Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи звертає Захід увагу на істерики Кремля: що буде далі у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи звертає Захід увагу на істерики Кремля: що буде далі у війні

Сторони демонструють, що готові до підвищення ставок

8 червня 2024, 17:40 comments1269
Поділіться публікацією:

На цьому тижні російський диктатор знову вимагав від західних партнерів України припинити поставляти зброю ЗСУ. Путін переконував, що війна тоді може закінчитися за лічені місяці. Союзники відмовчуватися не стали. Шольц підтвердив свою згоду на удари по РФ. Макрон анонсував передачу Україні літаків Mirage 2000-5. А Байден оголосив про новий пакет військової допомоги. Про що говорять всі ці заяви? Чи демонструють зараз партнери більше готовності допомагати Україні у війні? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чи звертає Захід увагу на істерики Кремля: що буде далі у війні

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Бачимо процес перетікання рішучості з Європи до США

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян вважає, що ці заяви демонструють, що путінський шантаж перестав діяти. 

"Півроку випадання Сполучених Штатів щодо допомоги Україні призвели до того, що Російська Федерація наростила нахабність і утвердила свої ілюзії, що вони цьогоріч можуть воєнним чином додавити ситуацію і перемогти, але з іншого боку Європа була змушена взятися за забезпечення європейської безпеки, перейняти лідерство з забезпечення європейської безпеки. І власне рівень рішучості за останні півроку під тиском Росії і випавших Сполучених Штатів в Європі значно зріс", – зазначив політолог.

Він додає, що після повернення Сполучених Штатів до процесу активної допомоги Україні ми маємо процес перетікання рішучості з Європи до США. 

"Вашингтону доводиться дотягуватися до середнього по палаті. В результаті чого ми можемо констатувати перехоплення ескалаційної ініціативи тепер вже не тільки Україною у Росії", – зауважив Олег Саакян.

На його думку, складність ситуації якраз і полягала в тому, що весь час ми були вимушені перехоплювати ескалаційну ініціативу і демонструвати, що "червоні лінії" Путіна – це не більше ніж галюцинації західних аналітиків і вони не мають нічого спільного з реальністю.

"Тепер же цю роль на себе перейняла Європа. І власне всі ці заяви якраз лежать в цій парадигмі. Вони лежать в логіці, коли ультиматуми і погрози Путіна ігноруються, а Європа демонструє рішучість в підтримці України, піднімаючи ставки та дивлячись на істерики Кремля", – резюмував експерт.

Війна затягуватиметься

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса вважає, що всі ці заяви говорять про те, що країни ЄС та НАТО продовжать надавати нам військову та фінансову допомогу.

"У найближчій перспективі вони не зацікавлені у нашій військовій поразці. З іншого боку, ми бачимо й інші заяви, які стосуються збереження заборон на завдання ударів по російській території, що стосуються затягування поставок літаків, які стосуються певних коливань щодо відправки військових інструкторів в Україну. Ця тема зараз активно обговорюється. Тобто ці заяви показують нам, що є межі допомоги, на яку готовий піти Захід. Є "червоні лінії", які неформально обговорюються між Росією та Сполученими Штатами, які ведуть до ескалації і які сторони дуже потихеньку зрушують", – зазначив експерт.

На його думку, видно, що країни Заходу продовжують хотіти зберігати ситуацію в Україні в керованому ключі.

"Тобто керована ескалація – це поки що для них центральний підхід до питання війни в Україні. Це означає, що швидкої перемоги, навіть незважаючи на військові поставки, ми, швидше за все, не побачимо. Війна затягуватиметься і як базовий сценарій усі готуватимуться до затягнутої війни у короткостроковій, а може навіть й у довгостроковій перспективі", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому блеф Путіна не спрацював: до якого рішення дозрів Захід, які наслідки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

11 червня 2024, 07:25

Эх, еслибы еврейский зеленый выблядок свалил из страны в феврале 2022, сколько бы жизней было сохранено, сколько бы было неразрушенных городов и сел, и ну 1000% народ сейчас жил бы не хуже, кроме зеленых выблядков, они бы столько не наворовали, как за время войны.


Новини