Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи здатна РФ окупувати весь Донбас: що показала битва за Авдіївку
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи здатна РФ окупувати весь Донбас: що показала битва за Авдіївку

Росія може щодня мобілізувати до 1200 осіб

23 лютого 2024, 11:00
Поділіться публікацією:

З великим скрипом Росія просунулась на Донбасі, зумівши захопити важливий укріпрайон України – Авдіївку Донецької області. Але чи мають окупанти потенціал захопити весь Донбас? Про що говорять втрати противника в Авдіївці та на підступах до неї? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Чи здатна РФ окупувати весь Донбас: що показала битва за Авдіївку

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

На цю хвилину ми тримаємо орду

Військовий експерт, полковник Збройних сил України Петро Черник в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив, що РФ має стратегічну мету – захопити Донецьку та Луганську області до моменту переобрання Володимира Путіна на пост президента.

"Чи зможуть? Скоріше ні, ніж так. Давайте розглянемо на прикладі Авдіївки. Так, ми відійшли звідти, адже там усе було перетворено на пекло. РФ поставили там абсолютний рекорд із застосуванням КАБів, протягом однієї з діб вони скинули 150 одиниць такої зброї — це дуже багато. Разом з тим, їхні втрати також безпрецедентні. Втрати з повноцінний армійський корпус — це втрати як в Афганістані за 10 років війни", — вважає офіцер.

Він також назвав умови, за яких РФ все ж таки зможе просунутися в Донецькій та Луганській областях. Петро Черник вважає, що зараз без концепції "Вставай, країно величезна", без відправлення в дію ще щонайменше півмільйонної армії, прориватися навіть на показники механізованого полку – а це 3-5 км у глиб, у росіян ресурсу немає.

В Авдіївці росіяни не дорахувалися 47 тисяч бійців

Експерт та екс-співробітник СБУ Іван Ступак в ефірі каналу "Еспресо" заявив, що в Авдіївці окупанти точно втратили не менше 47 тисяч людей. Це важливо говорити, бо у наших громадян можуть виникнути такі думки, тобто майже 50 тисяч поклали, це 10% від того, що вони мають. Це буде неправильно, це буде введення в оману, пояснив Ступак.

За його даними, втрати росіян під Авдіївкою складаються з кількох фактів.

"Перша, дуже консервативна й дуже обережна – 4000 росіян, які, перепрошую, наглухо залізобетонно покладені в українську землю, вони вже не повернуться, навіть якщо їх там святою водою, якимись мощами російських святих обкладатимуть. Є цифра більш оптимістична – це 13000 російських військових. Тобто 4, 13 тисяч – це зрозуміло, що порахувати неможливо, бо бойові дії тривають дуже активно, – пояснив військовий експерт. – Самі росіяни, російський військкор, який веде, перепрошую, вів паблік "Нам пишут из Янины", сьогодні скоїв самогубство і перед тим назвав цифру в 16 тисяч росіян, які поклали свої голови на авдіївській землі. Вони до цього моменту навіть не могли на мапі показати цю ділянку, це місто без помилки, а тут поклали своє життя", — висловився Ступак.

За його словами, якщо підрахувати не лише загиблих, а й легко, середньо, тяжко поранених, які зникли безвісти та потрапили в полон до українців, то, можливо, і вийде 47 тисяч.

"Тобто плюс-мінус така цифра може намалюватися – це важливо помітити та сказати, щоб не вводити ваших глядачів в оману, щоб вони правильно оцінювали ситуацію", – сказав експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому у війні-2024 в України виникли серйозні проблеми: як виправити ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини