Головна Новини Суспільство Війна з Росією Червоний Хрест та війна в Україні: чим викликана бездіяльність організації – як пояснити закид Києва
commentss НОВИНИ Всі новини

Червоний Хрест та війна в Україні: чим викликана бездіяльність організації – як пояснити закид Києва

Місце Міжнародного Комітету Червоного Хреста як безхребетної структури можуть зайняти інші – більш ефективні – організації

14 жовтня 2022, 11:42
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 13 жовтня розкритикував Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ), який досі не може отримати доступу до колонії в Оленівці (окупована частина Донецької області), де 29 липня росіяни влаштували масове вбивство українських військовослужбовців. А голова офісу президента Андрій Єрмак в ультимативній формі дав Червоному Хресту три дні (до 17 жовтня) для відвідування колонії в Оленівці. Як оцінюєте такий перебіг української влади? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Червоний Хрест та війна в Україні: чим викликана бездіяльність організації – як пояснити закид Києва

Червоний Хрест. Фото: з відкритих джерел

Якщо Червоний Хрест не виконає своїх умов, поставлених нашою владою, то йому цілком резонно можуть вказати в Україні на двері

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов наголошує, що вся система міжнародних організацій, включаючи ООН, демонструє кризу на тлі російсько-української війни.

"Те, що МКЧХ у ситуації цього конфлікту виявився марним і неефективним, не говорив лише лінивий. Ця організація ухиляється від базових функцій. Свого часу Червоний Хрест допускався навіть нацистською Німеччиною до таборів для військовополонених. А зараз проявляється дивна безпорадність, – зазначає політолог. – І виникає цілком справедливе питання – навіщо потрібні такі організації, якщо вони не виконують тих функцій, заради яких створено?".

За словами експерта, є цілком обґрунтована підозра, що МКЧХ якщо не підіграє РФ, то явно прагнути уникати дій, які можуть спричинити роздратування у країни-агресора.

"Якщо Червоний Хрест не виконає своїх умов, поставлених нашою владою, йому цілком резонно можуть вказати в Україні на двері. З усіма витікаючими для і без того підірваного іміджу цієї організації. Особливо після того, як ПАРЄ одностайно визнала Росію державою-терористом. Репутаційні втрати МКЧХ будуть колосальні. Заробити імідж проксі країни-терориста – не найкращий репутаційний капітал", – констатує Андрій Золотарьов.

Подальша бездіяльність чиновників Червоного Хреста, найімовірніше, проведе до ще більшого підриву довіри до цієї організації

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець міркує так:

"Різкі заяви керівництва нашої країни щодо дій МКЧХ підтверджують повну непотрібність різних міжнародних інституцій. Це стосується і МКЧХ, і ООН. У світлі такої критики, ймовірно, постає питання про персональну відповідальність чиновників того ж Червоного Хреста щодо трагедії в Оленівці, не виконання зобов'язань щодо гарантій безпеки для захисників Маріуполя, що здалися".

При цьому, зазначає експерт, у МКЧХ відхрещуються від того, що давали такі гарантії. А тепер ще й ухиляються від виконання своєї міжнародної місії з контролю за дотриманням прав людини та наданням необхідної допомоги особам, які її потребують.

"Наступна бездіяльність чиновників Червоного Хреста, найімовірніше, проведе до ще більшого підриву довіри до цієї організації. З далекосяжними наслідками, – прогнозує Ростислав Кравець. – Чиновникам МКЧХ можуть перестати надавати "зелене світло" у їхній діяльності. А місце цієї безхребетної структури займуть інші – ефективніші – організації".

Такі міжнародні організації як ОБСЄ, МАГАТЕ, Червоний Хрест часто-густо просто "відбувають номер"

Адвокат АТ Vi Vites, аналітик права Українського інституту політики Ігор Печенкін нагадує, що сотні героїв Азовсталі все ще перебувають у російському полоні. Причому ставлення до військовополонених – нелюдське, порушуючи всі міжнародні і правила ведення війни.

"Точної інформації про кількість наших воїнів, які зараз перебувають саме в Оленівці, а також щодо стану їхнього здоров'я, на жаль, немає. Російська сторона відмовляється надавати таку інформацію і насилу йде на формат обміну військовополоненими. Для путлерівської військової машини людське життя нічого не варте. До своїх військових, а тим більше до наших захисників, країна-агресор є показовою жорстокою", – зазначає експерт.

На його думку, такі міжнародні організації як ОБСЄ, МАГАТЕ, Червоний Хрест часто-густо просто "відбувають номер". Вони неефективні, що ставить питання про необхідність їхнього якісного реформування та зміни підходів та вимог до їх існування та роботи.

"Це питання принципове та геополітичне, – упевнений Ігор Печенкін. – Після нашої безумовної перемоги на фронтах та відновлення цілісності та територіальної недоторканності наших кордонів Україна стане лідером модернізації не лише регіональних, а й міжнародних союзів та блоків. Наразі необхідно закликати всі ключові країни-партнери чинити тиск на МКЧХ для проведення місії з надання допомоги нашим полоненим воїнам, надання їм медичної допомоги. Це іспит на здатність міжнародного співтовариства реагувати на порушення прав людини".

Читайте також на порталі "Коментарі" — закрити небо та запровадити миротворців: які із закликів Зеленського можуть бути почуті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини