Головна Новини Суспільство Наука та освіта Ви повинні це побачити: вчені показали безсмертну рослину (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Ви повинні це побачити: вчені показали безсмертну рослину (ФОТО)

У нашому світі існує безліч дивовижних рослин, про які ми з вами навіть не здогадуємось. Про один із таких унікальних "екземплярів" ми й поговоримо сьогодні.

4 грудня 2022, 18:10 comments8139
Поділіться публікацією:

Виявляється, що на території африканської пустелі Наміб біля кордону Анголи та Намібії росте дивовижна рослина під незвичною назвою Вельвічія, яка здатна виживати в найекстремальніших умовах.

Ви повинні це побачити: вчені показали безсмертну рослину (ФОТО)

Безсмертна рослина/Фото з відкритих джерел

Як вдалося з'ясувати вченим, Вельвічія здатна тисячі років існувати в умовах екстремально високих температур і при цьому не вмирати.

Так, Вельвічія росте в межах кам'янистої пустелі Наміб, що тягнеться вздовж узбережжя Атлантичного океану. В основному область її поширення обмежена вузькою береговою смугою вздовж західного узбережжя Африки. Рослина рідко зустрічається далі, ніж за сто кілометрів від берега — це відповідає тій межі, якої досягають тумани, що є для Вельвічії основним джерелом вологи, оскільки опади тут вкрай нерегулярні і їх випадає дуже мало.  

Ви повинні це побачити: вчені показали безсмертну рослину (ФОТО) - фото 2

Вельвічія спочатку має два листи, які ростуть дуже повільно. Швидкість росту листя в природних місцях зростання становить 30-40 см на рік. Довжина кожного листа 2-4 м (іноді до 8 м) при ширині близько метра. При цьому листя поступово відмирає на кінцях, розщеплюється по довжині на вузькі стрічки і згорнутою сухою купою лежить на піску.

Термін життя Вельвічії дуже великий. Річних кілець на її стовбурі немає, але вік деяких рослин був визначений радіовуглецевим методом — він становив близько двох тисяч років.

Дослідники виявили безліч особливостей у генетичній структурі цієї рослини. Гени контролюють обмін речовин між клітинами і дозволяють рослині жити довго і не відчувати труднощів від високої температури та відсутності води.

Раніше "Коментарі" писали про те , що в Польщі збираються пробурити найглибшу геотермальну свердловину у світі. Роботи мають стартувати вже цього року. Вартість проекту складає понад 120 мільйонів злотих, що практично дорівнює одному мільярду гривень.

Читайте також: У США койот напав на дитину і спробував її з'їсти (ВІДЕО). На щастя, поруч виявився батько малечі, якому важко вдалося прогнати розлютовану тварину.

Ви повинні це побачити: вчені показали безсмертну рослину (ФОТО) - фото 3



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини