Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи правда, що санкції проти РФ втратили ефективність: до чого тепер рухається Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи правда, що санкції проти РФ втратили ефективність: до чого тепер рухається Захід

Санкції не заважають зараз Росії продовжувати агресивну війну

27 лютого 2024, 12:20
Поділіться публікацією:

До другої річниці російського вторгнення в Україну проти країни-агресора було запроваджено нові санкції. Зі сторони США вони стали ще й реакцією на смерть Олексія Навального. А з боку ЄС вперше зачепили компанії з Китаю та Індії, які допомагають РФ оминати обмеження. Санкції проти китайських компаній за співпрацю з Росією вже викликало різко негативну реакцію офіційного Пекіна. Тим часом, як зазначає The New York Times (NYT), США провалили план економічної ізоляції Росії, яка продовжує отримувати величезні кошти від продажу нафти та газу. Які висновки щодо санкційної політики можна зробити зараз? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чи правда, що санкції проти РФ втратили ефективність: до чого тепер рухається Захід

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Санкції стали дедалі більше розмиватись

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков наголошує, що санкції нормально діяли перші півроку після вторгнення.

"Саме тоді вони виглядали серйозними, а в Росії сильно нервували, – наголошує він. – Багато чого зникло з магазинів країни-агресора, пішли проблеми з автотранспортом, із закупівлею та ремонтом".

Але потім, наголошує експерт, ситуація почала змінюватися. Насамперед через те, що країни Колективного Сходу не приєдналися до санкцій.

"Індія, Китай продовжили (але тепер уже з шаленим дисконтом) закуповувати російські енергопродукти. Далі пішли обходи санкцій щодо мікроелектроніки. Включилися країни, які стали проміжними закупівельними ланками у цьому ланцюзі. Сербія, Вірменія, Іран. До справи підключилися фірми з європейських країн, які бажають підзаробити. Одні закуповують необхідну РФ електроніку, інші через кілька проміжних ступенів доставляють її до країни-агресора", – пояснює Олександр Кочетков.

Санкції, продовжує він, почали дедалі більше розмиватися. У результаті в Росії виявилося достатньо грошей, щоб продовжувати війну, виробляти озброєння та боєприпаси, закуповувати їх, рекрутувати нову живу силу.

"Певні проблеми відчули лише мегаполіси на кшталт Москви, Пітера тощо. А глибинка – ні. Як погано вона жила, так плюс-мінус і продовжує. Натомість з'явилася можливість підзаробити, пішовши до армії. І навіть якщо тебе вб'ють, твої рідні отримають певну суму", – зазначає аналітик.

Як наслідок, констатує він, усі нові санкції (у тому числі за вбивство Навального) мають скоріше психологічне значення (і то невелике), не несучи особливо практичного.

"У довготривалому сенсі санкції, звісно, відкидають Росію назад. Вона вже викинута із спільноти провідних економічних держав. Це позначиться, але років за 5-10. І у видобутку корисних копалин сучасними методами, і в авіації, і автомобілебудування. В усіх високотехнологічних галузях. Вже дається взнаки. Але загалом санкції не заважають зараз Росії продовжувати агресивну війну. І це головне лихо", – робить висновок Олександр Кочетков.

Нові пакети санкцій мають вже чіткіші конфігурації

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, політичний аналітик Віталій Кулик поділився таким коментарем:

"Оцінювати загальний масив санкційних механізмів, запроваджений Заходом проти Росії, слід у тимчасово-просторовому форматі. Розуміючи, коли їх було введено, контекст, до чого приведуть через деякий час. На даний момент є скептично налаштовані експерти, які говорять, що санкції себе не виправдали, що це напівміри, що неможливо так вплинути на РФ, змусити її відступити. З іншого боку, ми бачимо певні позитивні (для України насамперед) зміни. Росія втрачає позиції, скорочує експорт енергоносіїв, переорієнтується на ринки, які не дозволяють їй розвиватися, а лише прив'язують до інших країн – таких як Китай, Індія. Немає можливості технологічно переформатувати виробництво, модернізуватись, отримати доступ до нових технологій (для того ж видобутку)".

За словами експерта, відхід західних компаній з російського ринку, різке скорочення поставок, очікуване повне їх припинення з січня 2025-го, по факту, говорить про те, що вводиться повне ембарго на газ, що йде з РФ трубопроводом.

"Це не означає, що Росію виключають із загальної архітектури постачання енергоносіїв, у тому числі зрідженого газу, – уточнює Віталій Кулик. – Але це означає, що історію десятиліть залежності Європи від російського газу буде закінчено. РФ більше не повернеться на ринки у тому статусі, в якому була до вторгнення в Україну".

При цьому, наголошує експерт, слід розуміти, що Захід не міг одразу запровадити повне ембарго. Він навіть зараз перебуває в деяких ілюзіях, що можна через тиск змусити Путіна до чогось. Але ці ілюзії дедалі більше тануть.

"Поки що схоже на те, що Захід більше за інерцією рухається з новими пакетами санкцій, – вважає Віталій Кулик. – Але добре, що ці пакети мають уже більш чіткі конфігурації, спрямовані на певні сектори, системоутворюючі компанії, ключові особи. Обрізаються усі ниточки, які гарантували постачання на російський ринок товарів подвійного призначення. Або деякі транзакції, які здійснювалися між РФ та третіми країнами. Зрештою, з'явилася інформація про індійські та китайські компанії, які отримали санкції за співпрацю з країною-агресором. Зрозуміло, що Китай нервує. І йде зустрічними санкціями проти Заходу. Але цей обмін "санкційними люб'язностями" більше б'є по Китаю, про що, до речі, говорять тамтешні експерти".

Читайте також на порталі "Коментарі" — США уникають серйозних санкцій проти Росії: Bloomberg розкрив секрет гри Вашингтона.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини