Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи можливо повернути Донбас військовим шляхом: звідки можуть почати драпати росіяни
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можливо повернути Донбас військовим шляхом: звідки можуть почати драпати росіяни

Війська РФ можуть відійти до Криму

18 листопада 2023, 09:45 comments1510
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що західні аналітики стверджують про фактичне завершення українського контрнаступу, найцікавіші та найнесподіваніші події можуть статися зовсім скоро. Найцікавіше може статися або поблизу Донецька, або ж на лівому березі Херсонської області. Де реальніше просунутися ЗСУ – у бік Донецька чи у бік анексованого Криму? Видання "Коментарі" розбиралося в цьому, вивчивши думки експертів.

Чи можливо повернути Донбас військовим шляхом: звідки можуть почати драпати росіяни

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Найімовірніший сценарій, який зараз можливий, – це стиск до лінії старого розмежування

Військовий експерт Петро Черник в ефірі "ТСН" висловив думку, що поступ для ЗСУ у бік окупованого Донецька буде вкрай проблематичним. Експерт наводить приклад просування росіян у бік Авдіївки, яка в десятки разів менша за Донецьк. Окупанти витрачають величезні сили та ресурси і при цьому не можуть досягти поставленої мети, штурмуючи Авдіївку. Все через те, що місто добре укріплене. Можна уявити, наскільки укріплений Донецьк і скільки сил можуть втратити українські військові, штурмуючи Донецьк.

"Як військовою силою пробивати Донбас – я не розумію. Це неможливо з воєнної точки зору. Якщо росіяни зберігають стійкість управління, вони зберігається людський ресурс, а він ще досить великий. Донбас ні у Першій, ні у Другій світовій війні ніхто штурмом не брав", – зазначив Петро Черник.

На його думку, у зв'язку з цим Україна простіше деокупувати Крим, ніж Донбас.

Росіяни можуть піти навіть на відхід до Криму, якщо вони точно втрачатимуть Авдіївку

Полковник ЗСУ у запасі та військовий експерт Роман Світан в ефірі "24 каналу" висловив думку, що росіяни можуть опинитися перед непростою дилемою – втратити лівий берег Херсонської області і фактично всю Херсонщину або ж опинитися перед загрозою втрати Донецька. Тому росіянам доведеться – або припинити штурм Авдіївки, перекинувши додаткові війська на південь України, або залишити зайняті позиції на лівому березі.

При цьому експерт пояснив, чому окупанти, швидше за все, залишать лівобережжя: Авдіївський напрямок дуже важливий для РФ.

За словами Світана, зараз для окупантів посилилася загроза втратити північну частину Донецька. Він розповів, що коли росіяни почнуть відходити від Авдіївки, ЗСУ зайдуть на Ясинуватський блокпост, а це вихід на об'їзну дорогу між Донецьком, Ясинуватою та Макіївкою.

"У росіян зараз дилема, що робити: або втрачати лівий берег, або частину Донецька, особливо його північну частину", — заявив Роман Світан.

Читайте також на порталі "Коментарі" — військовий та зовнішньополітичний фронт: де найскладніша ситуація та що може змінитися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини