Головна Новини Суспільство Війна з Росією Американський аналітик назвав основні події, які варто очікувати у війні в Україні, та чому не варто сподіватися її швидкого закінчення
commentss НОВИНИ Всі новини

Американський аналітик назвав основні події, які варто очікувати у війні в Україні, та чому не варто сподіватися її швидкого закінчення

Не варто очікувати на те, що протягом найближчих місяців відбудеться якесь суттєве довготривале врегулювання між Росією та Україною

10 січня 2023, 22:13
Поділіться публікацією:

Війна Росії проти України перетнула вже рубіж 2023 року, проте кінця їй не видно, тож є чотири події, на які варто очікувати на фронті. Про це у статті для Arab News розповів старший співробітник американського Hudson Institute Люк Коффі, пишуть "Коментарі".

Американський аналітик назвав основні події, які варто очікувати у війні в Україні, та чому не варто сподіватися її швидкого закінчення

Аналітик зі США описав 4 майбутні події у війні з Росією. Фото Генштаб ЗСУ

Він же і зазначає, що чотири події – те, чого можна очікувати у війні 2023 року, проте неможливо передбачити майбутнє зі 100-відсотковою точністю. Водночас Коффі переконаний, що не варто очікувати на те, що протягом найближчих місяців відбудеться якесь суттєве довготривале врегулювання між Росією та Україною. І навряд чи 2023 рік буде мирним.

На думку аналітика з США, перш за все, треба звернути увагу на територію навколо Бахмута, який місяців марно намагаються захопити російські війська – переважно найманці з приватної військової кампанії (ПВК) "Вагнера". Коффі переконує, що для України тут буде пріоритетним утримання оборонних рубежів біля міста та прилеглої частини Донеччини. Хоча Бахмут має не надто невелику військово-стратегічну цінність, обидві сторони надали йому символічного значення, що ускладнило невдачу там з політичного боку. Власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин чітко усвідомлює, що його репутація під загрозою. Поразка із захопленням міста означатиме для посіпаки Путіна втрату впливу в Кремлі. Водночас після сміливого візиту до Бахмута президента України Володимира Зеленського відмова від міста на користь РФ може  стати психологічним ударом для українців.

На думку Коффі, якщо Україні вдасться стабілізувати ситуацію навколо Бахмута, ймовірно, ЗСУ зосередяться на контратаці на півдні. Там треба "вбити клин" між Маріуполем і Перекопським перешийком у Криму. Це означає атаку з напрямку Запоріжжя з головною метою – деокупація Мелітополя. Звільнення міста наполовину розріже сухопутний коридор армії РФ до Криму. Окрім того, українські війська отримають територію, з якої можна вести вогонь на ураження багатьох військових цілей Росії на тимчасово окупованому півострові. Сам Мелітополь вже перебуває у зоні дії РСЗВ Сил оборони України, а регіон навколо міста є осередком опору.

"Час буде вирішальним. Відтоді, як у листопаді росіяни відступили з Херсона, українські та російські війська перебазувалися вздовж лінії фронту, включно з районом поблизу Мелітополя. Тільки-но замерзне земля, Україна, ймовірно, зробить свій хід. Однак прогрес повинен бути швидким. Коли навесні тане сніг, сумнозвісне українське бездоріжжя робить неасфальтовану дорогу чи поле непрохідними до літа через багнюку", – зазначає старший науковий співробітник Інституту Гудзона.

Третій сценарій, на який варто звернути увагу, це — наступ Росії з Білорусі. Зараз зростає занепокоєння, що білоруська влада може підняти на наступний рівень свою співучасть у вторгненні РФ до України, віддавши наказ власній армії атакувати сусідню державу. "Як показали світові події минулого року, політики повинні зробити все можливе, щоб підготуватися до будь-яких подій", – наголошує Коффі.

За його оцінками, якщо все ж відбудеться вторгнення з РБ, є два варіанти розвитку подій. Так, можливий ще один напад на Київ або ж наступ на захід України, щоб перервати лінії постачання НАТО з Польщі та Румунії. Жодна з цих спроб ворога навряд чи досягне успіху, проте вони принесуть Україні достатньо проблем, адже ЗСУ доведеться відвести сили з інших точок уздовж лінії фронту.

На думку Коффі, останньою подією, за якою варто стежити 2023 року, є введення у війну РФ проти України іранських балістичних ракет. Росія "спалює" свої запаси крилатих ракет зі швидкістю, якої вона не очікувала. Тож РФ звернулася до Тегерану по допомогу в заповненні прогалини.

"Іран не тільки готується відправити ще сотні безпілотників до Росії для використання в Україні, але є й плани Тегерана поповнити арсенали Москви Fateh-110 – балістичною ракетою малої дальності з дальністю 300 кілометрів. (…) Поставлені Іраном ракети, такі як Fateh-110, не змінять ситуацію в Україні, але вони зроблять життя українців набагато важчим і небезпечнішим", – каже старший науковий співробітник Інституту Гудзона.

Як писали "Коментарі", армія противника має запасів на 4-5 масовані удари по наших позиціях і енергоінфраструктурі, і відтак обстріли можуть тривати впродовж 1,5-2 місяців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини