Головна Новини Суспільство Війна з Росією Безперервні обстріли України: на що тепер робить ставку Путін – як реагує Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Безперервні обстріли України: на що тепер робить ставку Путін – як реагує Захід

Репутація РФ зруйнована, її спроби апелювати до якихось ідеалів, що позитивно сприймаються, вже далеко не так діють на країни третього світу, як раніше

25 листопада 2022, 13:25 comments1652
Поділіться публікацією:

Під час вечірнього звернення 24 листопада, коли виповнилося 9 місяців від початку широкомасштабної російської агресії, президент України Володимир Зеленський серед іншого зазначив, що Росія за нинішніх її керівників деградувала або до енергетичного терору, або до артилерійського, або до ракетного. Обстріл Херсона він назвав помстою за деокупацію цього міста. Також розповів про ситуацію на фронтах, включаючи енергетичний. Що можна сказати про останні дії Росії та протидію з боку України та цивілізованого світу? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Безперервні обстріли України: на що тепер робить ставку Путін – як реагує Захід

Обстріл. Фото: з відкритих джерел

Стратегічний розрахунок Кремля на психологічний терор провалено

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак зазначає, що за 9 місяців із початку вторгнення Росія зробила певну роботу над помилками у своїй військово-політичній авантюрі.

"В умовах неефективності військових планів, командування, політико-інформаційного забезпечення війни на суші та на морі, Росія побачила єдиний пролом нашої оборони – повітряний простір та вразливість критичної інфраструктури (енергооб'єкти, мости, базові підприємства, АЕС тощо)", – пояснює експерт.

За його словами, масовим ракетним обстрілом української інфраструктури РФ досягає кількох цілей.

По-перше, вона звертає травмуючу увагу російської аудиторії від ситуації втрат окупованих територій та свого особового складу (незабаром досягне 100 тисяч убитих, що за мірками багатьох військових аналітиків є відчутною катастрофою для так званої "спецоперації"). Тим самим, зазначає Олег Постернак, Кремль як би компенсує військову катастрофу єдиним "успішним" інструментом – повітряним терором та блекаутом.

По-друге, продовжує він, РФ намагається прив'язати ракетний обстріл до відчутних військових, політичних, міжнародних поразок, в які вона потрапляє. Як ось – витіснення росіян із Херсона, демарш проти Лаврова на саміті G20, обшуки СБУ у Києво-Печерській Лаврі чи визнання РФ державою-терористом.

"Ці удари по російських позиціях викликають дикий рев пораненого ведмедя, який метається в агонії і готовий заради помсти для картинки навіть використовувати ракетну зброю, що вже висікається, в частині позицій", – підкреслює експерт.

По-третє, зазначає він, росіяни думають, що намацали психологічну вразливість українців, розраховуючи, що блекаут створює величезні повсякденні труднощі і цим станеться перенесення негативу на президента Зеленського та дії ЗСУ.

"Проте насправді стратегічний розрахунок на психологічний терор провалений, – упевнений Олег Постернак. – Українці демонструють колосальну національну резистентність (від лат. resistentia – опір, протидія – прим. ред.) та стійкість".

Росія, завдаючи ударів по критичній енергоструктурі України, зробила ставку на руйнування нашої економіки

За словами директора Українського інституту політики Руслана Бортника, російське вторгнення в Україну, задумане Кремлем як бліцкриг, у результаті трансформувалося у довгу та складну війну на виснаження. Війну, у якій головні події ведуться й не так на лінії фронту, як у тилу.

"У такому виді війнах програють ті країни, які економічно не здатні забезпечувати свої збройні сили. Саме тому РФ сьогодні намагається зруйнувати українські тили. Створити гуманітарну катастрофу, коли більшість населення покине нашу країну чи великі міста. Коли економіка деградує. А наша економіка, незважаючи на тяжкі втрати, продовжує фінансувати армію. Фінансова ж допомога з боку західних партнерів іде на соціальні статті видатків", – розповідає Руслан Бортник.

Отже, продовжує він, Росія, завдаючи ударів по критичній енергоструктурі України, зробила ставку на руйнування нашої економіки, створення паніки та депресії у населення.

"Швидше за все, такі атаки продовжаться, – прогнозує експерт. – Звичайно, світова спільнота, особливо США та Європа, категорично засуджують такі варварські методи ведення війни. І саме завдання ударів по українській громадянській, енергетичній інфраструктурі стало однією з причин визнання Росії країною-спонсором тероризму Європейським парламентом , деякими національними парламентами. Очевидно, що це стане приводом для запровадження нових санкцій – і ЄС вже обговорюють їх".

Руслан Бортник підкреслює, що репутація РФ зруйнована, її спроби апелювати до деяких позитивно сприймаються ідеалів (деколонізація, традиційні консервативні цінності) вже далеко не так діють на країни третього світу, як раніше. І через варварство Росії в Україні, і через її спроби спровокувати продовольчу кризу.

"Спочатку війна йшла на примус української влади до капітуляції. Потім – на руйнацію української держави. Сьогодні ж вона набула характеру тотальної війни, – пояснює експерт. – Та йде на руйнування всього живого, яке функціонує на території України. Не зумівши здобути військову перемогу, не зумівши зламати чи захопити Україну, Росія тепер намагається зруйнувати нашу країну, зробити її непридатною для життя. Але ми обов'язково вистоємо – переможемо".

Читайте на порталі "Коментарі" — Лукашенко озвучив погрози Кремля, закликавши Зеленського не тягнути з переговорами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини