Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чергова істерика країни-агресора: про що це говорить – якими заявами має відповісти Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Чергова істерика країни-агресора: про що це говорить – якими заявами має відповісти Захід

Російський режим лякає світову спільноту вибухом "брудної бомби", щоб на Зеленського натиснули перед листопадовим самітом G20 і підштовхнули до переговорів з Путіним

24 жовтня 2022, 11:04 comments2636
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 23 жовтня президент України Володимир Зеленський, серед іншого, прокоментував численні дзвінки глави Міноборони РФ Шойгу своїм західним колегам щодо провокації, яка нібито готується українською стороною, із застосуванням "брудної бомби". Зеленський назвав це "телефонною каруселлю", наголосивши, що всі "розуміють, хто є джерелом всього брудного, що тільки можна уявити в цій війні". Він також закликав світ максимально жорстко відреагувати на те, що Росія "підготувала чергове підвищення ставок і черговий ескалаційний крок". Про що говорить чергова істерика країни-агресора, на яку вже відреагував і Захід? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чергова істерика країни-агресора: про що це говорить – якими заявами має відповісти Захід

Путін та Шойгу. Фото з відкритих джерел

Необхідні чіткі заяви ядерних держав, включаючи країн-гарантів Будапештського меморандуму, плюс США та Великобританії

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко вважає, що Зеленський озвучив те, що й так відомо, і що у психології називається проекцією. Це коли опонента звинувачують у тих діях, які хоче вчиняти той, хто звинувачує.

"Ми пам'ятаємо 2014 рік, коли Росія звинувачувала Україну, що, мовляв, ось-ось до Криму приїдуть потяги з "бандерівцями", розпочнуться репресії проти російськомовного населення, захоплення адмінбудівель тощо. Невдовзі після цього РФ зробила саме це – лише стосовно України та україномовного населення. У Криму та на Донбасі були захоплені адмінбудинки, розпочалися репресії проти всього, що пов'язано з Україною", – нагадує експерт.

На його думку, нинішні заяви країни-агресора демонструють, що РФ продовжує ту ж політику.

"До цих звинувачень потрібно ставитись як до оприлюднення її планів. І щодо можливого застосування ядерної зброї, і щодо можливого підриву греблі Каховської ГЕС, і щодо застосування "брудної бомби". Застосування зброї масової поразки жертвою агресії на своїй території є абсолютно нелогічним. Це зараження своєї території на десятки, а то й сотні років, вбивство свого населення, – пояснює Павло Жовніренко. – З боку Заходу зараз потрібні не просто заяви у стилі – вони розуміють, хто насправді може застосувати "брудну бомбу" чи щось таке. Необхідні чіткі заяви ядерних держав, включаючи країн-гарантів Будапештського меморандуму (і відповідно територіальної цілісності та суверенітету України) – США та Великобританії (плюс Франція), що будь-яке застосування зброї масового знищення нашої країни вважатиметься його застосуванням Росією. І прирівнюватися до завдання удару цією зброєю по Європі та США. З негайною відповідною реакцією".

Заява Шойгу про "брудну бомбу" — це ще один дурний крок, зроблений під копірку

Експерт Інституту постінформаційного суспільства, медіаексперт, заступник міністра інформполітики (2017-2019 рр.) Дмитро Золотухін розмірковує так:

"Кремль може робити лише дві речі – брехати та лякати. Основними інструментами російської політики завжди були брехня та страх. Коли Путін вперше ставав президентом, російський народ лякали чеченськими терористами, організувавши теракти на Каширському шосе у Москві. У лютому 2014-го жителів Криму лякали "потягом з жидобандерівцями", який, нібито, мав приїхати до Севастополя. Росіян водночас лякали Дмитром Ярошем, який нібито хотів об'єднатися з Доку Умаровим і стати президентом України. Потім росіян лякали американськими лабораторіями в Україні та перелітними птахами, які нібито заражають росіян біологічною зброєю. А також перекинутими словами Зеленського про те, що Україна відновить виробництво ядерної зброї".

Сьогодні з ранку, продовжує експерт, російські медіа поширюють уже нову історію про те, що Україна нібито готує провокаційний обстріл власних мирних громадян у Вовчанську, щоб звинуватити у цьому російських військових.

"Заява Шойгу про "брудну бомбу" – це ще один дурний крок, зроблений під копірку. Бо нічого, окрім як брехати і лякати, росіяни не вміють. Тепер вони лякають світову спільноту вибухом "брудної бомби", щоб на Зеленського натиснули перед листопадовим самітом G20 і підштовхнули до переговорів з Путіним... "А то — вибухнемо "брудну бомбу" і звалимо це все на українців" — у цьому й полягає план Шойгу", – пояснює Дмитро Золотухін.

При цьому він не виключає, що російська армія може підірвати "брудну бомбу" на території України чи навіть на своїй території (наприклад, у Білгородській області чи Криму), щоб звинуватити в цьому Україну.

"Ідіотські рішення стали ознакою російської політики в останній період. Але, зважаючи на повторюваність дій постійної брехні та лякання, схоже, що справжні мотиви цих загроз читаються досить однозначно", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — вдруге не буде: Борис Джонсон здивував своєю заявою про прем'єрство.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини