Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чого чекати від України та Росії на фронті – хто першим піде у масований наступ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого чекати від України та Росії на фронті – хто першим піде у масований наступ

Україна готується до великого наступу супротивника з кількох напрямків

4 січня 2023, 16:00 comments2398
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у черговому зверненні попередив, що у Росії готується нова хвиля мобілізації. Він також розповів про чергові розмови з міжнародними лідерами (прем'єрами Канади, Нідерландів, Великобританії та Норвегії) і підкреслив, що РФ кине всіх і все, що має, щоб переламати ситуацію у війні. А ракетний удар противника по льодовій арені "Альтаїр" у Дружківці на Донеччині назвав тероризмом, наголосивши, що там сортували гуманітарну допомогу. Про що говорять військові дії та заяви сторін у перші дні нового року? Як ситуація на фронті може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чого чекати від України та Росії на фронті – хто першим піде у масований наступ

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Путінському режиму вкрай потрібен хоч якийсь військовий успіх

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович так описує ситуацію:

"З позицією правлячого в РФ режиму – зрозуміло. Він зосереджений на підготовці нової хвилі масової мобілізації. За даними, які просочуються з країни-агресора, може йтися про два мільйони призовників. У зв'язку з цим, швидше за все, буде введено обмеження на виїзд за межі Росії, можливо взагалі закриті кордони. Як варіант – запровадження воєнного стану не в усій РФ, а в регіонах, що межують з Україною".

Кремль, упевнений експерт, намагатиметься максимально наситити свої окупаційні війська новомобілізованими. Сподіваючись за допомогою цього, по суті, гарматного м'яса, переламати ситуацію на полі бою.

"Думаю, слід очікувати великого наступу противника, можливо, за кількома напрямками. Захопити всю Україну агресору, зрозуміло, вже не вдасться. Наразі йдеться про те, щоб покращити становище перед стартом дипломатичних переговорів. Росія про їхню необхідність постійно говорить. Але за нинішніх умов вони не влаштовують ні її, ні нас. Кожна зі сторін сподівається, що зможе вийти на вигідніші позиції в результаті настання. Питання лише в тому – хто першим наступатиме і наскільки успішно, – зазначає Ігор Рейтерович. – Коли це станеться, залежить від погоди (земля має промерзнути), швидкості мобілізації в РФ, а також швидкості та масштабів отримання Україною необхідних озброєнь, техніки, боєприпасів. Для настання ЗСУ потрібна, як мінімум, важка бронетехніка. Поки що вона у необхідних нам обсягах не виділяється".

Ну, а путінському режиму вкрай потрібен хоч якийсь військовий успіх, наголошує експерт. Як для посилення внутрішніх позицій, так і для виходу на мирні переговори, виходячи з нового стану справ (успішного для РФ, як сподіваються в Кремлі).

"Наступ можливий як найближчим часом, так і наприкінці зими – на початку весни. Одне не викликає сумніву – ніхто в російській владі не думатиме про кількість загиблих. Їй важливо досягти хоч якогось позитивного для себе ефекту. Чого зараз нема. А ефект для путінського режиму вимірюється територіями, які він може захопити та тимчасово контролювати, – наголошує Ігор Рейтерович. – У свою чергу головне завдання України (і ми це бачимо за заявами президента, представників Генштабу) – підготуватися до можливого наступу РФ на різних фронтах. І при цьому планувати самим контрнаступальні дії. Про них зараз мало говорять – через об'єктивні причини (щоб не видавати ворогові можливі напрямки завдання ударів). Поки що у пріоритеті – позиційна оборона. І з цим пов'язані усі дзвінки та зустрічі президента України з різними світовими лідерами. Наголос на посиленні військово-технічної, фінансової підтримки".

Зимова кампанія 2023 року перейшла з підготовчої до вирішальної фази

На думку експерта з питань сектору оборони та безпеки Олега Старікова, і заяви, і дії сторін конфлікту останнім часом говорять про те, що зимова кампанія 2023 року перейшла з підготовчої до вирішальної фази – як у військовому, так і в інформаційному плані.

"У сучасних війнах особливе значення має так зване інформаційне забезпечення бойових дій. Що ми зараз і спостерігаємо", – вважає експерт. – Судячи з тих кроків, які зараз робить країна-агресор, стає ясно, що для неї основне завдання зимової кампанії (завдання мінімум) – захоплення Луганської та Донецької областей у їхніх адмінкордонах, а також нові атаки на Харківщині, намагаючись знизити ризики для своїх. військових об'єктів у Білгороді".

Наше завдання – зробити все можливе, щоб зірвати плани ворога та деокупувати якнайбільше своєї території, констатує Олег Старіков.

Незабаром бойові дії стануть інтенсивнішими

Те, що в перші дні 2023 року Росія атакувала Україну дронами, проводила ракетні удари (у тому числі по льодовому палацу у Дружковці), не припиняла атаки практично по всій лінії фронту, демонструє, що вона загострюватиме ситуацію. Так вважає екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин.

"Особливо активувати свої дії РФ буде на пріоритетних для себе напрямках, куди кинула величезні сили. Йдеться насамперед про Бахмут, Мар'їнку та Авдіївку на Донеччині, де окупанти ведуть наступальні дії, а також про Сватова та Кремінну, де противник, навпаки, намагається стримати наші атаки, – пояснює полковник. – Росія нарощуватиме свої зусилля у тих районах, паралельно продовжуючи терористичні атаки як на міста неподалік лінії фронту (Херсон, Запоріжжя, Миколаїв, Нікополь, Берислав, усі населені пункти Донеччини), так і в глибокому тилу (ціль, насамперед, об'єкти критичної інфраструктури). Ті ж Сумська область, Харківська продовжуватимуть страждати від обстрілів з території РФ — як із ствольної артилерії, так і з РСЗВ".

Влад Волошин нагадує, що Росія провела часткову мобілізацію. Частину "чмобіків" одразу кинули на фронт, частина ще проходить навчання, зокрема, на території Білорусі. Крім того, країна-агресор розконсервувала багато старої військової техніки. І всі ці сили та засоби поки що не пішли повністю в хід.

"Після відходу з Правобережжя, включаючи Херсон, росіяни отримали певні ресурси, які можна перекинути на інші напрямки. Серйозних наступальних дій після цього перегрупування противник не проводив. Але точно готує, – упевнений експерт. – Дані розвідок (і українських, і наших союзників) говорять про те, що РФ перекидає на фронт (Донецька, Запорізька області) велику кількість військової техніки, боєприпасів, паливно-мастильних матеріалів. Підтягується жива сила. Тобто Росія має намір серйозно активізувати бойові дії у другій половині зими. Коли складуться відповідні погодні умови, підмерзне".

Підтверджується й інформація про те, що РФ отримала від Ірану певну кількість дронів-камікадзе (славнозвісні "Шахеди"), низку інших зразків озброєння. Все це застосовуватиметься проти України, попереджає Влад Волошин. З великою ймовірністю можна очікувати наприкінці січня-лютому "спеку" на фронті, попереджає він.

"Не забуватимемо і про те, що на території Республіки Білорусь зібрано близько 10,5 тисячі російських військовослужбовців. Білоруські збройні сили приблизно у такій кількості можуть скласти спільне з РФ угруповання. Звідти була і лишається серйозна загроза. Але, найімовірніше, це буде не наступ, як у лютому-2022, а періодичні виходи диверсійних груп спільно з дронами, вважає полковник. – З Білорусі ж будуть проводитися атаки безпілотниками щодо нашої критичної (включаючи енергетичну) інфраструктури, промислових об'єктів. Все це продовжить сковувати наші сили та засоби на північному напрямку".

Загалом, резюмує експерт, бойові дії незабаром стануть інтенсивнішими. Але, наголошує він, найвище військово-політичне керівництво України, наш Генштаб прораховують усі виклики – і по кожному з них (а також з низки інших, які ми не озвучуємо, але знаємо про них) готується активна протидія. Як, безперечно, готується і подальша деокупація українських територій.

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ стягує нові військові підрозділи до Криму: в українській розвідці розповіли, до чого готується ворог.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини