Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чим загрожує Кремлю просування ЗСУ – що змінилося у війні після заколоту Пригожина
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим загрожує Кремлю просування ЗСУ – що змінилося у війні після заколоту Пригожина

Наразі Кремль думає лише про утримання того, що вдалося окупувати раніше та про утримання підтримки Путіна, по якому почастішали репутаційні удари

27 червня 2023, 13:37
Поділіться публікацією:

Представник Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що просування українських військ проходить повільніше, ніж планував Київ та його союзники, але на те є об'єктивні причини – росіяни більш ніж за півріччя створили потужну оборону. Він також зазначив, що поки що важко сказати, чи послабив якось російську оборону одноденний заколот ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина. Що зараз можна сказати про стан російсько-української війни, зокрема після пригожинського бунту? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чим загрожує Кремлю просування ЗСУ – що змінилося у війні після заколоту Пригожина

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Кремль кидає всі зусилля та мобілізує всі війська, аби стримати наступальні дії Сил оборони України

Політичний експерт Сергій Таран наголошує, що для Росії контрнаступ українських військ – це питання виживання чи не виживання путінського режиму.

"Якщо наступ ЗСУ буде успішним, Путін вже не зможе вкотре пояснити, чому росіяни здають, як вони кажуть, "свої території" (приєднані згідно з "конституцією" до РФ). Саме тому Кремль кидає всі зусилля та мобілізує (як ми бачимо за останнім бунтом Пригожина, який фактично не було кому зупиняти), всі війська, аби стримати наступальні дії Сил оборони України. Саме тому цей наступ не відбувається так швидко, як нам хотілося б", – пояснює експерт.

З іншого боку, продовжує він, той самий пригожинський бунт показав, що для Росії виживання власного режиму – питання №1. Мова вже не йде, зазначає Сергій Таран, про захоплення нових територій. Лише про утримання того, що вдалося окупувати раніше. І про утримання підтримки Путіна, по якому почастішали репутаційні удари (поразки на фронті, практично повна зовнішньополітична ізоляція, бунт вагнерівців).

"З огляду на це Кремль кидає всі ресурси (військові, медійні), намагаючись стримати наступ українців. Тому, – підкреслює експерт, – він не такий стрімкий, як, можливо, очікувалося. При цьому деокуповано вже з початку наступальних дій лише на півдні 130 кв.км. Адже, згідно з офіційними (і не офіційними) даними, основні резерви ЗСУ ще не кинуті на фронт, тож головні бої (і, сподіваємося, перемоги) ще попереду".

Примара громадянської війни в Росії набуває все більш реалістичних рис

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Одноденний заколот Пригожина продемонстрував, що імперія точно впаде. У РФ є роз'єднання та розкол. І немає національної ідеї. Лише фальш і ширма задля утримання влади певною групою людей".

А, коли немає стрижня, коли відсутність моральних цінностей стає очевидною – розкол неминучий, наголошує експерт. І спроби Кремля закамуфлювати це ні до чого не приведуть, впевнена вона.

"Ми вже бачили тотальну неповагу до мобілізованих, відсутність відповідної підготовки у тих, кого Кремль кидає у топку війни. Тепер побачили ще й неповагу до армії як такої, коли її принизили і самим фактом бунту вагнерівців, і тим, що це залишилося без наслідків, хоч у боях із найманцями загинули солдати офіційних збройних сил, які намагалися зупинити їхнє просування. Як російська влада не цінує життя українців, так і росіян не цінує. А при такому відношенні охочих воюватиме дедалі менше. І те, що ПВК "Вагнера" продемонструвала всьому світу ницість, боягузливість та брехливість путінського режиму – лише початок. Далі буде більше", – прогнозує Катерина Коваль.

Вона нагадує, що російські добровольці, що воюють на боці України, вже робили рейди до прикордонних областей РФ. Тепер ми побачили рейд вагнерівців, які взяли Ростов і Воронеж і майже дійшли до Москви.

"Примара громадянської війни в Росії набуває все більш реалістичних рис. Попереду – нові заколоти, розколи, парад незалежностей, повний розвал імперії, – впевнена Катерина Коваль. – І все це наближає успішний український наступ. Ми ж на цьому фоні продовжуємо зміцнювати обороноздатність, звільняти території, модернізувати та реформувати армію, впевнено йдучи до перемоги".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять заяви Путіна за підсумками заколоту Пригожина – що тепер буде з ПВК Вагнер.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини