Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи дійсно ми входимо у процес мирного кейсу: що вирішиться найближчими місяцями
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно ми входимо у процес мирного кейсу: що вирішиться найближчими місяцями

Саміт миру на даному етапі – це не про переговори, а про створення групи підтримки України з боку низки держав перед тим, як розпочинати консультацію про переговори

17 травня 2024, 10:32 comments5465
Поділіться публікацією:

Менше місяця залишається до Глобального саміту миру у Швейцарії. Розмови про ймовірні переговори України та Росії після нього виникають останнім часом все частіше. При цьому США вустами голови Держдепу Ентоні Блінкена знову дали зрозуміти, що підтримають будь-які рішення України, запевняючи, що "ніколи нічого не буде про Україну без України". Про що говорять переговорні розклади зараз і в перспективі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чи дійсно ми входимо у процес мирного кейсу: що вирішиться найближчими місяцями

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Важливим буде те, що відбуватиметься на фронті в найближчі кілька місяців

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич пояснює:

"Саміт не відкриває і не закриває жодних переговорних можливостей. Тому що переговори – це розмова двох сторін, двох супротивників. На саміті у Швейцарії не буде другої сторони конфлікту – Росії. Тому він на цьому етапі – це не про переговори. Йдеться про створення групи підтримки України з боку низки держав перед тим, як розпочинати консультацію про переговори".

За словами експерта, якщо немає глобальної міжнародної підтримки українського бачення завершення війни, то на переговори виходять Україна та Росія. І з погляду масштабів країни та її геополітичної ваги – РФ тут виглядає для багатьох зовнішніх спостерігачів сильнішою стороною.

Тому, наголошує він, саміт миру у Швейцарії важливий для України з точки зору створення певного віртуального клубу держав, які виступають із близьких нам позицій за форматом, модальністю завершення війни. Тим самим врівноважується геополітичне значення Росії.

"З точки зору самого переговорного процесу, дуже багато залежатиме від того, що в нас відбуватиметься на фронті в найближчі кілька місяців. Якщо Росія демонструватиме успіхи, а нам не вдасться стабілізувати ситуацію, то навіть найближчі партнери України підштовхуватимуть її до переговорів про заморожування війни. Про це ми писали у прогнозі Українського інституту майбутнього. Ми маємо чотири сценарії, допустимі на цей рік. Три з них стосуються саме заморозки. І є два вікна можливостей, два тимчасові проміжки, коли можливий початок консультацій про переговори. Перший – на початок передвиборних дебатів у США (до середини вересня). Бо, коли вони розпочнуться, досить токсична українська тема не дозволить нікому з кандидатів стимулювати зміну балансу сил. Це стосується і допомоги, і переговорного процесу. Друге "вікно" — вже після виборів у США (приблизно на початку грудня)", – зазначає Ігор Тишкевич.

РФ намагатиметься максимально підвищити свої акції перед великими переговорами

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак вважає, що можна з упевненістю констатувати – розпочався процес тестування мирного кейсу.

"Нещодавній візит держсекретаря США Блінкена до Києва має отримати згоду Києва на запуск мирного діалогу з Росією та коригування попереднього погляду України на можливі компроміси. Від Путіна з Пекіна теж надійшов такий сигнал. Причому дуже символічно, що повномасштабну війну проти України Росія розпочинала після зустрічі Путіна із Сі Цзіньпіном у лютому 2022 року. І публічна готовність до мирного врегулювання артикулюється під час цьогорічного візиту Путіна до Пекіна", – наголошує експерт.

У цьому ключі, продовжує він, Бюргентокський саміт миру у Швейцарії, який готується Україною, стане лише проміжним етапом, який має сформувати спільний українсько-західний погляд на вихід із війни – та підтягнути максимальну кількість країн Глобального Півдня (Захід і так за нас) до ньому.

"А потім буде визначено безпосередній формат можливих переговорів за участю України, Росії та провідних держав світу, – пояснює Олег Постернак. – Тому зараз слід очікувати на спроби РФ максимально підвищити свої акції перед великими переговорами. Звідси – харківський наступ окупантів, перспектива розгортання бойових дій на прикордонні із Сумщиною, чутки про можливий новий наступ росіян. Кремль хоче максимально покращити свою переговорну позицію, щоб потім обміняти "придбані" території останнього періоду – і подати це як компроміс, зберігши раніше захоплені. США також намагаються продемонструвати свій хід у вигляді натяку на дозвіл використовувати американську зброю для ударів по території Росії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: про що говорить ситуація на фронтах, які варіанти проглядаються. Експерти в ексклюзивному інтерв'ю детально проаналізували інформацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

17 травня 2024, 22:38

"Комунальні платежі під час військового стану підвищувати не будуть" - це були слова президента, пам'ятаєте. І постійно бреше і бреше. Ще раз доказує, що клоуну повірити - себе обманути. Вже навіть в його шутках і долі правди немає. Піздабол, мерзкий, цинічний виблядок. Пора його могілізувати


Новини