Головна Новини Суспільство Наука та освіта Знайдено несподівану користь життя на високогір'ї
commentss НОВИНИ Всі новини

Знайдено несподівану користь життя на високогір'ї

Вчені з Еквадору з'ясували, що тих, що живуть на високогір'ї людей нижче ризик інсульту

1 жовтня 2021, 14:50
Поділіться публікацією:

У всьому світі більше 5,7% населення проживає на висоті понад 1500 м над рівнем моря. Серед них і люди, що живуть на високогір'ї українських Карпат. Вчені з Еквадору припускають, що гостра короткочасна гіпоксія може збільшити ризик розвитку інсульту. Дослідження, що оцінюють вплив висоти на інсульт, дали суперечливі результати, деякі аналізи припускають, що тривалий хронічний вплив може бути пов'язаний зі зниженням смертності і частотою інсультів. Статтю вчених опублікували в журналі Frontiers in Physiology.

Знайдено несподівану користь життя на високогір'ї

Високогір'я Карпат, фото з відкритих джерел

Життя на високогір'ї пов'язане зі зниженою доступністю кисню для організму. Люди пристосувалися до таких умов, однак, як це впливає на ризик розвитку у них інсульту, вивчено не було. Екологічний аналіз всіх госпіталізацій в лікарні з інсультом, показників смертності і років життя з поправкою на інвалідність в Еквадорі було проведено з 2001 по 2017 рік. Випадки серед населення в групі ризику були розділені на низькі (<1500 м), помірні (1500-2 500 осіб). м), високі (2 500-3 500 м) і дуже великі (3 500-5 500 м) в залежності від місця проживання. 

Результати показують, що життя на височини знижує ризик смерті від інсульту, а також знижує ймовірність попадання в лікарню. З'ясувалося, що в високогірних популяціях смертність від інсульту була нижче у чоловіків і жінок. Крім того, людей, які живуть в горах був значно нижчий ризик госпіталізації в порівнянні з групою нізкожівущіх чоловіків і жінок.

Це перше епідеміологічне дослідження, метою якого є з'ясування зв'язку між інсультом і висотою з використанням чотирьох різних діапазонів висот.

Як нещодавно інформував портал "Коментарі", українські вчені знайшли молекулу , яка сприяє поліпшенню пам'яті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини