Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи загрожує нам "широкий" наступ росіян на Запоріжжя: що чекати в районі Авдіївки
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи загрожує нам "широкий" наступ росіян на Запоріжжя: що чекати в районі Авдіївки

Вороги можуть "дуже щільно" взятися за Куп'янськ

19 лютого 2024, 10:08
Поділіться публікацією:

В Україні триває повномасштабна війна. І після того, як окупантам вдалося захопити Авдіївку Донецької області, з'явилися повідомлення, що росіяни намагаються розвинути успіх і просунутися ще далі. Зокрема, почали з'являтись повідомлення, що окупанти намагаються повернути деокуповані ЗСУ території у Запорізькій області. Чи загрожує нам "широкий" наступ росіян на Запорізькому напрямку? Видання "Коментарі" розбиралося у цій темі, вивчивши думки експертів.

Чи загрожує нам "широкий" наступ росіян на Запоріжжя: що чекати в районі Авдіївки

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Росіяни поки що тиснуть

Екс-командир взводу батальйону "Айдар", ветеран Євген Дикий в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів, що повідомлення про наступ ворога на Запорізькому напрямку – це не лише те, що росіяни спробували, але ще й про те, що в них із цього вийшло. Вийшло поки що для них "плачевно".

За словами Дикого, росіяни зараз намагаються повернути собі зміцнення "лінії Суровікіна", які рік тому захопили українські Сили оборони, щоб підготуватися до можливого штурму ЗСУ.

"Минулого року нас там зустріла так звана "лінія Суровікіна", яка ж насправді не лінія, а це конструкція з трьох ліній оборони, дуже тісно пов'язаних між собою. І коли у тебе в руках вони всі три — то це справді дуже функціональна річ, її дуже непросто штурмувати. А за підсумками нашого торішнього наступу у росіян зараз півтори лінії з базових трьох, тобто рівно половина", — зазначив експерт.

Він сумнівається, що на Запорізькому напрямі може розпочатися "широкий" наступ ворога. Росіяни зараз зніматимуть війська з Авдіївки, бо там питання закрилося. І питання, куди ці війська зараз поїдуть. На Запорізький напрямок чи на Херсонщину забирати плацдарм лівого берега, чи поїдуть під Куп'янськ.

"По тому, що ми спостерігали до цього, то я б побудував пріоритетність так: вони після Авдіївки дуже щільно візьмуться за Куп'янськ, завдання номер два – скинути наш плацдарм з лівого берега, і лише завдання №3 – тому що воно набагато складніше, це спробувати повернути собі зміцнення "лінії Суровікіна". Але у них можуть спрацювати зовсім інші міркування, і вони можуть поміняти місцями ці завдання", — прокоментував Дикий.

Через деякий час атаки росіян підуть на спад

Військовий експерт Олександр Мусієнко в інтерв'ю "РБК-Україна" розповів, що після виходу українських військових із Авдіївки росіяни можуть продовжувати свій наступ, зокрема, найближчого місяця. Однак згодом російський наступ піде на спад.

"Можливо, будемо поступово відходити, щоб не наражати себе на небезпеку, якщо ворог продовжить тиснути. Відходитимемо ще далі, враховуючи, що там рівнини і територія прострілюється. Найближчі висоти знаходяться десь за 10-15 км, ймовірно, з них наша артилерія буде заважати ворожим спробам просунутися", — наголосив він.

На думку експерта, росіяни призупинять наступ, але на невеликий час. Вони мають значні втрати, війська виснажені постійними штурмами Авдіївки, тому зовсім невелика ймовірність, що їм вдасться зробити стрімкий прорив. Крім того, видно активізацію під Куп'янськом та Часовим Яром, там теж потрібні сили, які не перекидатимуть зараз на Авдіївку.

Читайте також на порталі "Коментарі" — від чого залежить подальший результат у війні: які проблеми вирішити Україні з союзниками.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини