Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи законно видавати повістки в інших областях. Юристи розставили всі крапки над «і»
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи законно видавати повістки в інших областях. Юристи розставили всі крапки над «і»

Буває так, що військовозобов’язані, отримують повістки на блокпостах чи, перебуваючи у відрядженні в іншій області. В інтерв’ю «УП.Життя» юристи розповіли наскільки є законними дії співробітників ТЦК, пишуть «Коментарі»

30 січня 2024, 12:55
Поділіться публікацією:

Військовозобов’язаними можуть вручати повістки тоді, коли вони перебувають в іншому регіоні не за місцем свого проживання. І це, відзначають юристи, цілком законно.

Чи законно видавати повістки в інших областях. Юристи розставили всі крапки над «і»

Повістку можна отримати, перебуваючи у відрядженні

За їх словами, згідно з правилами вручення повісток їх можуть видавати незалежно від місця перебування українця на військовому обліку та його реєстрації. Відповідну постанову Кабмін ухвалив ще 7 квітня 2023 року. Саме тому, підкреслює юрист Андрій Новак, вручення повістки в іншому місті чи області відбувається в межах закону.

При цьому він радить українцям під час спілкування із представниками військкоматів пояснювати, що ти проїздом в іншій області, наприклад, у відрядженні. Проте, за його словами, все ж потрібно мати із собою військово-обліковий документ — військовий квиток, приписне, тимчасове посвідчення та показати його, якщо така ситуація станеться. У цих документах зазначено, де людина перебуває на обліку.

Поділяє думку про те, що  вручення повістки на блокпості не є порушенням законодавчих норм, і адвокат Євгенія Рябека. Вона теж радить мати з собою повний комплект документів та пред’являти їх під час вручення повістки. Адвокат радить запевнити співробітників ТЦК, що після повернення додому, ти обов’язково прийдеш до військкомату.

Разом з тим, адвокати підкреслюють, якщо видали повістку на проходження військово-лікарської комісії, її потрібно проходити за місцем обліку. Після проходження комісії можуть видати мобілізаційне розпорядження.

При цьому Рябека підкреслила, що постановка на облік не означає моментальну відправку до тренувального центру і на передову. 

"Впорядкування, облік осіб, навіть видача всім повісток – це абсолютно логічно, особливо під час воєнного стану"
, – додала адвокат.

Раніше "Коментарі" розповідали, кому на думку представників ЗСУ, можуть роздавати повістки на вулиці.

Окрім того, "Коментарі" писали чи можуть поліцейські роздавати повістки замість працівників ТЦК.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://life.pravda.com.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини