Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені знайшли зомбі-віруси. Де вони ховаються і для кого є небезпечними
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені знайшли зомбі-віруси. Де вони ховаються і для кого є небезпечними

Вчені оживили віруси, які тисячі років були у вічній мерзлоті. Такі збудники навіть після тривалої сплячки можуть інфікувати інших істот, включно з людиною.

6 січня 2023, 19:40
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Міжнародній дослідницькій групі вдалося реактивувати віруси, які зберігалися тисячоліттями у вічній мерзлоті. Нещодавно вони опублікували результати досліджень так званих "зомбі-вірусів". У 2014-15 роках французькі вчені змогли повернути до життя два віруси з вічної мерзлоти, тепер вони змогли оживити ще 13 інших, раніше невідомих вірусів з льоду. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Tagesschau.

Вчені знайшли зомбі-віруси. Де вони ховаються і для кого є небезпечними

Вчені знайшли "зомбі-віруси". Фото з відкритих джерел

Як пояснює керівник відділу вічної мерзлоти в Інституті Вегенера Гвідо Гроссе, віруси, які знаходяться в арктичних покривах були бездіяльними впродовж кількох тисяч років, але тепер знову можуть бути активним. В деяких регіонах вдалось знайти мамонта, і не тільки кістки, а й волосся, плоть та кров.

"На відміну від тропічного або помірного клімату, органічні речовини в мерзлому ґрунті не розкладаються. Бактерії, відповідальні за процес гниття, активізуються лише тоді, коли вічна мерзлота відтане", — пояснює Гвідо Гроссе.

Дослідник пояснює, що через глобальне потепління з вічної мерзлоти виділяється не тільки шкідливі для зміни клімату гази як метан чи вуглець, а й трупи тварин та рештки росли, які тисячі років були у вічній мерзлоті. Компанію їм складають і віруси.

Під час своїх дослідів науковці використали різновид амеби, як приманку для вірусів. У результаті, всі 13 вірусів інфікували та заразили амеби.

"Цілком можливо, що віруси, які можуть заразити людей, відтануть. Велике питання полягає в тому, що дрімає у вічній мерзлоті, а також у льодовиках", — говорить дослідник.

Пандемія коронавірусу показала, що для кожного нового вірусу, потрібно розробляти дуже специфічні методи лікування та вакцини.

"Імовірність того, що такі віруси призведуть до справді великих проблем, невелика, але ніколи не зникає на 100 відсотків", — пояснює  вірусолог Остерхаус.

Вірусолог стверджує, що більшою загрозою є контакт з дикими тваринами, які живуть сьогодні та додає, що це сталось вже у наш час, маючи на увазі коронавірус. Експерти припускають, що пандемія почалась з мутації вірусу від кажанів до людини.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про наближення Ель-Ніньйо, яке може викликати драматичні події у 2023 році.

Також "Коментарі" писали про історичного союзника Росії, який готується вдарити по ній.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини