Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи "врятують" Україну 7 комплексів Patriot: як закрити небо над Харковом
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи "врятують" Україну 7 комплексів Patriot: як закрити небо над Харковом

Нові комплекси Patriot серйозно посилили б нашу оборону

15 квітня 2024, 07:00
Поділіться публікацією:

Україна потребує більшої кількості засобів протиповітряної оборони для захисту від атак з боку РФ. Зокрема, ведеться робота над отриманням бодай 7 комплексів Patriot. Чи зможуть нові комплекси Patriot врятувати Україну від нищівних атак ворога? Як прикрити ті міста, які безпосереднього знаходяться біля російського кордону, як той же Харків? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Чи "врятують" Україну 7 комплексів Patriot: як закрити небо над Харковом

ЗРК Patriot. Фото: із відкритих джерел

Україні потрібні не тільки Patriot, а винищувачі F-16

Авіаційний експерт Костянтин Криволап в ході інтервʼю УНІАН оцінив, наскільки 7 комплексів Patriot допоможуть Україні. Він пояснив, що ці сім комплексів Patriot потрібно множити на кількість пускових установок – від 4 до 8.

"У кожній пусковій установці, залежно від того, балістична ракета чи аеродинамічна ціль, або 4 ракети, або 16. Або комбінації. Там 4 тубуси, в які входить або одна ракета, або чотири, які якраз збивають балістику", – зазначив експерт.

За його словами, це серйозно посилило б нашу оборону. Криволап також звернув увагу на комплекси "Праща Давида", які здатні боротися із балістикою. Експерт зазначив, що ця система сучасніша, мобільніша, швидкісніша і значно дешевша.

"Ракети там дешевші у 3-5 разів", – висловився експерт.

Що стосується захисту Харкова, який страждає від постійних атак з боку РФ, то експерт згадав про комплекс "Праща Давида", який відповідає не тільки за знищення аеродинамічних цілей, а й перехоплення балістичних ракет. 

"Уявімо, що на Харків дають "Пращу Давида", дають F-16, дозволяють спокійно бити по території Росії, якщо здійснюються запуски в наш бік. Наприклад, якщо завдано удару С-300, то ми маємо право ракетою JASSM вдарити по пусковій установці, щоб не було бажання робити це наступного разу", – пояснив він.

За словами Криволапа, тоді Харків буде захищеним. 

Україні потрібно ще більше Patriot

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко в ефірі 24 каналу розповів, що в батареї ЗРК Patriot може бути 6, 8 або 10 пускових установок. Він вказав, що європейські батареї часто мають 8 пускових установок.

"Цього має бути достатньо, щоб забезпечити захистом середнє або велике — до 1 мільйона жителів — місто. Мається на увазі захист у питаннях компоненти великого радіусу дії, який є у Patriot. Водночас їм потрібно, щоб була підтримка комплексів малого і середнього радіусу дій", — пояснив експерт.

Він нагадав, що Німеччина, у якої в розпорядженні вкрай обмежена кількість зенітно-ракетних комплексів Patriot, віддасть Україні ще один такий ЗРК. Єдина країна, яка має понад 1000 необхідних Києву пускових установок, — США і влада цієї країн не передала жодного Patriot.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому ми втратили Трипільську ТЕС: які висновки та до кого є питання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини