Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи змогла б армія США прорвати російську оборону на Запоріжжі: думка експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи змогла б армія США прорвати російську оборону на Запоріжжі: думка експертів

Війна в Україні поставила під сумнів доцільність нинішньої військової доктрини США, вважають журналісти Foreign Affairs

30 січня 2024, 15:12
Поділіться публікацією:

Дуже невелика ймовірність, що військові США зуміли прорвати російську оборону, яку не вдалося подолати ЗСУ влітку 2023 року. Та й загалом американська армія не розрахована на ведення війни такого масштабу та інтенсивності. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в аналітичному матеріалі "Foreign Affairs".

Чи змогла б армія США прорвати російську оборону на Запоріжжі: думка експертів

Армія США. Фото: із відкритих джерел

Аналізуючи причини того, чому літній контрнаступ ЗСУ на суші виявився безуспішним, видання послідовно розглядає та відкидає такі аргументи як брак зброї, поява безпілотників, які заважають наступати, та недостатній рівень підготовки українських бригад, які були задіяні у наступі. Аналітики вважають, що все це було і під час вдалого контрнаступу ЗСУ восени 2022 року, тому головний чинник української невдачі полягає в тому, що цього разу росіяни збудували глибоку ешелонову лінію оборони, чого вони до того не робили.

Автори публікації зазначають, що оборонні лінії такого масштабу в сучасну епоху ніколи не були легкою перепоною для армій, що наступають. Зокрема, експерти наводять приклад, коли для свого часу найкраща з погляду військової стратегії та тактики армія Третього Рейху не змогла подолати радянську лінію оборони під Курськом та лінії оборони союзників у Тобруку в Лівії, незважаючи на свою перевагу у повітрі та велику перевагу у танках.

Наголошується, що сучасна військова доктрина США робить ставку на підготовку "якісної" армії замість "кількісної". Але війна в Україні змушує замислитись, наскільки такий підхід виправданий. Автор наводить масштаби втрат у російсько-українській війні та зазначає, що в останні десятиліття США брали участь лише у відносно "малих" війнах низької інтенсивності, де основна фаза боїв тривала лише кілька днів чи тижнів.

"Сьогоднішня армія США не створена для того, щоб витримувати втрати, які це (масштабна війна) може спричинити. Якщо якість (військ) може забезпечити швидкі, вирішальні перемоги, традиційний підхід США є надійним. Але якщо урок наступу України 2023 року полягає в тому, що глибока і добре підготовлена ​​оборона залишається міцною, то однієї лише якості може бути недостатньо для забезпечення швидкого рішучого прориву у короткотривалій війні. Якщо це так, Сполученим Штатам, можливо, доведеться переглянути свій баланс якості та кількості", – зазначають аналітики Foreign Affairs.

Читайте також на порталі "Коментарі" - довгострокова стратегія підтримки України від США: чому про контрнаступ доведеться забути.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини