Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи активізується Захід у підтримці України: яку роль відіграє позиція США
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи активізується Захід у підтримці України: яку роль відіграє позиція США

Після допомоги від США зусилля всього демократичного світу щодо допомоги Україні можуть збільшитись

22 квітня 2024, 11:47 comments3667
Поділіться публікацією:

Цього тижня затверджена Палатою представників допомога Україні (через що максимально радикальні республіканці погрожують спікеру Майку Джонсону відставкою), має пройти Сенат, а потім і Білий дім. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) попереджають, що американська військова допомога Україні, включаючи ATACMS, має надійти до ЗСУ якнайшвидше, інакше росіяни, активізуючи наступ, досягнуть нових успіхів на фронті. Тим часом у Німеччині не виключають, що така масштабна допомога Україні з боку США може стати останнім таким пакетом із-за океану – і закликають європейців зробити набагато більше для нашої країни. Про що говорить спільна ситуація із підтримкою України з боку Заходу? Як ситуація може розвиватися в найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи активізується Захід у підтримці України: яку роль відіграє позиція США

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Ситуація схожа з допомогою МВФ

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан акцентує:

"Те, що, нарешті, законопроект про допомогу Україні був проголосований нижньою палатою американського парламенту, свідчить насамперед про те, що Трамп, стараннями якого раніше цей процес гальмувався, зрозумів, що це йому не на користь. І змінив свою позицію. У день голосування нікого не закликав голосувати проти. І хоч понад сто республіканців саме так і зробили, публічно Трамп до такого не закликав. Що руйнує парадигму, яку вибудовують російські пропагандисти щодо того, що після ймовірного повернення Трампа до Білого дому США нібито перестануть допомагати Україні".

Експерт бачить певний позитив, що в Німеччині, побоюючись, що це може бути останній такий масштабний пакет допомоги від США, закликають європейців консолідуватися.

"Той самий Трамп не раз казав, що Європа має допомагати Україні більше. І навіть ставив в залежність виділення допомоги від США – від рівня допомоги Україні з боку Європи. Тобто європейці й надалі підвищуватимуть рівень підтримки", — прогнозує екс-дипломат.

На його думку, ситуація схожа з допомогою МВФ. Якщо Фонд допомагає тій чи іншій країні, їй починають допомагати інші міжнародні фінансові інституції, а потім підтягуються і приватні інвестори.

"Так і у нашій ситуації, – пояснює Вадим Трюхан. – Після допомоги від США зусилля всього демократичного світу щодо допомоги Україні точно збільшаться. Лідерство США відновлено. І станом на зараз ситуація точно позитивна для нас. Ну, а, коли до нас підуть зброя та боєприпаси, побачимо, наскільки рішучішою стала Адміністрація Байдена, у тому числі – у ракурсі надання нам далекобійних ракет ATACMS, зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) Patriot, сучасної військової техніки тощо. Хотілося б, щоби Білий дім перестав "петляти", переступив через придумані собою "червоні лінії" — і дав Україні таку зброю, яка дозволить нам не просто вистояти, а й перемогти".

За необхідності активізація буде

Політолог, військовослужбовець Дмитро Воронков розмірковує так:

"Безумовно, ухвалення Палатою представників рішення про надання допомоги Україні - це дуже позитивне рішення. І Сенат, де більшість за демократами його точно підтримає".

На думку експерта, видно, що у США є політична воля, щоб реалізувати довгострокову підтримку нашої країни у протистоянні російській агресії.

"Останній це пакет такого масштабу чи ні – ми не можемо сказати. Швидше за все, за необхідності активізація буде. У тому числі додатковими озброєннями та боєприпасами", – прогнозує Дмитро Воронков.

Він висловив сподівання, що цей потужний пакет допомоги Україні від США підштовхне і Європу ще більше активізуватися у цьому напрямі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Трамп відреагував на допомогу Україні після проекту Джонсона.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини