Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи зміниться підтримка України після атаки Ірану на Ізраїль: на які кроки йде РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи зміниться підтримка України після атаки Ірану на Ізраїль: на які кроки йде РФ

Підтримка України з боку Заходу не лише не ослабне, а й має всі перспективи посилитись

15 квітня 2024, 10:32
Поділіться публікацією:

Атака Ірану на Ізраїль у ніч на 14 квітня з використанням сотень ракет та дронів актуалізувала питання протистояння авторитарних та демократичних режимів. У тому числі питання підтримки України у війні з Росією. Ізраїль в ООН навіть закликав дослухатися до слів президента України Володимира Зеленського про загрозу дій Тегерана та Москви для всього світу. Експерти розповіли порталу "Коментарі", чого Україні чекати від зарубіжних партнерів у найближчому майбутньому.

Чи зміниться підтримка України після атаки Ірану на Ізраїль: на які кроки йде РФ

Загострення на Близькому Сході. Фото: із відкритих джерел

США і Західний світ не залишать Україну один на один з Росією

Ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан пояснює:

"Ми отримуємо, хоч і із запізненням, все необхідне для ЗСУ. Маємо потужну політико-дипломатичну підтримку з боку США, Європи, Канади, Японії тощо. Україна точно зрештою отримає все необхідне. Вже йдуть розмови про надання нам американських ракет ATACMS, снарядів, бронетехніки. До літа можемо отримати довгоочікувані винищувачі F-16. Німеччина вже пообіцяла передати ще однієї системи протиповітряної оборони Patriot".

Експерт висловив сподівання, що на літньому саміті НАТО побачимо чіткі кроки щодо українських перспектив як члена Альянсу. В ідеалі отримати політичне запрошення, вважає він. Але непогано, якщо станемо і кандидатом на вступ.

"Це означатиме певні переговорні рамки, що займе деякий час. Але стане свідченням того, що за розмовами підуть і конкретні кроки", – зазначає генерал.

У цьому сенсі він звернув увагу на нещодавню заяву держсекретаря США Етоні Блінкена. Той зазначив, що Україна витримала сильний удар з боку РФ. Довела світові і собі, що здатна боротися за демократичні цінності. Що наша країна чітко стоїть на позиціях відстоювання суверенітету та територіальної цілісності, міжнародного права.

"А тому США та Західний світ загалом не залишать Україну наодинці з Росією. І зроблять все, щоб наша країна добилася того, за що бореться. А саме – деокупація всіх своїх територій та покарання всіх винних в агресії", – констатує Василь Богдан.

РФ намагається нарощувати вплив

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко наголошує, що РФ всіляко використовує ситуацію з виборами в США та призупиненням допомоги Україні. І активізувавшись на полі бою, і більш активно розповсюджуючи меседжі дезінформації. І в Штатах, і в Європі.

"Кремль підтримує окремих зручних кандидатів на виборах до ЄС. У тих же Сербії, Словаччині і таке інше. Все частіше у західній пресі з'являються статті, що Росія несе загрозу всій Європі. І що, якщо не зупинити путінську армію в Україні, вона йтиме далі", – зазначає аналітик.

Паралельно з цим, продовжує вона, РФ збільшує вплив в африканських країнах, зміцнює зв'язки з Іраном, Північною Кореєю, Китаєм. Активно торгує нафтою з Китаєм та Індією, що потребує посилення санкцій у цьому напрямі.

"При цьому, – зізналася Катерина Одарченко, – я досить оптимістично дивлюся на майбутнє голосування у Конгресі щодо допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню".

Читайте також на порталі "Коментарі" — допомога від США та Європи Україні: що змінилося та які тепер розклади.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини