – непросте завдання

23 вересня 2023, 09:52
Поділіться публікацією:

Під час візиту президента України Володимира Зеленського до Вашингтону глава Білого дому Джо Байден підтвердив, що наступного тижня обіцяні США танки Abrams мають бути в Україні. Це приємна новина, хоча на цю техніку Україна чекала ще в перші дні вересня. Чому танки Abrams так довго не передають Україні? Які завдання зможе виконувати ця техніка на фронті? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Чому Abrams так довго не передають Україні – чи можуть ці танки змінити хід війни

Танки Abrams. Фото: із відкритих джерел

Американці бояться, щоб їхні танки не потрапили до рук росіян

Військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак в інтерв'ю "УНІАН" заявив, що танки Abrams не можна порівняти з танками, якими раніше керували наші бійці. Американський танк має інші характеристики. У нього двигун – газотурбінний, тоді як у танків Leopard і T-72 – дизельні двигуни. Також у нього інша система вимірювання, але зрозуміло, що фути і дюйми переведуть. До того ж одна справа керувати цим танком, що наші військові вже навчилися, а інша – обслуговувати цю техніку, що дуже непросто.

Іван Ступак вважає, що процес передачі тривав так довго тому, що американські партнери знімали з цих танків частину електроніки та броню зі збідненим ураном, які нам не передадуть.

"Тому що це – ноу-хау, а американці бояться, щоб це не потрапило до рук росіян. Тобто вони бояться, що росіяни можуть отримати доступ до їхніх технологій. І хоча відтворити не зможуть, але зможуть передати китайцям", — вважає Ступак.

Якщо застосування танків буде успішним, надалі можуть надати більше їх одиниць

Військовий експерт Олег Жданов в інтерв'ю "24 Каналу" висловив думку, що танки Abrams, найімовірніше, не зможуть щось якісно змінити на російсько-українському фронті – йдеться швидше про точкове посилення.

"Танки Abrams можуть посилити ділянку фронту або якусь одну нашу бригаду", — вважає експерт.

Олег Жданов також звернув увагу на політичну складову. Тепер американська військова техніка у безпосередньому бойовому зіткненні боротиметься із російськими окупантами.

"У війні в Перській затоці Abrams мали серйозні проблеми з повітряними фільтрами. Це газотурбінний танк, який потребує великої кількості очищеного повітря", — заявив Жданов.

На його думку, перші Abrams в Україні будуть у певному сенсі "пробними", американці дивитимуться, як вони себе покажуть у цій війні.

Читайте також на порталі "Коментарі" — навіщо Зеленський заявив про деокупацію Бахмута — що відбувається на фронтах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини