Головна Новини Суспільство Війна з Росією Час «X» настав: що означає заява Зеленського – як зреагує світ на нові звірства Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Час «X» настав: що означає заява Зеленського – як зреагує світ на нові звірства Путіна

Київ посилює тиск на союзників - потрібно більше санкцій та зброї

26 червня 2022, 13:40 comments3343
Поділіться публікацією:

Під час свого вечірнього звернення 25 червня президент України Володимир Зеленський анонсував виступи на саміті лідерів G7 ("Велика сімка"), який відбудеться 26-28 червня у замку Ельмау у Баварії (Німеччина), та саміті НАТО (пройде 28-30 червня в іспанському) Мадриді). На думку Зеленського, масовані ракетні удари, що почастішали по Україні з боку РФ, – відмінний аргумент, що санкційних пакетів проти країни-агресора недостатньо, а збройної допомоги нам потрібно більше. Які очікування від цих двох глобальних самітів? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Час «X» настав: що означає заява Зеленського – як зреагує світ на нові звірства Путіна

Російський прапор. Фото: з відкритих джерел

На самітах G7 і НАТО говоритимуть про санкції проти Росії, зброю для України, про повоєнне відновлення нашої країни

Експерт-міжнародник Антон Кучухідзе акцентує, що президент Зеленський послідовно відстоює посилення санкцій проти РФ та збільшення постачання зброї України.

"Бо це два фактори, від яких залежатиме швидкість здобуття нашою країною перемоги на полі бою, – пояснює експерт. – Відповідно постійно звучать заклики до ЄС запровадити сьомий пакет санкцій. Прийом не тільки по нафтовому та газовому ембарго, а й по сх-експорту. Ці санкції важливі тому, що Росія продовжує заробляти сотні млрд доларів на експорті нафти та газу. І якщо ми хочемо бачити реальну шкоду економіці країни-агресора, то треба зупиняти енергетичний експорт з боку РФ. Зброя – ясна річ. Чим більше ми його отримаємо, тим краще. Тому Україна послідовно відстоюватиме цю позицію. У тому числі на самітах G7 та НАТО. Думаю, що і там, і там говоритимуть про санкції проти Росії, про зброю для України, про повоєнне відновлення нашої країни. І тут нам на допомогу – набутий статус кандидата в ЄС, який відкриває колосальні фінансові можливості".

На думку Антона Кучухіддзе, на самітах обговорюватимуть і продовольчу кризу, яка штучно створена Росією, яка заблокувала експорт українського зерна.

"Що стосується НАТО, то буквально вчора заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква наголосив, що Україна не педалює тему членства у Північноатлантичному альянсі. Розуміючи, що на цьому етапі це неможливо. У тому числі через позицію ряду членів НАТО. Саме тому ми не так торпедуємо цей напрямок, як щодо просування до Євросоюзу. Україна активно працює з розширення військово-технічного співробітництва з НАТО, в тому числі – в ракурсі отримання нами необхідних видів озброєння. Думаю, саме про це говоритиме президент України, якого запросили виступити на самітах "Великої сімки" та НАТО, – міркує експерт. – Також важливо, що на саміті Альянсу прийматиметься нова безпекова стратегія, де з великою ймовірністю пропишуть, що РФ є загрозою для НАТО. Відповідно, буде переглянуто політику Альянсу щодо цієї країни. Все це на користь України, оскільки розширює на реальному військово-технічному рівні наше коло союзників".

Не йдеться про те, що весь світ має врятувати "неньку-Україну". Світ, перш за все, має врятувати сам себе

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово та Справа" Валентин Гладких, розмірковує так:

"Пріоритетом для України є необхідність дати відсіч російській агресії. І не менш очевидним є те, що для вирішення цієї проблеми ми потребуємо підтримки з боку цивілізованого світу – політичної, дипломатичної, фінансової, військово-технічної тощо. З огляду на це немає нічого дивного в тому, що президент України Володимир Зеленський намагається використати всі можливі аргументи для того, щоб переконати світових лідерів не лише у необхідності такої допомоги (у цьому, нарешті, є певний консенсус), а й прискорення та збільшення її, насамперед – військово-технічної. Аргументуючи необхідність надання нашій державі допомоги, у тому числі й озброєння, Зеленський говорить не так про досягнення Україною якихось військово-політичних цілей, як необхідність вирішення глобальних проблем безпеки та економічних, а також гуманітарних".

Тобто, продовжує аналітик, не про те, що весь світ має врятувати "неньку-Україну". Світ насамперед має врятувати сам себе. А для цього подобається це комусь чи ні, але доведеться підтримувати Україну, яка захищається від невмотивованої агресії з боку Росії.

"І чим швидше буде покладено край цієї агресії, що можливо тільки у разі усвідомлення військово-політичним керівництвом РФ неможливості досягти своїх цілей військовим шляхом, тим швидше і ефективніше можна буде вирішити ті проблеми, які спричинила війна Росії проти України", – підкреслює Валентин Гладкіх.

Враховуючи це, він практично впевнений у тому, що виступи Зеленського на самітах НАТО та "Великої сімки" матимуть цілком практичні та доступні для огляду результати як щодо посилення санкційного тиску на країну-агресора (яку вже визнано окремими країнами "державою-терористом"), так і щодо збільшення та прискорення військово-технічної допомоги (зокрема – надання Україні озброєнь).

"Думаю, масовані ракетні удари, завдані росіянами по цивільних об'єктах, за останні два дні також будуть взяті до уваги і враховані главами "Великої сімки" та НАТО", – резюмує політолог.

Найцікавіше, який статус країни НАТО визначать для РФ та КНР

За словами політексперта Богдана Бондаренка, вже з'являлася інформація, що під час саміту "Великої сімки" обговорюватимуть додаткові санкційні заходи проти РФ. Зокрема, йдеться про заборону імпорту золота з Росії.

"Щодо саміту НАТО, то там найактуальніша тема – стратегія розвитку Альянсу на найближчі десять років, – вважає експерт. – І тут найцікавіше, який статус країни НАТО визначать для РФ та КНР. Частина країн Альянсу називає найбільшою загрозою для Росії, частина – Китай".

І, звичайно, зазначає Богдан Бондаренко, сподіваємось, що обговорюватиметься збільшення допомоги Україні. Особливо на тлі ракетних обстрілів, що посилилися, з боку росіян.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Києві зранку пролунали вибухи – над столицею чорний дим: стали відомі подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

26 червня 2022, 12:58

Башар Асад і Путін рятували світ від ІДІЛ. Лавров вимагав від світу підтримки. Вони критикували інших і, в жодному разі не брали відповідальність за події на себе.


Новини