Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи є сенс у глобальному саміті миру без Китаю: що відбувається навколо теми переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є сенс у глобальному саміті миру без Китаю: що відбувається навколо теми переговорів

Китай тягтиме до останнього з остаточним рішенням про свою участь у глобальному саміті миру

22 березня 2024, 10:42 comments2297
Поділіться публікацією:

Україна проводить активну роботу з підготовки саміту миру, який, ймовірно, пройде у Швейцарії. Нещодавно президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з індійським прем'єром Нарендою Моді, запросивши того взяти участь у майбутньому саміті. Були надії на участь там і Китаю, але, схоже, після жорстких висловлювань секретар РНБО України Олексія Данілова на адресу китайських пропозицій про відмову України в ім'я миру від своїх територій, представників офіційного Пекіна на саміті навряд чи доводиться чекати. Про що говорить усе, що відбувається останнім часом навколо підготовки до цього заходу та загалом переговорного кейсу? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи є сенс у глобальному саміті миру без Китаю: що відбувається навколо теми переговорів

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Формула миру Президента Зеленського – це наша програма-максимум

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко наголошує, що підготовка глобального саміту миру є одним із головних пріоритетів української дипломатії нині.

"Саме з цією метою Президент Зеленський побував нещодавно у Саудівській Аравії та Туреччині, провів телефонні переговори з Прем'єр-міністром Індії. Ця тема була у центрі уваги і на зустрічі з китайським спецпредставником Лі Хуеєм. До речі, саме європейське турне китайського спецпредставника було викликане саме підвищеною активністю української дипломатії щодо підготовки глобального саміту миру", – наголошує експерт.

Водночас, продовжує він, участь Китаю у глобальному саміті миру – це відкрите питання.

"Думаю, що Китай визначатиметься у цьому питанні в останній момент. На даний момент ймовірність участі Китаю в цьому саміті не дуже висока. Але сам глобальний саміт миру відбудеться незалежно від участі у ньому лідера Китаю, – зазначає Володимир Фесенко. – Висловлювання Олексія Данілова з приводу спецпредставника Китаю – це не перша дурість секретаря РНБО. Своїми незграбними висловлюваннями він завдає шкоди зусиллям Президента Зеленського та української дипломатії щодо дуже складного та делікатного діалогу з Китаєм. Я сам неодноразово говорив і писав про те, що Китай не повністю підтримуватиме українську позицію в питанні про умови завершення російсько-української війни. Але для нас дуже важливо, щоб Китай не став підтримувати війну Росії проти України і зберігав хоча б відносний нейтралітет щодо російсько-української війни".

Не менш важлива для нас і участь Китаю у глобальному саміті миру. Це не означає, що ми підлаштовуватимемося під позицію Китаю. Принципова позиція України щодо статусу окупованих українських територій викладена у Формулі миру Президента Зеленського. Але це не означає, що можна хамити на адресу офіційного представника КНР.

"З Даніловим, напевно, проведуть відповідну виховну роботу", — упевнений політолог.

Коли ми говоримо про глобальний саміт миру, то це не про мирні переговори з Росією, наголошує експерт. Тому РФ і не запрошують цього саміту.

"Так само і Формула миру Президента Зеленського, це не пропозиції для переговорів з Росією. Близько половини пунктів Формули миру Президента Зеленського є абсолютно неприйнятними для путінської Росії. Так само для нас неприйнятні російські умови "миру" (а насправді вимоги капітуляції України), які висуває Путін", – пояснює Володимир Фесенко.

За його словами, Формула миру Президента Зеленського – це наша програма-максимум щодо умов завершення війни з Росією. У повному обсязі її буде виконано тоді, коли для цього виникнуть відповідні політичні та ресурсні умови.

"Глобальний саміт миру в цьому контексті націлений на просування української позиції щодо завершення російсько-української війни у відносинах насамперед із країнами Глобального Півдня. Одночасно це робота на формування майбутнього, більш справедливого світового порядку, в основі якого будуть принципи справедливого миру, глобальної ядерної, енергетичної, продовольчої та екологічної безпеки. Саме про це також йдеться у Формулі миру Президента Зеленського", – констатує експерт.

КНР навряд чи серйозно братиме участь у процесі пошуків справедливого миру

Політичний експерт, волонтер Богдан Мірошников розмірковує так:

"Будь-який дипломатичний процес можливий, коли ситуація на фронтах більш-менш зрозуміла, а також має якийсь практичний результат у стратегічному розумінні. Зараз такого результату немає й поряд (фронт динамічний), так само як немає розуміння – коли таке може статися. За таких умов дуже складно планувати якісь переговори щодо миру".

Але зрозуміло, продовжує експерт, що ідея навколо глобального саміту миру полягає у залученні туди, насамперед країн, які мають вплив на РФ, від кого вона залежить. Йдеться передусім про Китай.

"Зараз, по суті, за допомогою не військового тиску змусити РФ припинити атаки та піти на конструктивні переговори може лише Пекін, – зазначає Богдан Мірошников. – Китай же не прагне чинити такого тиску, оскільки йому вигідно продовження війни, яка послаблює і Захід, і РФ. І він тягтиме до останнього".

Прискорити процес просування до конструктивних переговорів можуть, за словами експерта, потужні українські перемоги на фронті (наприклад, перебиваємо сухопутний коридор до Криму або звільняємо більшу частину окупованих територій).

"Поки що такого немає, КНР навряд чи серйозно братиме участь у процесі пошуків справедливого миру. Продовжуватимуться формальні заяви, човникова дипломатія – не більше. А без участі Китаю саміт миру навряд чи можна буде назвати глобальним, – вважає Богдан Мірошніков. – Поки що це виглядає як перепис друзів України або тих, хто не проти бути з нами — як та ж Індія, участь якої в саміті поки теж під питанням".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Китаю вигідно підтримувати Путіна: коли ситуація може змінитись.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини