Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи справді росіяни готові наступати на Куп'янськ у найближчі тижні: у США відповіли
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді росіяни готові наступати на Куп'янськ у найближчі тижні: у США відповіли

Американські аналітики ISW вважають, що російські війська активно готуються до наступу на Куп'янськ

6 січня 2024, 08:00
Поділіться публікацією:

Російські окупанти можуть активізувати зусилля щодо захоплення Куп'янська Харківської області протягом найближчих тижнів, але не готові до широкомасштабних наступальних операцій в інших місцях Харківської області. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому огляді Інституту вивчення війни (ISW).

Чи справді росіяни готові наступати на Куп'янськ у найближчі тижні: у США відповіли

Наступ Росії. Фото: з відкритих джерел

За інформацією американських військових аналітиків, росіяни мають угруповання сил у цьому районі, яке виглядає менш деградованим, ніж інші російські угруповання. Російські війська, схоже, мають умови, які б сприяли активізації операцій на Куп'янському напрямку (Харківська та Луганська область).

Росіяни мають намір отримати територіальні досягнення в районах, які є більш важливими з оперативної точки зору, ніж ті райони, які зараз намагаються захопити російські війська.

Українські офіційні особи заявили, що російські війська мають на меті захопити Куп'янськ та Борову (35 км на захід від Сватового) взимку 2024 р.

ISW повідомляє, що захоплення цих міст, ймовірно, витіснить українські війська зі східного берега річки Оскол у Харківській області та створить умови для майбутніх російських наступальних операцій уздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна. Темпи російських операцій на Куп'янському напрямку та очевидна конфігурація російських сил в окупованих Луганській та Харківській областях загалом не вказують на наближення російської наступальної операції вздовж усієї лінії Куп'янськ-Лиман.

Військові аналітики зазначили, що наразі російські війська не нагромадили достатньо сил у Білгородській області для початку широкомасштабних наступальних операцій десь на півночі чи північному сході Харківської області.

На думку експертів, російські війська, схоже, поступово відновлюють підрозділи, які зазнали значних втрат під час українського контрнаступу у вересні 2022 року та невдалого російського наступу взимку-навесні 2023 року. Російські війська, що діють на Куп'янському напрямку і складаються переважно з 1-ї гвардійської танкової армії та 6-ї загальновійськової армії (обидві — Західний військовий округ), не брали активної участі у великих наступальних операціях з моменту кульмінації російського зимово-весняного наступу23 квітня2 м.

При цьому аналітики поки що не готові дати відповідь, чи здатні ці елементи ЗС РФ проводити широкомасштабні наступальні операції, які були б значно ефективнішими, ніж дезорганізовані й дорогі російські наступальні операції навколо Авдіївки.

Читайте також на порталі "Коментарі" — влада відреагувала на статтю The Telegraph про новий наступ на Харківщині.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини