Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи дійсно опалювальний сезон 2023-24 буде складнішим за попередній – що важливо врахувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно опалювальний сезон 2023-24 буде складнішим за попередній – що важливо врахувати

Основне завдання – максимально децентралізувати вироблення електричної енергії, забезпечити об'єкти критичної інфраструктури місцевими джерелами енергії

1 серпня 2023, 09:48
Поділіться публікацією:

Серпень, який обіцяє бути неймовірно спекотним, стане ще й найскладнішим для енергосистеми України через подальше виведення у ремонт деяких енергоблоків. Про це повідомляє Укренерго. На тлі загроз подальшого застосування росіянами ракет проти української енергосистеми триває активна підготовка до нового опалювального сезону в умовах воєнного часу. Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков запевняє, що Україна майже відновила підприємства теплової генерації, зруйновані попередніми ракетними обстрілами. За його словами, з огляду на те, що новий опалювальний сезон може бути ще складнішим, ніж попередній, розроблено чіткі плани дій для його підготовки. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи дійсно наступний опалювальний сезон може бути складнішим за попередній, а також – які заходи ще слід провести, щоб максимально ефективно підготуватися до майбутньої зими.

Чи дійсно опалювальний сезон 2023-24 буде складнішим за попередній – що важливо врахувати

Опалювальний сезон. Фото: з відкритих джерел

Варто всім сподіватися на власні можливості, закуповувати генератори та пауербанки

Екс-гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон розмірковує так:

"Немає сумнівів, що агресор продовжить атаки на енергетичну інфраструктуру наступними осінню та зимою. Основними цілями знову будуть великі ТЕС/ТЕЦ та підстанції Укренерго. Тому основне завдання – максимально децентралізувати вироблення електричної енергії, забезпечити об'єкти критичної інфраструктури місцевими джерелами енергії, які не залежатимуть від центральних електростанцій та мереж передачі".

Цього року, зазначає експерт, було закуплено велику кількість генераторів – і потрібно продовжувати закупівлю такого обладнання.

На жаль, продовжує Сергій Макогон, особливо немає інформації щодо створення нової розподіленої газової генерації, про яку так активно говорило Міненергетики навесні.

"Навіть ту турбіну, яку передали американці, Енергоатом ще не підключив до мережі. А про інші проекти взагалі нічого не чути. Тому варто всім сподіватися на власні можливості, закуповувати генератори та пауербанки", – констатує експерт.

Опалювальний сезон 2023-24 пройде краще, перебої з подачею тепла та електрики будуть, швидше за все, мінімальними

Економічний експерт Данило Монін не вважає, що наступний опалювальний сезон буде складнішим за попередній.

"Ракетний захист об'єктів зараз набагато кращий. І як показав останній масований ракетний удар, майже все збивається", – зазначає експерт.

Крім того, у зв'язку з відсутністю мільйонів наших громадян в Україні (згідно з офіційними даними, за кордоном перебуває понад 6 млн), багато приватних будинків не опалюватимуться, як і електрика не витрачатиметься, підкреслює Данило Монін.

"З огляду на вищесказане, думаю, що опалювальний сезон 2023-24 пройде краще, – пояснює він. – Перебої з подачею тепла та електрики будуть, найімовірніше, мінімальними".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять заклики Зеленського – що варто врахувати перед новим опалювальним сезоном.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини