Головна Новини Суспільство Наука та освіта Знахідка вчених в Україні перевертає уявлення про древніх людей
commentss НОВИНИ Всі новини

Знахідка вчених в Україні перевертає уявлення про древніх людей

Вчені змогли зробити наукове відкриття, яке виявило, що найдавніші сліди існування людини в Європі були знаходятсья в Україні.

7 березня 2024, 11:20 comments1001
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У 1980-х роках у селищі Королеве Закарпатської області виявили примітивні знаряддя праці з каменю. Однак в той час технології не дозволяли датувати вік знахідки. Лише у 2024 році вчені дослідили зразки та встановили, що їх вік 1,4 млн років. Це найдавніші сліди існування людей у Європі.

Знахідка вчених в Україні перевертає уявлення про древніх людей

В Україні знайшли найдавніші кам'яні знаряддя людини. Фото з відкритих джерел

Дослідження про найдавніші сліди існування людей в Європі, які виявились в Україні опублікував науковий журнал Nature.

Вчені вже зробили перші висновки та вказують, що кам'яні знаряддя праці підтверджують теорію, що перші люди заселяли Європу з Кавказу через Карпати, тобто зі сходу континенту йшли на захід.

"Досі не було вагомих доказів міграції зі сходу на захід. Тепер ми їх маємо", — розповів співавтор наукового дослідження український археолог Роман Гарба.

Вченим вдалось зробити наукове відкриття завдяки методу датування на базі космогенних нуклідів. При потраплянні космічних променів, зокрема і сонячних, на об’єктах утворюються рідкісні ізотопи. Завдяки їх кількості вчені змогли визначити вік знайдених знарядь праці у 1,4 млн років. 

Таким чином Королево в Закарпатській області стало найдавнішим місцем проживання людей у Європі. Наразі вчені не знайшли рештки скелетів цих мешканців, однак припускають, що кам'яні знаряддя праці належали людині прямоходячій (Homo erectus).

Найдавнішими знахідками існування людини у Європі до знайдених в Україні, були кам'яні знаряддя у Франції та Іспанії віком 1,1-1,2 млн років.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, як виглядала людина, яка жила на території України 10 тисяч років тому.

Також "Коментарі" писали, що вчені знайшли найдавніший фрагмент скам'янілої шкіри.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини