Головна Новини Суспільство Наука та освіта Як відбуватиметься вступ до вишів: розповів Сергій Шкарлет
commentss НОВИНИ Всі новини

Як відбуватиметься вступ до вишів: розповів Сергій Шкарлет

Вступна кампанія в 2022 році пройде за спрощеною процедурою

29 березня 2022, 15:38
Поділіться публікацією:

Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки, розповів про ситуацію в освітньому середовищі та вступну кампанію в 2022 році під час брифінгу.

Як відбуватиметься вступ до вишів: розповів Сергій Шкарлет

Фото ілюстративне / Pixabay

За даними, які надали департаменти освіти і науки, в 13 областях розпочали освітній процес в змішаному режимі і дистанційно і очно. В чотирьох областях навчання відбувається дистанційно або тривають канікули. В п'яти областях частково  призупинено навчння, частково в закладах канікули, в деяких регіонах, в залежності від безпекової ситуації, відбувається навчання дистанційно.

В Луганській та Запорізькій областях навчання призупинено, інформації про освіту в Чернігівській області наразі немає. У восьми областях частина садочків працює дистанційно, в шести областях садочки відновили свою роботу, в інших регіонах садочки не працюють.

Станом на 29 березня зафіксовано 730 пошкодження, 74 заклади зруйновані. В результаті обстрілів щоденно українські діти травмуються і гинуть. За попередніми підрахунками, виїхало від 1,5 млн до 1,8 млн неповнолітніх з батьками за кордон. 55 тис дітей з родинами стали переселенцями. Найбільше прийняла їх Львівщина — 11 тис. діток, всіх підключають до освітнього процесу.

Щодо вступу в 2022 році, то міністр назвав, які на випускників чекають іспити.

"Рік важкий. В співпраці з комітетом освіти і науки та інновацій, при консультаціях з батьківською спільнотою,  із закладами, педагогами ми подали законопроект №7132, він був проголосований у Верховній Раді. Документ передбачає, що буде одноразово змінено систему вступу. Мета — зберегти прозорість вступу абітурієнтів, особливо, на бюджетну форму, уникнути корупційних ризиків", — наголосив Шкарлет.

Для вступу на освітню програму фахового молодшого бакалавра діти подаватимуть заяви, мотиваційні листи. Ті, хто вступає на спеціальність, де є творчий конкурс, будуть його проходити й цей бал враховуватиметься для формування рейтингу вступника. На всі інші спеціальності на бюджетну основу треба буде пройти співбесіду замість екзаменів чи конкурсів. Для вступу на контрактній основі співбесіди не буде, лише заява і лист.

Для вступу на бакалавра на основі атестату про повну загальну середню освіту. Вступники на спеціальності з творчим конкурсом пишуть заяву, мотиваційний лист, в пріоритеті — бал за творчий конкурс. При вступі на інші спеціальності на бюджет, включаючи кон'юнктурні спеціальності (їх 6), подається заява, результати національного мультипредметного тесту та мотиваційний лист. На контракт, крім кон'юнктурних, треба лише подати мотиваційний лист та заяву.

Для вступу на магістра. Вступники, що хочуть здобути освіту на бюджетній основі та/або подають заяви на кон'юнктурні спеціальності, мають подати заяву, тест з компетенції, мотиваційний лист. Для контрактників можна подавати заяву та лист. При вступі на спеціальності "Право" і "Міжнародне право" вступники будуть здавати фаховий 3-предметний тест та мотиваційний лист.

"Максимально буде упереджено вплив людського фактора на визначення рейтингового балу випускника", — наголосив міністр.

Щодо складу національного мультипредметного тесту, то, за словами Сергія Шкарлета, предмети: мова, історія та математика — це робочий варіант, поки не остаточний. Наразі є запит й щодо включення туди або заміни на інші предмети. Над цим питанням ще працюють фахівці. Можливо, буде запроваджено вагові коефіцієнти для предметів, в залежності від спеціальності, на яку приймають абітурієнтів.

Як повідомляв портал, міністр освіти розповів про завершення навчального року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини