Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені виявили на двох найважливіших льодовиках Антарктиди тріщини і розломи (відео)
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені виявили на двох найважливіших льодовиках Антарктиди тріщини і розломи (відео)

Ці два льодовика - одні з найдинамічніших на антарктичному континенті

1 жовтня 2020, 18:00
Поділіться публікацією:








Два з усіх найбільш швидко динамічних льодовиків в Антарктиді тріскаються, через що на них з'являються розломи. Фахівці змогли дізнатися про це завдяки знімкам з супутника, передає видання lenta.

Вчені виявили на двох найважливіших льодовиках Антарктиди тріщини і розломи (відео)

Вчені виявили на двох найважливіших льодовиках Антарктиди тріщини. Фото: pixabay

Льодовики Пайн-Айленд і Туейтс вважаються найбільш динамічними на всьому антарктичному континенті, тому вони значним чином впливають на підвищення рівня світового океану.

Разом ці два льодовика розміром з Норвегію, тому в них достатня кількість води для того, щоб змінити глобальний рівень океану більш ніж на один метр. Але вплив атмосферних і океанічних умов призвів до того, що вони піддалися істотним змінам.

Саме тому вчені впевнені, що розвиток цих льодовиків в найближчі роки має дуже важливе значення для всієї планети. Але варто також враховувати, що комп'ютерна модель льодовиків не може в повній мірі відобразити всі процеси і важливі деталі.

Абсолютно точно експертам вдалося встановити одне: на "межі зсуву" помітні суттєві пошкодження. Тріщини і розломи свідчать про те, що льодовики потроху починають розпадатися. Цей процес можна порівняти з машиною, яка дуже повільно пересувається: все, що знаходиться позаду неї, теж починає сповільнюватися. І як тільки льодовики зникнуть, то лід почне переміщатися набагато швидше, що і стане причиною підвищення рівня моря.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини