Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи дійсно між Україною та РФ мали відбутися таємні переговори: що насторожує
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно між Україною та РФ мали відбутися таємні переговори: що насторожує

Концепція Байдена щодо «поступової ескалації» зазнала краху, західні ЗМІ долучилися до розповсюдження ворожого ІПСО

19 серпня 2024, 12:32
Поділіться публікацією:

The Washington Post, з посиланням на дипломатів, "знайомих з ходом переговорів", стверджує, що в серпні Україна та Росія повинні були відправити делегації у Доху для переговорів щодо укладення історичної угоди, яка припинила б удари по енергетиці та енергетичній інфраструктурі з обох сторін. А Курський наступ нібито зірвав ці переговори чи як мінімум відсуну в часі на кілька місяців.

Чи дійсно між Україною та РФ мали відбутися таємні переговори: що насторожує

Переговори України і РФ

Втім, політтехнолог Олексій Голобуцький сумнівається, що ця інформація може бути правдивою. За його словами, і Україна, і союзники, і "не дуже союзники" на кшталт Китаю чи країн Глобального Півдня однозначно від початку великої війни встановлюють спільний принцип: ніяких безпосередніх переговорів жертви й агресора. Більше того, додає експерт, Київ за підтримки міжнародної спільноти виключив будь-яку можливість прямих контактів з Кремлем – тільки за посередництва інших країн.

Правда, каже Голобуцький, дехто зауважує, що неможлива була одночасна підготовка прямих переговорів і підготовка Курського наступу. Саме по собі, каже експерт, це не аргумент: може, це був такий хитрий план. Хоча, додає він, якраз хитрі плани на міжнародній арені в нас, на жаль, ні розробляти, ні реалізовувати нема кому вже п’ять років.

"Плюс навіть нічим об’єктивно не підкріплена обіцянка Кремля не донищувати нашу енергетичну інфраструктуру кардинально суперечила би неодноразово заявленій офіційній позиції: занурити "укронацистів" в темряву й холод, безжально винищувати генерувальні потужності, щоб ми не мали сил воювати, а цивільні тиснули на військових "Досить війни!". Тобто, Кремль просто не зміг би пояснити росіянам, чому раптом просто зрікся своїх же принципів і чітко сформульованих військових задач", — каже експерт.

Окрім того, додає Голобуцький, наші інтереси теж не допускають подібного: знищення високотехнологічної дуже дорогої техніки, військових виробництв, нафтопереробної і транспортної інфраструктури – єдина наша можливість врівноважити хоч якось всю ресурсну потужність ворога. Відмовся ми від цих ударів – і залежність від нерівномірних і обмежених постачань зброї союзниками стане критичною, плюс ми просто не витримаємо тиску потужної військової економіки агресора, якщо не руйнуватимемо її самі. Тобто, експерт не виключає, що мова може йти про чергове російське ІПСО.

За його словами, такі публікації виникли тому, що Україна має успіх в Курській операції. Саме тому, почалися розмови, про нібито негативні сценарії для Києва та якісь втрачені переговорні можливості. Все це відбувається тому що байденівська концепція "поступової ескалації" втрачає актуальність одночасно з "втратою актуальності" самим Байденом. Натомість набирає актуальності концепція "треба вдарити по Росії серйозно", підкреслив експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що між Україно та РФ нібито мали відбутися таємні переговори.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини