Головна Новини Суспільство Війна з Росією Американська зброя втратила ефективність на фронті: що сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

Американська зброя втратила ефективність на фронті: що сталося

Частина високоточних боєприпасів, які отримала Україна від США, втратили свою ефективність на полі бою, сказав в коментарі Уніан військовий експерт Роман Світна. За його словами, в РФ знайшли спосіб, як їх нейтралізувати

29 травня 2024, 19:13
Поділіться публікацією:

Частина американських високоточних боєприпасів, на жаль, втратила ефективність у війні в Україні через втручання російських систем радіоелектронної боротьби (РЕБ), заявив військовий експерт Роман Світан.

Американська зброя втратила ефективність на фронті: що сталося

Excalibur

За його словами, російські загарбники зуміли створити систему РЕБ, яка порушує роботу супутникового зв'язку.

Як наголосив військовий експерт, GLSDB, ракети M31 для HIMARS, деякі види снарядів, як Excalibur – усі вони раніше працювали практично без захисту від РЕБ. Втім, додав Світан, окупанти знайшли способи втручання в їхній зв'язок із супутниками. Через такі дії окупантів точність наведення цих снарядів знизилася до такого рівня, що їх використання втратило сенс, заявив військовий експерт.

Водночас він припустив, що після оновлень, які зараз проводять західні партнери України, ці боєприпаси знову стануть ефективними на полі бою.

Світан також зазначив, що боєприпаси, які не залежать від супутникових систем управління та навігації, тобто працюють без радіоконтакту, не вразливі до дії РЕБ. Наприклад, каже експерт, мова йде про ракети ATACMS M39, які Сили оборони використовують з минулого року на відстань до 100 миль (161 км). Їхня система наведення інерціальна, і їм не потрібен супутник. Відповідно, проти них немає механізмів боротьби РЕБ, додав Світна.

За словами експерта, французькі керовані авіабомби AASM "Hammer", якими будуть озброєні українські F-16, також мають систему наведення, на яку майже не впливає російська РЕБ.

Він також згадав ракету JASSM, яка може бути на озброєнні сучасних винищувачів. У неї, підкреслив Світан, система наведення працює по трьох каналах: супутниковий зв'язок, прив'язка до місцевості та машинна пам'ять. Вона зможе обійти майже всі системи радіоелектронної боротьби росіян, підкреслив експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, скільки винищувачів F-16 повинна отримати Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини