Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи продовжують "РДК" та "ЛСР" операцію: у США висловилися про ситуацію у Бєлгородській області
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи продовжують "РДК" та "ЛСР" операцію: у США висловилися про ситуацію у Бєлгородській області

"РДК" і "ЛСР" могли відійти на територію України після зіткнень з військами Міноборони РФ

24 травня 2023, 07:48
Поділіться публікацією:

Підрозділи "Російського добровольчого корпусу" (РДК) і Легіону "Свобода Росії" (ЛСР), які розпочали операцію в Бєлгородській області, не вийшли з території РФ, але після зіткнення з військами РФ могли відійти ближче до кордону з Україною. Як повідомляє портал "Коментарі", такі висновки в оновленому звіті озвучили експерти Інституту вивчення війни (ISW).

Чи продовжують "РДК" та "ЛСР" операцію: у США висловилися про ситуацію у Бєлгородській області

Російський добровільний корпус. Фото: із відкритих джерел

У звіті йдеться, що російська влада оголосила про завершення "контртерористичної операції" в Бєлгородській області 23 травня, заявивши, що нібито розгромила в регіоні РДК і ЛСР, які борються на боці України.

У Міноборони РФ заявило, що підрозділи прикордонних військ Західного військового округу (ЗВО) відобразили рейд та вигнали всіх "диверсантів" із Бєлгородської області. Губернатор краю В'ячеслав Гладков при цьому закликав евакуйованих мешканців почекати, перш ніж повернутись до прикордонних населених пунктів.

Пізніше 23 травня російська влада оголосила, що за день до цього евакуювала 100 цивільних із 9 прикордонних населених пунктів Білгородської області, хоча Гладков спочатку заперечував проведення офіційної евакуації.

Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що президент РФ Володимир Путін не проводитиме екстрене засідання Ради безпеки для обговорення рейду в Бєлгороді, а натомість обговорить ситуацію під час запланованого на 26 травня засідання Ради безпеки, ймовірно, у спробі висловити впевненість щодо можливості РФ впоратися. із ситуаціями.

"Станом на 23 травня російські сили, ймовірно, відтіснили сили РДК і ЛСР принаймні до прикордонного селища Козинка і, можливо, за межі території Росії", — зазначають в ISW і уточнюють, що Козинка знаходиться приблизно в 76 км. на південний схід від українського міста Суми.

Російські джерела розповсюдили кадри, на яких військові обстрілювали позиції машин РДК та ЛСР біля прикордонного пункту "Козинка" протягом ночі, і заявили, що вранці сили РФ відбили Козинку та її прикордонний пункт.

Геолоковані кадри російських державних ЗМІ показують пошкоджені та знищені автомобілі на блокпості. Деякі російські джерела стверджували, що сили РДК та ЛСР закріпилися у церкві Козинка, але, за попередніми даними, до вечора російські сили могли витіснити їх.

Також російські джерела стверджували, що війська РФ розпочали операції із зачистки Козинки та Глотова (безпосередньо на схід від Козинки) 23 травня. На кадрах з геолокацією, опублікованих 23 травня, видно наслідки обстрілу Гори Подолу (приблизно за 6 км на північний захід від Козинки) та патрулювання російською піхотою між Грайвороном (приблизно за 7 км на північний захід від Козинки) та Горою Поділ.

Це дозволило експертам припустити, що бійці РДК та ЛСР більше не утримують чи ніколи не утримували позиції у селищі. При цьому неясно, чи брали вони під контроль якісь населені пункти 22 чи 23 травня.

Втім, у ЛСР стверджували, що 23 травня їхні бійці разом із РДК продовжували діяти у Бєлгородській області.

Читайте також на порталі "Коментарі" — рейд на Бєлгородщині: про що говорить те, що сталося — чому стало можливим. Експерти в ексклюзивному інтерв'ю нашому виданню детально проаналізували ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини