Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи варто чекати сенсацій від саміту у Вільнюсі – що може вирішитись в останній момент
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи варто чекати сенсацій від саміту у Вільнюсі – що може вирішитись в останній момент

До моменту закінчення українсько-російської війни конкретні терміни вступу України до НАТО союзники так і не назвуть

10 липня 2023, 16:52 comments3683
Поділіться публікацією:

Напередодні саміту НАТО, який відбудеться у вівторок-середу, 11-12 липня, у Вільнюсі Київський міжнародний інститут соціології представив дані нового опитування. Згідно з ним, 89% українців хочуть вступу своєї країни до Альянсу. Президент України Володимир Зеленський вкотре дав зрозуміти, що не поїде на саміт НАТО, якщо на ньому не будуть дані зрозумілі та чіткі гарантії безпеки Україні, доки вона не стане членом Альянсу. Західна преса пише, що Україна на саміті отримає певні гарантії безпеки, розраховані на довгострокову військову допомогу та навчання українських солдатів, але не отримає конкретних кроків на шляху до членства в НАТО. Які висновки можна зробити зараз. Чого чекати Україні, чого ні – і чому? Куди ще може хитнутися та чи інша чаша терезів? Чи можливі у Вільнюсі сенсаційні рішення чи демарші? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи варто чекати сенсацій від саміту у Вільнюсі – що може вирішитись в останній момент

НАТО-Україна. Фото: з відкритих джерел

Перспектив власне вступу України до НАТО на обрії поки не проглядається

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі впевнений, що сенсацій на саміті не буде. Як і пропозиції Україні вступити до Альянсу.

"На жаль, поки що це неможливо, – констатує експерт. — Про це чітко заявив президент США Джо Байден, який має ключове слово в Альянсі. Звучать заяви, що опрацьовуються гарантії безпеки для України на період до вступу до НАТО, який стане можливим після закінчення війни та проведення необхідних реформ".

За словами Максима Ялі, під час саміту буде підвищено статус Комісія Україна – НАТО до Ради Україна – НАТО. Це, зазначає він, посилить голос нашої країни в Альянсі, дасть змогу скликати членів блоку на консультації.

"Напевно, ми почуємо запевнення у продовженні підтримки України до переможного кінця. Оголосять і про нові пакети військової допомоги, присвячені саміту, – прогнозує політолог. – Але перспектив власне вступу України до НАТО на горизонті поки що не проглядається. Принаймні до моменту закінчення українсько-російської війни. Згідно з документами НАТО, держава, на території якої відбувається військовий конфлікт, не може приєднатися до Альянсу як повноправний член".

Є надія, що вже на наступному саміті у Вашингтоні, 2024-го, який стане також роком 75-річчя НАТО, Україну приймуть до Альянсу

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін розмірковує так:

"Таке враження, що щодо ситуації на саміті у Вільнюсі багато що вирішується в останній момент. Аж до того – приїде чи ні туди український президент. Сьогодні начебто з'явилася інформація, що Зеленський все ж таки прибуде на запуск Ради Україна-НАТО. Але ключові моменти, пов'язані з тим, як Україна далі вибудовуватиме відносини з Альянсом, поки незрозумілі".

На думку експерта, це пов'язано з великою дискусією всередині блоку щодо євроатлантичних перспектив України.

"Наша країна чітко заявила, що розглядає своє членство в НАТО без ПДЧ – на кшталт того, як до Альянсу вже приєдналася Фінляндія, а незабаром, схоже, долучиться і Швеція. Відповідні моменти, ймовірно, будуть прописані у ключових документах за підсумками вільнюського саміту. Зараз триває битва за точність формулювань", – зазначає Олексій Якубін.

Водночас, продовжує він, Україна наполягає, щоб було зафіксовано невідворотність ухвалення нашої країни до НАТО вже на саміті у Вільнюсі. Нехай з відкритою датою (типу — після завершення війни та низки основоположних реформ). Але – зафіксовано.

"Ми не згодні більше на розмиті формулювання на кшталт "двері НАТО відчинені". Нам потрібні чіткі орієнтири, особливо на тлі того, що Україна, відбиваючи російську агресію, фактично виконує роботу Альянсу", – наголошує експерт.

Він припускає, що на саміті ухвалять якесь проміжне рішення. У стилі – Україна вступить без ПДЧ, але з певним тимчасовим лагом (умовно – після закінчення бойових дій та виконання у короткий термін низки необхідних кроків).

"Є надія, що вже на наступному саміті (у Вашингтоні), 2024-го, який стане також роком 75-річчя НАТО, Україну приймуть до Альянсу. Враховуючи позитивну для нас громадську думку на Заході, низка заяв американських та європейських політиків та військових, навіть заява турецького президента Ердогана, що Україна заслуговує на членство в НАТО, у нас відкриваються хороші перспективи", – резюмує Олексій Якубін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які розклади для України – що є найважливішим на вільнюському саміті НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини