Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи можуть винищувачі допомогти виграти війну – чому важливо отримати F-16 до контрнаступу
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть винищувачі допомогти виграти війну – чому важливо отримати F-16 до контрнаступу

Сумарний ефект залежить від багатьох факторів, зокрема від кількості літаків, їх версії, комплектації, здібності і т.д., а також, від того, яке озброєння буде з ними поставлятися

25 травня 2023, 09:18
Поділіться публікацією:

Нерідко можна почути від перших осіб України, що перемога ЗСУ у війні багато в чому залежить від того, коли ми отримаємо нові винищувачі F-16 у достатній кількості. Чому так кажуть? І чи справді західні зразки винищувачів такі необхідні Україні? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Чи можуть винищувачі допомогти виграти війну – чому важливо отримати F-16 до контрнаступу

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

Навіть мінімальне постачання винищувачів F-16 зробило б дуже багато

Український пілот із позивним "Джус" в інтерв'ю Українській службі "Голосу Америки" назвав винищувач F-16 "грандіозно ефективним", якщо йдеться про контрнаступ, до якого продовжує готуватися Україна. Західні літаки допомогли б Україні не лише з обороною Бахмута, а й для подальшого наступу.

Пілот упевнений, що за допомогою винищувачів ЗСУ змогли б виконувати багато бойових завдань. У той же час він зазначив, що звичайно, сумарний ефект залежить від дуже багатьох факторів: кількості самих літаків, яку саме версію літаків буде передано, комплектації, здібності, обладнання, радарів, інших систем прицілювання.

"І найголовніше – це те, яке озброєння з ними постачатиметься. Тобто це все дуже велике рівняння, яке має дуже багато змінних і, звичайно, ефект від того дуже залежить", – заявив військовий.

Для використання F-16 Україні потрібно підготувати інфраструктуру, а також вирішити низку організаційних та логістичних питань

Авіаційний експерт, колишній інженер-випробувач КБ ім. Антонова Костянтин Криволап в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів, що використання американських винищувачів F-16 насправді допоможе Києву переламати хід війни.

"F-16 – це літак, який “спілкується” із сусіднім літаком, із центром управління. Він може отримувати інформацію від засобів ППО, Patriot, Nasams, Iris-T. Першою його місією буде патрулювання повітря для захисту нашого повітряного простору", – наголосив експерт.

На його думку, американські винищувачі чудово справляються із завданням ударів по наземних цілях, кораблях, інфраструктурі, прицільно знищують повітряні цілі.

Костянтин Криволап звернув увагу, що пілотів добре натренувати – це одна річ. Нам треба підготувати інфраструктуру, вирішити низку організаційних технічних питань, підготувати спеціальність “технік літака”.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Захід дозрів з постачанням озброєння для перемоги України – які сподівання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини