Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи змінився інформаційний фронт: як українські та західні ЗМІ протистоять роспропаганді
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи змінився інформаційний фронт: як українські та західні ЗМІ протистоять роспропаганді

Відбулася повна мобілізація представників «четвертої влади» на протидію російській агресії

2 грудня 2022, 17:05 comments2073
Поділіться публікацією:

Повномасштабна війна в Україні продовжується. Яка ситуація на інформаційному фронті на десятому місяці відкритої війни? Як вона змінилася з початку широкомасштабної російської агресії (зокрема у ракурсі рос-пропаганди)? Як себе показали українські та західні ЗМІ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи змінився інформаційний фронт: як українські та західні ЗМІ протистоять роспропаганді

ЗМІ Фото: DW

Українці воюють саме за свободу, зокрема слова

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук зазначає, що в українських ЗМІ – повна єдність у порядку, ідеях, тезах тощо

"Що природно, адже в країні – війна, запроваджено воєнний стан, йде національний телемарафон, у якому відображається загальний порядок денний та даються ідентичні новини. Усі медіа, запідозрені у тому, що можуть працювати на ворога, були заборонені. Як і низка політичних партій. Це справді інформаційний фронт, повна мобілізація представників "четвертої влади" на протидію російській агресії. Зрозуміло, що у військовий час доводиться жертвувати частиною демократичних принципів. Сподіваюся, після війни ми повернемось до плюралізму думок, до опозиційності низки ЗМІ, до справедливої критики, зокрема влади. Інакше якщо ми реально йдемо в ЄС, бути просто не може. Адже ми воюємо саме за це – за свободу, у тому числі слова", – акцентує експерт.

Цікавою тенденцією він називає те, що згідно з одним із недавніх опитувань, лише близько 30% українців дивляться телевізор. Інші черпають новини з телеграм-каналів, соцмереж, з різних сайтів новин.

"Ще п'ять років тому вдвічі більше українців було "прив'язано" до телебачення. Але, – наголошує Микита Трачук, – монополію на інформацію з боку влади виправдано під час війни".

Щодо російських ЗМІ, то, на думку експерта, нічого дивно в них не відбувається, хіба що ступінь ницості, гидоти, антилюдяності вийшов під час широкомасштабного вторгнення РФ в Україну на новий рівень.

"Федеральні медіа там і так останні роки ретранслювали виключно кремлівські меседжі, перетворившись, по суті, на смітники. Але навіть я не очікував, що там так відкрито радітимуть убивствам мирних жителів в Україні, обстрілам житлових будинків, енергетичної інфраструктури, всерйоз обговорюватимуть ядерний удар по нашій країні і не тільки. Ми бачимо низькопробну, шалену пропаганду, розлюднення, деградацію, ненависть", – розповідає Микита Трачук.

Низка опозиційних ЗМІ, нагадує він, змушені були залишити Росію, вивезти свої редакції. І тепер ті ж "Медуза", "Дощ", ряд блогерів (той самий Максим Кац) ведуть мовлення з-за кордону, просуваючи антивоєнну повістку (хоч і там буває не без шорсткостей).

"Західні ЗМІ розділилися на умовно проукраїнські та проросійські. До перших належать практично всі європейські та американські медіа, які висвітлюють війну у жорсткому антиросійському ключі, – зазначає експерт. – Втім, навіть у США, в Європі є, скажімо так, "ЗМІ, що сумніваються", працюють на свою цільову аудиторію. Яка завжди сумнівається — а чи так все насправді? Це, зазвичай, люди правих поглядів, старшого віку, консерватори (у США, наприклад, прибічники Трампа). Ті, хто незадоволений ліберальними цінностями, більш прихильний до авторитаризму, хоче, щоб більше грошей витрачалося всередині країни і так далі. Але всі соцопитування, у тій же Угорщині, до якої у нас чимало питань, демонструють – європейці та американці, навіть ціною певних незручностей для себе, виступають за продовження допомоги Україні у захисті від російської варварської агресії. І таки настрої електорату впливають на ЗМІ (змушені підлаштовуватись під відповідний порядок денний), на політичні рішення влади".

Росія намагається розхитати ситуацію всередині України через "нейтральних" блогерів, іноземних куплених "експертів" та армії ботів

Керівник фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих розмірковує так:

"Не досягнувши результату у бліцкризі "Київ за три дні", Росія намагається розхитати ситуацію всередині України через "нейтральних" блогерів, іноземних куплених "експертів" та армії ботів, які розганяють інформацію по телеграм-каналах і від них уже в пресу. Надія, що українське суспільство втомилося від війни і готове піти на поступки, підігріває фахівців з інформаційної боротьби у їхньому прагненні закидати нас "зрадою". Останнім часом з усіх боків ллється інформація про майбутні переговори, до яких нас нібито підштовхує Захід за домовленістю з РФ. Розуміючи, що це дуже чутлива для нас тема, ворог вишукує максимальну кількість експертів та колишніх дипломатів, котрі просторово говорять про необхідність переговорів. І з цього робиться висновок про здачу інтересів країни керівництвом".

Обстріли енергосистеми спричинили, зазначає Олег Вострих, вже призвели до важкої ситуації в Україні з енергозабезпеченням, водопостачанням. Також завдають значної шкоди економіці країни через простої підприємств у моменти відключення електрики. Але це, наголошує експерт, не зламало дух українського громадянського суспільства, а лише зробило його злішим стосовно росіян, які заохочують своє керівництво на такі дії. А також згуртувало наше суспільство, щоб разом легше переносити такі локдауни.

"Тому і численні вкидання, у тому числі про нібито підготовку наступу на Україну угорців, поляків і так далі для повернення "своїх споконвічних земель", виглядають повним абсурдом і сприймаються зі сміхом", – пояснює Олег Вострих.

Білоруський напрямок, за його словами, залишається для нас фактором подразнення та відтягування сил та ресурсів. Тому ворог постійно мусує тему збільшення угруповання на цьому напрямі, залякує постійними злетами літаків зі своїх аеродромів, що змушує нас сидіти у сховищах та відволікає від роботи.

"Дуже важливо, у цей непростий час, відокремлювати інформаційні вкидання (здавання на фронті, сепаратні переговори, перебільшення можливостей ворога та інше, що так і ллється з рашистських медіа всіх мастей) від реальних новин, – упевнений експерт. – Раудет, що на телеканалах країни-агресора почали обговорювати, що якщо вони програють, то доведеться відповідати всім. І журналістам також. І Гаага буде всім. Це хороший знак. Сумніви у їхній перемозі вже точить зсередини російський політикум та середовище "експертів". Отже, перемога скоро буде за нами. І Гаага дочекається своїх підсудних. І російські журналісти, рупори Кремля теж опинаться на лаві підсудних".

Читайте також на порталі "Коментарі" — можливо черговий жест доброї волі: окупанти починають "евакуацію" з Каховки на Херсонщині.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини