Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи погодяться Україна і РФ не бити по енергетиці: хто виступить гарантом домовленостей
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи погодяться Україна і РФ не бити по енергетиці: хто виступить гарантом домовленостей

Ймовірно, консультації із приводу відмови України і РФ бити по енергетиці уже проходили

сьогодні, 16:33
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський заявив, що взаємне припинення ударів по енергетиці може завершити гарячу фазу війни між Україною та РФ. При цьому відомо, що Україна заходить в опалювальний сезон з серйозним дефіцитом генерації.

Чи погодяться Україна і РФ не бити по енергетиці: хто виступить гарантом домовленостей

Удари по критичній інфраструктурі

Як зазначив юрист та аналітик Андрій Вігірінський у коментарі для 24 каналу, навіть збільшення імпорту не здатне повністю компенсувати втрати. За його словами, при значному зниженні температури наявних потужностей може не вистачити, що призведе до відключень електроенергії. Це, на жаль, є неминучим, вважає експерт.

Щодо заяв Зеленського, Вігірінський нагадав про раніше поширену інформацію про можливу зустріч у Катарі під час Курської операції. Тоді нібито обговорювалася ймовірність домовленостей про відмову від ударів по енергетичній інфраструктурі, але ці дані були спростовані. Проте подібні повідомлення з’являються й тепер, тож можна припустити, що така комунікація дійсно мала місце.

Вігірінський припускає, що Україна, ймовірно, прагне досягти домовленостей щодо енергетичної стабільності в осінньо-зимовий період, щоб уникнути серйозних проблем і катастроф.

Він також зауважив, що Україна вже продемонструвала свій важіль впливу — далекобійні безпілотники, які неодноразово використовувалися для атак на російські нафтові підприємства. Це дає підстави припускати, що принцип взаємності, зокрема щодо енергетики, можливий, адже після припинення атак на українську портову інфраструктуру спостерігалося аналогічне з боку Росії.

"Тут важливо, на яких умовах це відбудеться. На мою думку, консультації вже проходили. Вони продовжаться і завершаться певною домовленістю, яку забезпечать країни-гаранти. Ними можуть бути країни Перської затоки, Катар чи Саудівська Аравія", — підкреслив експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що росіяни готують наносити удари по українській енергетиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини