Головна Новини Суспільство Війна з Росією Біженці чи заручники путіна: чому рекордних 1,5 млн українців опинилися в росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Біженці чи заручники путіна: чому рекордних 1,5 млн українців опинилися в росії

Країна-агресор не залишила багатьом людям іншого виходу, окрім тих "коридорів", якими довелося рятуватися втечею в саму росію

12 липня 2022, 16:50
Поділіться публікацією:

За даними Управління верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців, з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну найбільше наших співвітчизників перебралося саме в росію (понад 1,5 млн осіб). На другому місці Польща (1,2 млн.), на третьому – Молдова (понад 83 тисячі). Чому так сталося? Про що свідчать ці дані? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Біженці чи заручники путіна: чому рекордних 1,5 млн українців опинилися в росії

Біженці. Фото: із відкритих джерел

У росії українських біженців немає – це заручники путіна

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков пояснює:

"Найбільше біженців з України перебувають у Польщі, Німеччині та інших країнах Європи. У росії українських біженців немає – це заручники путіна і ті, хто використовує РФ як коридор для виїзду, оскільки росія блокує виїзд українців з окупованих районів на підконтрольну уряду України територію".

За словами експерта, коли ми говоримо про біженців, необхідно розмежовувати переїзд та депортацію. Останнім якраз і займається росія.

"Російські окупанти фактично беруть українців у заручники і примусово переселяють до росії. Те саме робив Сталін з татарами в Криму 1944 року. Українців пропускають через фільтраційні табори, де чоловіків б'ють, а жінок гвалтують. При цьому українцям не надають жодної медичної допомоги і ставляться гірше, ніж до худоби", – наголошує Сергій Биков.

Він також зазначає, що також є українці, які через територію росії виїжджають із окупованих районів в Україну. Для цього вони їдуть через росію до Грузії чи країн Балтії, а звідти добираються на батьківщину.

Багато наших співвітчизників були змушені виїхати саме в росію, тому що гуманітарні коридори в інший бік просто були відсутні

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна закликає розуміти, що наведені дані є приблизними. І є велика різниця між українськими біженцями, які перетнули кордон з тією чи іншою країною – та українцями, які зареєструвалися та отримали міжнародний захист (international protection) у конкретній країні.

"До того ж багато українців, які отримали міжнародний захист, на сьогодні повернулися в Україну. Оскільки немає спеціальної процедури анулювання міжнародного захисту, а законодавчо встановлений період її дії ще не пройшов, такі українці вважаються біженцями, – пояснює політолог. – За даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців, найбільша кількість українців – 1,5 млн – виїхала до Росії. Однак це дані щодо перетину кордону з Росії. А дані щодо зареєстрованих біженців відсутні. Тому до цієї цифри слід ставитися скептично. Нам відомо, що багато наших співвітчизників були змушені виїхати саме в Росії, тому що гуманітарні коридори в інший бік просто були відсутні. І далеко не всі вони залишились у Росії".

Така сама ситуація, за словами Ганни Малкіної, і щодо Молдови. Дані про зареєстровані біженці відсутні.

"Тому наважусь припустити, що Молдова стала скоріше транзитною країною, ніж країною, в якій українці знайшли притулок у такій кількості", – каже експерт.

Щодо Польщі, то ця країна, зазначає Ганна Малкіна, стала основним реципієнтом українських біженців: із 4,5 млн українців, які перетнули кордон із Польщею, 1,2 млн отримали там міжнародний захист.

"Ця цифра не означає, що всі вони на сьогоднішній день проживають у Польщі, багато хто повернувся назад до України. Але порівняно з іншими країнами ЄС, саме Польща стала лідером із прийому українців. Чому саме Польща? Напевно, за сукупністю факторів: спільний кордон, близька мова та ментальність, державна політика "відкритих дверей", легітимізована населенням, фінансова підтримка українців, яка в рази перевершує аналогічну підтримку українських біженців порівняно з Іспанією", – пояснює політолог.

Щодо повернення українців додому – все залежатиме від тривалості війни в Україні, впевнена Ганна Малкіна.

"Чим довше люди перебувають за кордоном, тим більше вони звикають до нового життя, – зазначає вона. – Для когось війна відчинила вікно можливостей для еміграції. Я маю на увазі тих, хто мріяв виїхати жити в ЄС, але мав труднощі з оформленням посвідки на проживання у мирний час. Ті ж українці, які тікали від війни, не маючи до цього планів жити в Євросоюзі, чітко відчули сенс висловлювання "не плутайте туризм із еміграцією". Саме вони за першої ж нагоди повертаються додому. І цей процес у рази пришвидшиться, коли в Україні закінчиться війна".

Через російську територію є можливість потрапити на вільну Україну

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов упевнений, що росія не просто так значиться у даних ООН як країна, куди виїхала найбільша кількість українців.

"Коли накриває лавина, людина дезорієнтована. І часто копає в той бік, де, як він думає, вихід ближчий. Відразу після вторгнення Росії вдалося швидко захопити деякі українські території. Люди опинилися там у складній ситуації. Причому не лише там, адже росія, атакуючи українські міста, використовує вогневий вал, як це робила в тій же Сирії, у Чечні. Знищує населені пункти разом із населенням. Ще одна тактика росіян, також випробувана на Сирії, – знищувати міста та тиснути на економіку інших країн хвилями мігрантів. Місцеві жителі змушені тікати тими "коридорами", які залишають росіяни. А "коридори" ці, як правило, ведуть або на тимчасово окуповані території, або в РФ", — пояснює експерт.

До того ж, продовжує він, через російську територію можна потрапити на вільну Україну. Транзитним шляхом, через країни східної та західної Європи, через Грузію та країни Балтії.

"Зрозуміло, що не всі українці, які потрапили на територію Росії, покинули її. З різних причин", – зазначає Валерій Димов.

Що стосується Польщі як другого місця найбільшої концентрації українських біженців, то це також цілком зрозуміло, вважає він. У тому числі у світлі останніх рішень – про той самий пакет соцгарантій для поляків в Україні.

"Ми з Польщею є не просто стратегічними партнерами, а союзниками. Поляки підтримують нас дипломатично, військово (хіба що не воюють, хоч добровольці роблять і це), фінансово", – наголошує експерт.

Він також звертає увагу на те, що кількість українців, які перетинають кордони країн ЄС, повернулася до рівня, який був до широкомасштабного вторгнення росії.

"Згідно з даними єврокомісара з внутрішніх справ Льва Йохансона, зараз на території Євросоюзу перебувають від 3,2 до 3,7 млн українських біженців. Загалом кордон ЄС перетнули 6,7 млн українців, проте приблизно 3 млн із них уже повернулися на батьківщину. А згідно з опитуваннями, понад 70% українців, які ще залишаються за кордоном, мають намір повернутися на батьківщину", – наголошує Валерій Димов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна готова вдарити по Росії та Білорусі: коли це станеться – що стримує ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини