Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи настав вже переломний момент у російсько-українській війні: експерти дали відповідь
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи настав вже переломний момент у російсько-українській війні: експерти дали відповідь

ЗСУ починають впевненіше завдавати ударів по військових цілях агресора в глибокому тилу, де тепер росіяни не почуваються в безпеці

25 серпня 2022, 12:45 comments2327
Поділіться публікацією:

Керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов в ефірі телемарафону заявив, що у війні Росії проти України вже розпочався переломний момент. Зокрема, що в окупованому Криму лунають вибухи, чого раніше не було. Чи згодні з таким твердженням? Який момент Ви вважали б переломним? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи настав вже переломний момент у російсько-українській війні: експерти дали відповідь

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Слова Кирила Буданова вселяють надію

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко розмірковує так:

"У мене немає підстав не довіряти генералу Буданову. На сьогоднішній день – це один із найбільш компетентних керівників українських спецслужб і один із небагатьох людей у владі, на чию думку я прислухаюся".

На думку експерта, з початком операцій ЗСУ на території Криму війна набула нової фази.

"Але ось чи стане вона переломною чи завершальною – залежить від багатьох факторів, у тому числі від військової допомоги Україні ззовні, мобілізаційних можливостей Росії, результативності дії наших військ тощо. Слова Кирила Буданова принаймні вселяють надію. Довіри до них більше, ніж до порожніх заяв Арестовича та з ним", – резюмує Костянтин Бондаренко.

Перелом у війні — це і провал російської агресії, і розвінчання міфу про другу армію світу

Професор соціології Павло Федорченко-Кутуєв вважає, що переломний момент настав ще навесні, коли збройним силам РФ було завдано поразки під Києвом.

"Окупанти відступили. А ми могли впевнено сказати, що російський план агресії проти України провалився. Наразі ми бачимо цьому підтвердження, – каже соціолог. – Стратегії та тактики агресора (якщо про такі взагалі можна говорити) не працюють. ЗСУ тримають лінію фронту, завдаючи при цьому потужних ударів, що знищують живу силу, техніку, склади противника".

Перелом у війні, продовжує Павло Федорченко-Кутуєв – це власне провал російської агресії, і розвінчання міфу про другу армію світу (посла американської).

"Україна успішно борониться. Враховуючи динаміку надходження високоточної західної зброї, можна припустити, що бойовий дух та вишкіл українських військ у поєднанні із сучасним озброєнням, технологіями дозволять нам не лише відбити напад, а й повернути тимчасово окуповані території. Свого часу саме таке поєднання допомогло Японії перемогти Російську Імперію у російсько-японській війні понад сто років тому, – нагадує експерт. – Не сумніваюся, що нам вдасться довести переломний етап до логічного завершення, а саме вигнання ворога з усієї української землі".

Перелом настане тоді, коли ми отримаємо перевагу

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш поділився такою точкою зору:

"Я не називав би це переломним моментом. Скоріше те, що ми стали вражати цілі в глибокому тилу противника і руйнувати його логістику – це якісно новий етап війни, але, на жаль, не переломний".

Перелом, на думку експерта, настане тоді, коли ми отримаємо перевагу чи хоча б паритет в артилерії та авіації, що дозволить зупинити наступ противника.

"Але поки що цього немає, – наголошує Сергій Гармаш. – Ворог на Донбасі настає. Наша артилерія у відповідь на тотальні обстріли супротивника адекватної відповіді не дає. Стріляти просто нема чим. Росіяни повільно, але захоплюють нашу територію. Вони мають явну перевагу в озброєннях та кількості БК. Вони воюють за рахунок ресурсів, а ми лише героїзмом наших людей. Тому про перелом точно говорити зарано. Спочатку потрібно досягти паритету. А потім, коли ми зупинимо противника і підемо в контрнаступ на всіх фронтах, настане переломний момент".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія дуже сповільнила темпи наступу на Україну: у розвідці дізналися причину.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини