Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи здатна ООН приструнити РФ і зупинити війну в Україні: чому цього ще не сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи здатна ООН приструнити РФ і зупинити війну в Україні: чому цього ще не сталося

Рада Безпеки ООН вже звично обговорює обстріли російськими військами цивільних об'єктів в Україні, але далі слів дії не йдуть

29 червня 2022, 12:30 comments1745
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський виступив на Раді безпеки ООН по відеозв'язку та розповів про обстріл російським агресором українських міст. Він заявив, що Організація має визнати РФ державою-терористом, а також виключити з членів Радбезу ООН (принаймні поки Росія здійснює обстріл українських міст). Ці тези прозвучали також у його вечірньому зверненні, де він також продемонстрував відео, на якому знято "приліт" російської ракети ТЦ "Амстор" у Кременчуці. Крім того, Зеленський заявив, що російських журналістів, які виправдовують дії РФ в Україні, буде притягнуто до відповідальності. Як оцінюєте дані звернення? Чи здатна така структура як ООН зробити нарешті щось ефективне для протидії російській агресії? Як можна притягнути до відповідальності російських пропагандистів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи здатна ООН приструнити РФ і зупинити війну в Україні: чому цього ще не сталося

Радбез ООН. Фото: DW

ООН стала трибуною для пустослів'я, а не храмом миру

Ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан вважає дані звернення президента Зеленського – об'єктивними, що відображають суть подій, що відбуваються в Україні. А також такими, що демонструють, що сучасна Росія – терористична держава.

"Нинішня Росія відкидає міжнародне право, діючи лише в такий спосіб, як вигідно Кремлю. А ціль у нього одна – знищити Україну як державу, українців як націю, приєднати до себе максимальну кількість нових територій. І спробувати рухатися далі до Європи, у світ, сподіваючись відтворити імперію, яка була за Романових, а потім за СРСР. Все заради єдиної мети – утриматися пітерсько-гебешному клану при владі якомога довше. Можливо, Путін сподівається, що Московський патріархат його згодом визнає святим. І він стане символом нової Російської імперії, яку намагається створити. Цілком безпідставні надії. Але розбивати їх має не лише Україна, а й увесь цивілізований світ. І чергове звернення Зеленського спрямоване на мобілізацію світової спільноти для підтримки нашої країни та протидії російській агресії", – пояснює Василь Богдан.

Що стосується ООН, то генерал нагадує: коли створювалася ця організація, легендарний британський прем'єр Вінстон Черчілль наголосив, що ООН має бути храмом миру, а не трибуною для пустослів'я.

"На жаль (і це визнає навіть нинішній генсек ООН Гуттереш), ця організація стала саме трибуною для пустослів'я, – акцентує Василь Богдан. – Більше того – структура страшенно забюрократизована, частково корумпована та абсолютно нездатна вживати дієвих заходів для захисту суверенітету, територіальної цілісності, безпеки членів ООН. До того ж, дана організація продемонструвала нездатність повною мірою задіяти свій же статут, у тому числі 6-ту статтю, згідно з якою, якщо країна-член порушує статут ООН, вона має бути виключена із Ради безпеки ООН (якщо туди входить, а Росія – входить), з Генасамблеї ООН та взагалі з ООН".

На жаль, продовжує генерал, поки що надії на якісь рішучі, ефективні дії з боку ООН невеликі.

"Ми чуємо лише публічні засудження, констатацію фактів. Морально-політичну підтримку – і більше нічого. Хоч можна було вже багато чого зробити. Наприклад, задіяти відповідний миротворчий контингент, посилити санкції проти агресора тощо. На жаль, але підтримують нас далеко не так, як слід, а допомога, що надається, йде не в тій кількості і не такими темпами, як хотілося б. Втім, ми маємо бути вдячними країнам-партнерам і за ту підтримку, що є", – вважає Василь Богдан.

На його думку, щодо покарання тих самих пропагандистів, то поки не завершиться війна, єдине, що можуть застосувати світова спільнота та окремі країни-партнери України – це санкції. Індивідуальні, секторальні та інші. З метою примусу Росії до деескалації.

"Як на мене, нам потрібна реалізація плану, подібного до того, що був під час громадянської війни в США. Тоді заради перемоги над конфедератами було застосовано план "Анаконда" – кільце поступово звужувалося до потрібного результату. Так слід чинити і з Росією. Лише серйозними санкціями, іншими політико-дипломатичними заходами, у тому числі наданням Україні потужної військової підтримки, у тому числі із залученням військового контингенту окремих країн НАТО (у плані створення відповідної коаліції), можна змусити Путіна вийти з України, повернутися до рамок міжнародного права та тих цінностей, які сповідує цивілізований світ", – упевнений генерал.

Виключення Росії з ООН не зупинить українсько-російську війну

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак наголошує, що нереформована ООН – зараз лише змагальний публічний майданчик, реальне значення якого є суто бюрократичним і формальним.

"Змінити поточний порядок речей не вигідно нікому. Адже імпотенція цієї міжнародної структури вигідна всім великим гравцям геополітики, які вчули безкарність. Відбувається повернення до архітектури міжнародних відносин, що вибудовувалась у 30-х роках. З позиції сили, національного інтересу та колективної безвідповідальності. Нагадаю тоді Ліга націй – "праматір" ООН показала свою інструментальну нікчемність та міжнародну неспроможність. Навіть виключення СРСР із Ліги націй у 1939 р. за розв'язування агресії проти суверенної Фінляндії не змінило запрограмованого ходу історії, що невблаганно веде до світової війни. Тому виключення Росії з ООН зовсім не зупинить українсько-російську війну. А для Путіна та частини його оточення формалізація статусу Росії як держави-ізгоя є політично вкрай вигідною з погляду пропагандистської мобілізації", – пояснює експерт.

За його словами, єдино, де ООН може бути корисною – використання механізмів міжнародного права та міжнародної юстиції для подальшого притягнення до відповідальності представників російської еліти за антилюдські злочини в Україні. Однак і тут буде потрібна чесна розмова про оперативність та ефективність подібних інструментів у руках цієї організації.

"Що стосується російських пропагандистів, то треба розуміти: українське медійно-інформаційне поле продовжує бути вразливим для російських наративів, впливів та операцій, які ретельно проводять спецслужби РФ в Україні. Потреба закону про дезінформацію як ніколи сьогодні висока для нашої країни, – упевнений Олег Постернак. – Відповідальність російських пропагандистів – це питання національної та міжнародної юстиції – і у цьому напрямі Україні потрібно послідовно працювати. А щоб хоч на національному рівні ризикнути предметно цим зайнятися – потрібні ініціативи, кадри та ресурси. Україна має зрозуміти, що потрібно фінансувати громадські програми та інституції самозахисту інформаційного поля".

Одними малокомплектними центрами дезінформації при РНБО вже не обійтись. Потрібна сильна потужна вітчизняна інформаційна спецслужба, резюмує керівник Центру політичної розвідки.

Росію називають головною загрозою для всього світу. Все це веде до ізоляції РФ, наближення відповідальності за злочини

На думку директора Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктора політичних наук Ігоря Петренка, виступ президента Зеленського в ООН був сильним, з чіткими посиланнями та меседжами – як для цієї організації, так і для світу в цілому.

"Справді, те, що творять росіяни в Україні, вкотре підтверджує, що РФ є державою-терористом. І нам слід докласти максимум зусиль, щоб офіційно закріпити цей статус за Росією, – вважає експерт. – Певні зрушення вже є. Є відповідні рішення в США, де ось-ось РФ внесуть до списку країн, які спонсорують тероризм. Після чого має піти ланцюгова реакція (і на цьому також акцентував увагу Зеленський) – інші країни приєднатимуться до такої позиції".

Подібне рішення могло б прийняти і Рада безпеки ООН. Але поки його членом є Росія, вона ветуватиме такі спроби, пояснює Ігор Петренко.

Саме тому Зеленський закликає усунути РФ як сторону конфлікту від участі у розгляді резолюцій, які стосуються України. До того ж, президент нагадав, що Росія систематично порушує статут Організації Об'єднаних Націй. Що також може бути підмогою для того, щоб Генасамблея ООН ухвалила відповідне рішення. Щоправда, тут, знову ж таки, має бути рекомендація Радбезу. І виходить замкнене коло", – зазначає експерт.

Тобто, продовжує він, слід кардинально реформувати власне ООН. Про що говорять уже давно. Ця структура повинна стати реально працюючою, а не такою, яка постійно виражає глибоке занепокоєння з тих чи інших питань. Але поки що, схоже, немає політичної волі глобальних гравців міняти щось в ООН, констатує представник МЦПД.

"Водночас, якщо ООН не здатна не допускати чи швидко припиняти війни, слід створювати нову структуру. Яка буде на це здатна. Так, український президент запропонував створити United24 – клуб відповідальних держав, які здатні протягом 24 годин вживати дієвих заходів для припинення тієї чи іншої агресії, для підтримки країни, яка зазнала нападу", – нагадує Ігор Петренко.

При цьому, зазначає він, ООН бере участь у спробах розблокування українських портів, щоб мати змогу вивезти зерно та знизити рівень продовольчої кризи. Чому активно протидіє Росія. Тобто, знову-таки, користь від дій ООН – нуль…

"Якщо говорити про притягнення до відповідальності російських пропагандистів – робота у цьому напрямі ведеться. Є Міжнародний кримінальний суд, але він зазвичай розслідує військові злочини. Але рано чи пізно шляхом двосторонніх угод з різними країнами буде створено спецтрибунал з розслідування всіх злочинів, скоєних під час російської агресії. І він уже дозволить притягати до відповідальності і найвищих чиновників, включаючи президента, прем'єра, міністрів, депутатів. І пропагандистів усіх мастей, – упевнений Ігор Петренко. – В Україні вже є низка кримінальних проваджень проти деяких із них. Настане час – усі вони будуть оголошені у міжнародний розшук. Сховатися їм залишиться лише у Росії. І то до певного часу. Режим Путіна не вічний. А за зміни режиму можуть "посипатися" і ті, хто зараз його так яро підтримує, обіляючи злочини агресора на території України. Ми вже маємо чітку позицію "Великої сімки" щодо підтримки України та важливості покарання РФ. В аналогічному ключі висловлюється багато лідерів під час саміту НАТО, називаючи саме Росію головною загрозою для всього світу. Все це веде до ізоляції РФ, наближення відповідальності за злочини. Для поплічників Путіна не буде місця, де вони зможуть сховатися".

Читайте також на порталі "Коментарі" — таким НАТО ще не бачили: експерти розповіли про підсумки першого дня саміту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини