Головна Новини Суспільство Наука та освіта Яку хитрість використовують бактерії для обману імунітету
commentss НОВИНИ Всі новини

Яку хитрість використовують бактерії для обману імунітету

Вчені з Інституту відкриттів біомедицини Монаша (MBDI) з'ясували, як бактерії здатні обманювати імунну систему

13 травня 2021, 13:00
Поділіться публікацією:

Імунна система є однією з найбільш "складних" і важливих, адже це природний механізм захисту нашого організму від вірусів і бактерій. Але виявляється, що інфекційні бактерії знаходять способи обходити цей захист. Як вони це роблять?

Яку хитрість використовують бактерії для обману імунітету

Як бактерії обманюють імунну систему (фото з відкритих джерел)

Команда дослідників з Інституту відкриттів біомедицини Монаша (MBDI) з'ясувала, що бактерії за допомогою однієї хитрості обходять імунну систему. Вони виділяють токсини, щоб знешкодити в імунних клітинах організму мітохондрії — малесенькі органели, які є джерелом енергії для цих клітин. І як тільки імунні клітини відчувають, що їх мітохондрії неактивні, вони запускають апоптоз — процес запрограмованої клітинної загибелі. Тобто, відбувається запрограмоване самознищення.

Біолог Панкадж Део пояснив, що токсини, які виділяються бактеріями, не вбивають імунні клітини безпосередньо, а лише запускають ланцюжок подій, які змушують клітини вбивати самих себе. А все тому, що мітохондрії використовуються як датчики інфекції.

Нагадаємо, що імунна система — це "особистий охоронець" людини, який захищає його від впливу агресивних факторів зовнішнього середовища. І чим вище імунітет, тим міцніше наше здоров'я. Що ж нам важливо знати про роботу цієї системи?

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що американські біологи виявили біля острова Фенікс в Тихому океані бактерій, яких не бачить вроджений імунітет людини. Вчені говорять, що їхнє відкриття змушує по-іншому поглянути на загальноприйняте переконання, що імунітет людини практично універсальний і здатний розпізнати будь-які мікроорганізми (в тому числі з того середовища, з якої раніше не стикався).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини