Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені розгадали секрет самовідновлювального бетону стародавніх римлян
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені розгадали секрет самовідновлювального бетону стародавніх римлян

Вчені змогли пояснити, чому бетон за технологією Стародавнього Риму зміг простояти кілька тисяч років.

10 квітня 2024, 12:05 comments7780
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Багато споруд Стародавнього Риму були побудовані близько двох тисяч років тому з бетону. Вони досі збереглись в гарному стані, тоді як сучасні бетонні конструкції починають розвалюватись через кілька десятиліть. Вчені вирішили детально дослідити це питання та розгадати таємницю римського бетону.

Вчені розгадали секрет самовідновлювального бетону стародавніх римлян

Пантеон у Римі, який збудували з бетону майже два тисячоліття тому. Фото з відкритих джерел

Протягом багатьох років вважалося, що римський бетон був таким міцним через вулканічний попіл – пуцолан. Однак тепер виявилось, що у ньому присутній ще одна складова. Вчені з Массачусетського технологічного інституту, Гарвардського університету та лабораторій в Італії досліджували фрагменти вапняку міліметрового розміру, які зазвичай знаходять у складі римського бетону.

Вчені давно знали, що стародавні римляни додавали вапно у бетон. Вони спочатку змішували його з водою, отримуючи — у процесі гасіння вапна — консистенцію пасти. Однак такий процес не призведе до утворення частинок. Вчені детально дослідили ці частинки і переконались, що це справді вапно, але воно було піддано дії високих температур та змішане з водою та пуцоланом.

Під час такого гарячого змішування частинки вапняку змінюють свою структуру таким чином, що створюється джерело кальцію, яке здатне вступати в реакції. Коли такий бетон тріскається і у нього проникає вода, частинки вступають з нею в реакцію, створюючи розчин, насичений вапном. Утворена речовина вступає в реакцію з вулканічним попелом, заповнюючи тріщину. Ці реакції відбуваються самостійно та дозволяють закрити дрібні тріщини в бетоні до того, як вони стануть більшими.

Завдяки цьому римляни побудували у другому столітті нашої ери Пантеон — це кругла бетонна будівля, облицьована цеглою, з найбільшим і найстарішим у світі неармованим бетонним куполом. Величезний римський Колізей, датований першим століттям нашої ери, був би неможливий без цього бетону, а також численні акведуки та інші споруди.

Щоб перевірити гіпотезу щодо самовідновлювального бетону, вчені створили зразки бетону за сучасними методами та технологіями древніх римлян. Потім їх розламали і через щілини пустили воду. Через два тижні бетон за технологією Стародавнього Риму відновився самостійно, і вода перестала текти через тріщини.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені знайшли в Україні камінь, який змінює уявлення про історію людства.

Також "Коментарі" писали про подорожчання цементу та металу в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини