Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи може Росія поставити в стрій 300 тисяч військових до літа: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Росія поставити в стрій 300 тисяч військових до літа: думки експертів

Щодо того, чи може Росія до 1 червня мобілізувати ще 300 тисяч військових, думки експертів розділилися

9 квітня 2024, 07:00
Поділіться публікацією:

У контексті того, що Росія готується до нового наступу в Україні, в експертних колах обговорюють тему, чи здатний режим побілізувати до літа ще 300 тисяч людей. Видання "Коментарі" розбиралося у цій темі, вивчивши думки експертів.

Чи може Росія поставити в стрій 300 тисяч військових до літа: думки експертів

Російські військові. Фото: з відкритих джерел

Навряд чи Росія поставить до ладу 300 тисяч людей до 1 червня

Військовий експерт і полковник запасу ЗСУ Петро Черник в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив, що він не поділяє точку зору, що до 1 червня Росія поставить в стрій 300 тисяч людей.

Експерт зазначив, що російські окупанти мають завдання вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей і вони намагатимуться його реалізувати.

"Мобілізаційний потенціал РФ становить від 1,5 до 3 мільйонів чоловік. Розуміємо, що призовна компонента у них була завжди, тому що користуватися автоматом Калашнікова вони вміють, а самих автоматів попередня імперія виготовила понад 100 млн. Такої кількості на складах немає, але кілька мільйонів є точно, а патронні та снарядні заводи у них завантажені на 100%, вони досі залишаються найбільшим виробником і за місяць виробляють десь 130-150 тисяч”, — сказав Черник.

Також він нагадав, що російський міністр оборони Сергій Шойгу офіційно оголосив про створення 14 нових дивізій, 16 нових механізованих бригад та сукупно двох загальновійськових армій.

"Якщо зможуть цей людський потенціал наростити, то на осінь можуть вийти десь на показники до 200 тисяч. Я не поділяю точки зору, що до 1 червня вони поставлять до ладу 300 тисяч людей", — зазначив експерт.

Мобілізаційні можливості Росії

Військовий експерт Сергій Грабський в інтерв'ю "24 Каналу" висловив думку, що Росія до 1 червня може мобілізувати ще 300 тисяч військових. І вона має ресурси, щоб зробити це безболісно.

Чи може зібрати Росія 300 тисяч за два місяці – складне питання. Втім, немає сумнівів, що вони можуть рекрутувати загалом таку кількість. Але питання чи будуть готові ці мобілізовані до бойових дій, каже експерт.

"Коли говоримо про мобілізацію, це лише перший етап підготовки військ. Далі йде оперативне злагодження, і висування в райони оперативного призначення або розподіл військових частин", – зазначив військовий експерт.

За його припущеннями, вони не обов'язково можуть йти на території України, а бути прямою загрозою для Балтійських країн та Польщі.

"Таким чином, так, у принципі, Росія може зібрати 300 тисяч військ додаткових. А чи будуть вони всі спрямовані проти України – питання і воно досить спірне, тому що Росія дивиться трішки з іншої перспективи. Вони цілком задоволені тим темпом війни, яку ведуть зараз на території України. Ми не можемо виключати ймовірності того, що додаткові контингенти будуть направлені не обов'язково проти України, а саме проти країн Балтії, проти Польщі тощо", – додав Грабський.

Читайте також на порталі "Коментарі" — яку мету переслідує Макрон: про що говорить позиція Байдена та Шольца щодо зміни стратегії у війні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини