Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи достатньо вже світ ввів санкцій проти РФ – які ще обмеження можуть вдарити по агресору
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи достатньо вже світ ввів санкцій проти РФ – які ще обмеження можуть вдарити по агресору

Важливо не тільки посилювати санкційний тиск проти агресора, але й виконувати ті санкції, які були введені раніше

29 серпня 2022, 14:43
Поділіться публікацією:

Активно обговорюється 8 пакет санкцій ЄС проти РФ. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що туди слід було б внести, а також наскільки ефективними є вже наявні обмеження.

Чи достатньо вже світ ввів санкцій проти РФ – які ще обмеження можуть вдарити по агресору

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Санкції можна накласти таким чином, щоб росіяни мали змогу постачати уран, але втратили можливість будувати атомні санкції

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній вважає, що в ідеалі потрібні додаткові обмеження проти Росії у фінансовому секторі, вторинні санкції за спробу обходу вже накладених обмежень, удари по газу та Росатому – за поведінку на Запорізькій АЕС.

"Нафту та газ на світовому ринку знайти можна, хоч і не швидко. У Катарі, Ірані, Венесуелі, низці інших країн. Але з Росатомом буде складніше, – зазначає експерт. – Лише кілька країн у світі мають технології повного циклу переробки урану. Якщо не помиляюся, навіть США купують уран у Росатому".

Але за бажання, продовжує Тарас Загородній, санкції можна накласти таким чином, щоб росіяни мали змогу постачати уран, але втратили можливість будувати атомні санкції, як вони роблять зараз у Туреччині, Угорщині, Ірані.

"Важливо якось обмежити дії Росатому, – наголошує експерт. – Тому що жодних санкцій проти цієї компанії немає, хоч її фахівці фактично сприяють ядерному тероризму".

РФ шукає шляхи обходу вже введених обмежень

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки) Георгій Тука розмірковує так:

"Я останнім часом кілька разів дивився професійну аналітику щодо коефіцієнта корисної дії тих санкцій, що вже запроваджено. І, на мій погляд, наявні – досить ефективні. Але, як і передбачали, РФ шукає шляхи обходу вже запроваджених обмежень. На жаль, у цьому процесі у неї вистачає помічників, які зацікавлені насамперед в отриманні прибутку. І ті ж підсанкційне вугілля, нафту вона з успіхом продає на азіатських ринках".

Крім того, продовжує експерт, слід щось робити з компаніями, які лише фіктивно йдуть з російського ринку.

"Так, я бачив новину про неприємні дії американської компанії з виробництва спортивного одягу, взуття та аксесуарів Reebok. Вона довго не наважувалася йти з російського ринку, потім заявила, що йде. А в результаті передали контроль над мережею своїх магазинів у РФ (понад сто) турецькому холдингу. Не безкоштовно, зрозуміло. Але такі дії – точно на руку країні-агресорові. Так турки не приєднуються до санкції, вони фактично представлятимуть продукцію Reebok на російському ринку. Це просто один із прикладів. А в принципі ця ситуація притаманна далеко не лише таким споживчим товарам, як спортивний одяг чи взуття. На жаль, подібні дії робляться і будуть робитися в значно важливіших сегментах якось нафтовидобуток, електроніка тощо", – зазначає Георій Тука.

Саме тому, на його думку, важливо не стільки вводити нові санкції, скільки домогтися неухильного виконання вже наявних. З обов'язковим покаранням тих, хто допомагає країні-агресорові їх оминати.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які сценарії повернення окупованих територій коли це може статися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини