Головна Новини Суспільство Війна з Росією Безвихідь із окупованою ЗАЕС: чи є вирішення ситуації – як змусити росіян піти
commentss НОВИНИ Всі новини

Безвихідь із окупованою ЗАЕС: чи є вирішення ситуації – як змусити росіян піти

Кремль відкрито шантажує можливим підривом Запорізької АЕС не лише Україну, а й увесь світ

26 серпня 2022, 16:00 comments1597
Поділіться публікацією:

Інститут вивчення війни (ISW) у свіжому звіті наголосив, що саме РФ несе відповідальність за кінетичні атаки на захоплену Запорізьку АЕС і навколо неї, хоча намагається звинуватити Україну. Президент України Володимир Зеленський у традиційному зверненні ввечері 25 серпня також наголосив на ситуації навколо ЗАЕС (зупинилася вперше в історії, але була запущена, росіяни не припиняють провокації). Експерти проаналізували ситуацію та можливий подальший розвиток подій спеціально для видання "Коментарі".

Безвихідь із окупованою ЗАЕС: чи є вирішення ситуації – як змусити росіян піти

Запорізька АЕС. Фото: із відкритих джерел

Для Росії хороших варіантів виходу із ситуації немає

На думку експерта Українського інституту політики Миколи Спіридонова, абсолютно логічним є висновок ISW, що саме Росія, яка розпочала цю війну і захопила ЗАЕС, несе відповідальність за все, що відбувається.

"Коли багато експертів говорили про неможливість відкритої війни РФ проти України, одним із аргументів була наявність у нашій країні кількох потужних атомних електростанцій, у тому числі ЗАЕС – найбільшої в Європі. Наголошувалося, що наявність таких об'єктів не дозволяє проводити бойові дії. Але це, якщо говорити про осудні країни. Судячи з дій Росії, вона до таких не належить", – зазначає Микола Спіридонов.

Він сподівається, що росіяни зроблять, зрештою, як вони люблять говорити, "жест доброї волі". Навесні, після того, як армію агресора було розбито під Києвом, окупанти залишили раніше зайняту Чорнобильську АЕС, нагадує експерт.

"Було добре примусити росіян до такого ж "жесту доброї волі" і щодо ЗАЕС і всієї Запорізької області. Як і решті території України. Своїми діями Росія мобілізує проти себе весь світ. Ядерний шантаж застосовується чи не вперше у світовій історії. Ніколи раніше не відбувалися бойові дії на території подібних об'єктів, – наголосив Микола Спіридонов. – Для Росії добрих варіантів виходу із ситуації я не бачу. Так чи інакше – йти із ЗАЕС їй доведеться. При цьому весь світ переконався у неадекватності цієї російської держави та її армії. Цементується навколо протистояння цим авантюрним діям, які прискорять поразку РФ".

Єдиний сценарій деокупації ЗАЕС – розпочати масштабний контранступ на весь південь

Директор Communication group, політичний експерт Володимир Манько наголошує, що ситуація навколо Запорізької АЕС критична, оскільки ворог, окупувавши її, зробив там укріпрайон.

"Росіяни підігнали техніку прямо до енергоблоків, де розташовані ядерні реактори. Такі дії агресора загрожують наслідками, які в рази перевищують аварію на Чорнобильській АЕС. Що робити, як усунути цю загрозу? Іти на штурм станції дуже ризиковано. Здійснювати обстріл теж. Хоча витік радіації змусить ворога залишити об'єкт, але постраждають мільйони людей, зокрема, у таких великих містах як Запоріжжя, Кривий Ріг (залежно від того, куди дме вітер). Єдиний сценарій деокупації ЗАЕС – розпочати масштабний контранступ на весь південь, тобто на Херсон, Мелітополь, Бердянськ та інші міста, – вважає експерт. – У разі успішності наших дій той гарнізон агресора, який знаходиться на ЗАЕС, змушений буде приймати якісь рішення – або відступати з об'єкта, або залишатися там і бути оточеним".

Однак поки що про цей сценарій не йдеться, зазначає Володимир Манько. Наразі обговорюється прибуття на ЗАЕС місії МАГАТЕ.

"А що це дасть? Місія не призведе до демілітаризації та деокупації ЗАЕС. Більше того, її зустрінуть представники окупантів та встановлять із нею діалог. Хоча щодо ядерної безпеки місія, можливо, виконає свою позитивну роль, – розмірковує експерт. – Агресор прагне переключити станцію на окуповані території, включаючи Крим. Це обов'язково спричинить порушення енергобалансу в системі України. Можливе знеструмлення великої кількості абонентів на контрольованій території. І це напередодні зими. У цьому контексті наш головний партнер – США – розглядає можливість енергетичного ленд-лізу, тобто надання нам енергоресурсів, достатніх для уникнення колапсу та замерзання взимку. Так, на нас чекають складні часи, але наші страждання компенсуватимуться допомогою від друзів. А ось страждання країни-агресора, які поки що не такі відчутні, зростатимуть – і жодні друзі їм не допоможуть, оскільки їх Росія вже не має".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путіну потрібна жива сила, але без мобілізації: про що це говорить — як Кремль заповнить резерви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини